מד"א: הגיעו לתרום דם (צילום: רויטרס, חדשות)
הנחיות דומות בעולם. ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

למרות התרעומת בנוגע לגזענות שהופגנה לכאורה כלפי ח"כ פנינה תמנו-שאטה, מתברר כי במד"א מיישרים קו עם המדינה שבראשה עומד נשיא שחור. על פי הוראות הצלב האדום האמריקני, לא ניתן לקבל תרומות דם מכל אדם שנולד או גדל במדינות קמרון, צ'אד, קונגו, גינאה המשוונית, גבון, ניז'ר, ניגריה ומרכז אפריקה (אזור תת-סהרה) מאז שנת 1977.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הוראה זו היא כמעט זהה להוראות לפיהן פועל מד"א, אותן הוראות שהובילו לסירוב לקבל את תרומת הדם של חברת הכנסת תמנו-שאטה.

איסורים דומים לאלו האמריקנים ניתן למצוא גם בקנדה. שם עקב החשש מנגיף האיידס ישנו איסור כמעט גורף על קבלת תרומת דם מכל יוצאי מרכז אפריקה והסב-סהרה. האיסור הוא כה חמור שגם אדם שקיים יחסי מין עם יוצא אפריקה, אינו רשאי לתרום דם.
בהוראות הקנדיות מדגישים כי "לא מדובר באפליה על רקע גזעי או אתני כי אם חשש מהתפרצות של זן חדש של הנגיף המסוכן". גם בבריטניה מיישרים קו עם קנדה וארה"ב ולכן גם שם לא מסכימים לקבל מנות דם מאותן מדינות אפריקניות מאותן הסיבות בדיוק.

ביפן הסיפור דומה, על פי הוראות בנק הדם היפני שנחשב למחמיר מאוד, יש איסור כללי לקבלת מנות דם מיוצאי אפריקה. האיסור היפני הוא קפדני יותר וכולל גם יוצאי חלקים מאירופה. לדוגמה על כל מי ששהה למשך פרק זמן של למעלה מחמש שנים באיסלנד, פולין או אפילו בותיקן מאז שנות ה-80, נאסר לתרום דם עקב החשש ממחלת הפרה המשוגעת.