מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: AP)
ההחלטה אושרה פה אחד. מועצת הביטחון | צילום: AP

מועצת הביטחון של האו"ם אישרה פה אחד את הצעת ההחלטה שקובעת כי על סוריה להתפרק מהנשק הכימי שברשותה. לאחר ההצבעה, עלה לדוכן הנואמים מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, שכינה את ההחלטה היסטורית, ואמר כי מדובר ב"חדשות הטובות הראשונות עבור סוריה מזה זמן רב".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחריו עלה לדבר שר החוץ האמריקני קרי שאמר כי ההסכם שהושג הוכיח כי הדיפלומטיה "מספיק חזקה כדי לנטרל את הנשק הגרוע ביותר". בהסכם נכתב בין היתר כי כל האמצעים לייצור הנשק הכימי בסוריה יושמדו לפני הראשון בנובמבר, וכי כל מאגרי הנשק הכימי והציוד לתפעולו יושמדו במחצית הראשונה של שנת 2014.

"מועצת הביטחון של האו"ם תנקוט בצעדי ענישה כלפי כל הפרה של סוריה בנוגע להשמדת הנשק הכימי שברשותה", אמר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב לאחר הדיון.

זמן קצר לפני כינוסה של מועצת הביטחון, מועצת הארגון לאיסור על נשק כימי אימצה את הצעת ההחלטה לפירוק סוריה מנשק כימי, ואפשרה בכך למועצת הביטחון של האו"ם להצביע על כך.

אחרי שנסוג מאפשרות של תקיפה צבאית נגד מאגרי הנשק הכימי בסוריה, אמר אתמול (ו') נשיא ארה"ב ברק אובמה כי כל הסכם שיושג לפירוק הנשק האסור ממשטרו של אסד יהיה "מחייב וניתן לאכיפה". הנשיא אובמה הוסיף ואמר כי הסכם שיגובש על ידי מועצת הביטחון של האו"ם יהווה ניצחון של הקהילה הבינלאומית. "יש עדיין דאגות אם הממשל הסורי אכן יפעל על פי התחייבויותיו בנוגע לנשק הכימי", הדגיש הנשיא.

פקחי האו"ם יחקרו אתרים נוספים בסוריה

עוד קודם לכן נודע כי פקחי האו"ם שנשלחו לסוריה על מנת לבדוק את אתר התקיפה הכימית סמוך לדמשק צפויים לחקור שבעה אתרים נוספים שבהם לכאורה עשה משטרו של הנשיא הסורי באשר אסד שימוש בנשק שאסור לשימוש על פי האמנה הבינלאומית.

על פי הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, הפקחים צפויים לבדוק שלושה אתרים שהותקפו לאחר התקרית שאירעה ב-21 לאוגוסט שבה נהרגו למעלה מ-1,300 אזרחים סורים - תקרית שכמעט הביאה להתערבות צבאית אמריקנית בנעשה במדינה.

הפקחים צפויים לסיים את עבודתם בסוריה ביום שני הקרוב ולהעביר את הממצאים שאספו, אלה עשויים לשפוך אור נוסף על שיטות ההרג האכזריות של המשטר בדמשק. הדוח הראשוני שפורסם בשבועות האחרונים העלה כי באתר התקיפה בפרברי דמשק נעשה שימוש בגז מסוג סארין. עם זאת באו"ם סירב להפנות אצבע מאשימה לעבר הצבא הסורי אלא להתמקד רק בנתונים היבשים.