סנואודן (צילום: AP)
חברות התקשורת דורשות מהממשל שקיפות | צילום: AP

פרשת המעקבים של הממשל האמריקני ממשיכה להסעיר את ארה"ב: חברות התקשורת המרכזיות, שאחרי נתוני לקוחותיהן עקבו, דורשות כעת לחשוף את בקשת הרשויות להעביר את הנתונים בנימוק של צרכים ביטחוניים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גוגל פייסבוק ומייקרוסופט פנו לממשל אובמה, בעקבות הדיווחים על כך שהוענקה לו גישה ישירה לשרתים של תשע חברות תקשורת גדולות. דיויד דרומונד, ראש הצוות המשפטי של חברת גוגל, אמר ש"אין אמת" בטענות בנוגע לתכנת המעקב Prism"", ושחוסר השקיפות רק "מוסיף דלק למנוע הספקולציות". רשויות הביטחון בארה"ב הודו שתכנת המעקב קיימת.

דרומונד כתב למשרד התובע וביקש אישור לפרסם את הבקשות של הסוכנות לביטחון לאומי "עם הנתונים המספריים, כולל הסכמי מעקב של גורמי מודיעין זרים". הוא ציין כי "המספרים שיש לנו בגוגל יראו בבירור שההתנהלות שלנו מול הבקשות האלה, לא תואמות להאשמות שהושמעו. לגוגל אין שום דבר להסתיר".

הנשיא אובמה הורה לפרסם מסמך שמוכיח שימוש בנשק כימי (צילום: רויטרס)
עוד הסתבכות של אובמה | צילום: רויטרס

הכתב שחשף את הפרשה: יהיו גילויים נוספים

גם במיקרוסופט טוענים שיותר שקיפות "תסייע לציבור הבין את הנושא". טד אולוט, מהנהלת פייסבוק, אמר שהוא מעוניין להציג "תמונה מלאה של בקשות הממשל שקיבלה החברה, ואת התגובות של פייסבוק".

אתמול אמר כתב העיתון "גרדיאן" הבריטי, שחשף בשבוע שעבר את פרשת המעקבים, כי שהסעיר את ארה"ב ואת העולם כולו, הוא רק הצעד הראשון בחשיפת תכניות נוספות של שירותי הביטחון בארה"ב.

"בשבועות ובחודשים הקרובים יתפרסמו גילויים שעדיין לא נחשפו ושעשויים להיות משמעותיים הרבה יותר", אמר העיתונאי גלן גרינוולד. "ישנם עשרות סיפורים במסמכים שאדוארד סנואודן העביר, ואנחנו מתכוונים לחקור את כולם".

מוקדם יותר אתמול נודע כי חוקרי ה-FBI בודקים את האפשרות, שלפיה אדוארד סנואודן - שחשף את עצמו כמדליף תכנית המעקבים - לא פעל לבד. אנשי רשויות האכיפה בארה"ב, שפתחו בסוף השבוע האחרון בחקירה רשמית עקב ההדלפות, משוכנעים כי לסנואודן היה שותף שסייע לו להשיג את המסמכים הסודיים ולהעבירם לכלי התקשורת.