מהיום: השמנה מוגדרת מחלה. ארכיון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

השמנת יתר מהווה נטל כבד, תרתי משמע, על אוכלוסיית העולם במדינות מתפתחות ומפותחות כאחד - כך עולה ממחקר בינלאומי שנערך על ידי אוניברסיטת וושינגטון. ממצאי המחקר שפורסמו במגזין הרפואי Lancet מגלים שקרוב ל-30% מאוכלוסיית העולם, או 2.1 מיליארד בני אדם, מוגדרים כשמנים או סובלים מעודף משקל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לדברי החוקרים אשר בדקו נתונים ב-188 מדינות ברחבי העולם בין השנים 1980-2013, מדובר בסקירה המקיפה ביותר שבוצעה עד כה בנושא. דווקא במדינות המזרח התיכון, צפון אפריקה, מרכז אמריקה והאיים הקריביים נרשמו הנתונים המדאיגים ביותר.

שיעורי ההשמנה הגבוהים ביותר בקרב נשים נרשמו במצרים, ערב הסעודית, עומאן, הונדורס ובחריין. ניו זילנד, בחריין, כווית, ערב הסעודית וארה"ב זכו בתואר המפוקפק - המדינות בהן חיים הגברים השמנים ביותר. בבחריין, מצרים, ערב הסעודית, עומאן וכווית, 58% מהגברים ו-65% מהנשים מוגדרים כשמנים או סובלים ממשקל עודף.

ארה"ב - המדינה העשירה ביותר ברשימה, היא גם המדינה בה מספר הסובלים מהשמנת יתר הוא הרב ביותר - 13% מתוך כלל אוכלוסיית העולם הסובלת מהשמנה חיים בארה"ב, כך על פי נתוני המחקר.

השמנת יתר מהווה סיכון בריאותי הגורם לעלייה בשיעור התקפי לב, שבץ מוחי, סוגי סרטן שונים ותפוצת מחלת הסוכרת. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, סיבוכים בריאותיים שמקורם במשקל עודף מביאים למותם של 3.4 מיליון בני אדם בכל שנה.

לדברי החוקרים, בעיית ההשמנה אינה מאפיינת מדינות מפותחות בלבד אלא פושה גם בקרב מדינות מתפתחות ושכיחה בכל הגילאים. ניסיונות לצמצם את הבעיה לא מצליחים לפי שעה ושיעור ההשמנה באוכלוסייה עולה עם השנים. במהלך 33 השנים בהן נערך המחקר, עלה שיעורם של הסובלים ממשקל עודף בקרב מבוגרים ב-28% ובקרב ילדים ב-47%. בשנת 1980 תועד כי 857 מיליון בני אדם ברחבי העולם סובלים מהשמנה ובשנת 2013 עלה המספר באופן חד ל-2.1 מיליארד - מספר השווה לאוכלוסיית העולם כולו בשנת 1927.

עלינו להזכיר לעצמנו שהשמנה אינה בעיה של מראה חיצוני", מסביר פרופ' עלי מוקאד שנמנה על צוות החוקרים. "השמנה מגבירה את הסיכון למחלות ומוות". על אף הממצאים המרעישים, ייתכן ויש שביב של תקווה - קצב העלייה בשיעור הסובלים מעודף משקל במדינות מפותחות הואט בשמונה השנים האחרונות.