חמינאי: "נסטור בפניו של טראמפ" (צילום: AP, חדשות)
אימפריית מיליארדים. חמינאי | צילום: AP, חדשות

אתמול (ב') פורסם כי המנהיג העליון של אירן, אייתוללה עלי חמינאי, שולט באימפריה עסקית בשווי של כ-95 מיליארד דולרים, כך לטענת סוכנות הידיעות רויטרס. היום חשפה הסוכנות את חלקו השני של התחקיר, ובו נחשף כי ארצות הברית ושאר המעצמות ידעו על פעולת הארגון "סטאד", שפעל בשירות חמינאי, אך לא הטילו עליו סנקציות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני כשבע שנים החל הארגון של חמינאי לצבור הון עצום, במקביל להטלת הסנקציות על אירן. גם כאשר הארגון "סטאד" גדל והשיג שליטה על מרבית הכלכלה האירנית, המעצמות ידעו על הקשר בין התאגיד לחמינאי, אך לא פעלו בנושא לדברי התחקיר. "רויטרס" טוענים כי המעצמות פעלו בזהירות רבה, ואפשרו לארגון לחמוק מלחץ בינלאומי, למרות שהיה ניתן להשפיע דרך הארגון על חמינאי - האיש היחיד שיכול לבלום בכוחו את תכנית העשרת האורניום.

בחודש יוני האחרון, משרד האוצר האמריקני הוסיף את "סטאד" ועוד 37 חברות הקשורות לארגון לרשימת החברות המוענשות על ידי הסנקציות. חמינאי לא הוזכר מפורשות בהכרזה, אך בכיר באוצר אמר לוועדת הסנאט כי "סטאד" נשלטת בידי המנהיג האירני העליון.

כאשר נשאלו מדוע הרשויות בארה"ב לא סימנו כמטרה את חמינאי עצמו, אמרו בכירים לרויטרס כי הם לא רצו לשחק לידי אירן, שטוענת כי מטרת וושינגטון היא להפיל את המשטר. "שינוי המשטר הוא לא המדיניות שלנו", אמר בכיר אחד, "אבל אנחנו פועלים ליצור לחץ על המשטר".

למרות שארה"ב לא פעלה כנגד "סטאד", האיחוד האירופי הכניס את נשיא הארגון, מוחמד מוחבר, לרשימת האנשים עליהם מוטלות הסנקציות. האיחוד האירופי טען כי מדובר ב"קרן השקעות המקושרת לחמינאי", אך לא הטיל מגבלות ישירות על "סטאד". לפני כשנה, באוקטובר 2012, הוסרו הסנקציות האירופאית כנגד מוחבר, ללא הסבר.

הארגון הלאים רכוש ומכר אותו בפומבי

ארגון "סטאד", שהוקם בשאיפות צנועות יחסית, הפך לענק וגם הסנקציות לא פגעו ביכולתו. "לחמינאי יש סכום עמק שהוא יכול לעשות בו כרצונו", אמר מוחסן סזגרה, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שגלה לארה"ב. "כשיש לך סכומים כאלה, זה כוח עצום בפני עצמו". כיום, היקף הפעילות של "סטאד" מאפשר מקור הכנסה בלתי תלוי לחמינאי, על אף הסנקציות הכבדות.

הארגון "סטאד" מחזיק בבעלות כמעט על כל ענף בתעשייה האירנית: בפיננסים, בנפט, בחקלאות, בתקשורת ואף בייצור של גלולות למניעת הריון. "סטאד" בנתה את האימפריה שלה באמצעות רכישה שיטתית ועקבית של אלפי נכסים השייכים לאזרחים אירנים - בני מיעוטים דתיים, מוסלמים שיעים, אנשי עסקים ואירנים המתגוררים בחו"ל.

חקירת רויטרס, אשר מפורטת בסדרה בת שלושה חלקים, מתעדת כיצד צבר ארגון "סטאד" רשימה ארוכה של נכסי נדל"ן. בית המשפט האירני אישר לארגון לקחת רכוש בשמו של המנהיג העליון של אירן. לאחר מכן, הארגון מוכר בחזרה לבעלי הנכסים את הנדל"ן שנלקח מהם, או שהוא מציע אותם למכירה פומבית. רק בחודש מאי, זיהו כתבי רויטרס כמעט 300 נכסים ש"סטאד" הציע למכירה פומבית, רבים מהם נמכרו בעלות של מיליוני דולרים.

מפעלי תעשיה באירן, ארכיון (צילום: רויטרס)
גם הנפט בחזקתו. ארכיון | צילום: רויטרס

"הארגון אמור היה להתקיים שנתיים בלבד"

פירוש שמו המלא של הארגון הוא "המטה לביצוע הצו של האימאם". השם מתייחס לצו שנחתם על ידי המנהיג הראשון של הרפובליקה האיסלאמית, חומייני, זמן קצר לפני מותו בשנת 1989. לדברי אחד ממייסדי הארגון, "סטאד" נוסד בכדי לעזור לעניים ולוותיקי המלחמה, והיה אמור להתקיים במשך שנתיים בלבד.

במשך כ-25 שנה, הפך הארגון הזה לתאגיד עסקי עם נכסים אמיתיים ולמרות העובדה שהוא מפעיל קרן למטרות צדקה, לא ברור כמה כסף אכן מועבר לצדקה.

תחת הנהגת חמינאי, הארגון הרחיב את האחזקות ורכש אחוזי בעלות בעשרות חברות אירניות, גם במגזר הפרטי וגם בזה הציבורי - כשהמטרה המרכזית היא ליצור קונגלומרט שיתרום לצמיחת הכלכלה.

המנהיג העליון, שופטים אירנים וחברי פרלמנט, כך על פי התחקיר, ביצעו לאורך השנים שורת פעולות שכללו הסרת חסמים ביורוקרטיים, חקיקת חוקים ופסקי דין שהגדילו את עוצמתו של ארגון "סטאד".

"לא היה שום גוף מפקח שיכול היה להעלות שאלות לגבי הרכוש שצבר", אמר לרויטרס עו"ד אירני שעזב את המדינה ב-2010.

ביוני האחרון הטילה ארה"ב סנקציות גם על ארגון "סטאד" ועל חלק מהחברות שבהן יש לו אחזקות. האמריקנים כינו את הארגון "רשת מסיבית של חברות המחביאות נכסים למען הנהגת אירן".

משרד הנשיא האירני ומשרד החוץ סירבו להגיב לתחקירים. שגרירות אירן באיחוד האמירויות טענה כי ממצאי רויטרס הם "מפוזרים וחסרי-השוואה, וכל כן אין בסיס לתחקיר". מנהל קשרי הציבור של "סטאד", חמיד ואזי, השיב כי סדרת הכתבות היא "רחוקה מהמציאות ולא מדויקת". ואזי הוסיף כי "סטאד" מכחישה את טענות משרד האוצר האמריקני, וכי בכוונת הארגון לקבל ייעוץ משפטי אמריקני על מנת לקרוא תיגר על הסנקציות.