על סף פריצת דרך בחקר החלל? החללית "גאיה" (Gaia), שלדעת מומחים צפויה לחולל מהפכה ביכולתם של חוקרים להבין את הנעשה בגלקסיה, שוגרה הבוקר (ה') לחלל. את השיגור העברנו בשידור חי בחדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השיגור התבצע מאתר סוכנות החלל האירופית בגיאנה הצרפתית בדרום אמריקה על גבי טיל רוסי. על החללית הוצבו טלסקופ ומכשור שיאפשרו למפות בדיוק חסר תקדים יותר ממיליארד כוכבים, ולקבל מפה תלת-ממדית של גלקסיית שביל החלב. במצלמה של "גאיה" יש יותר ממיליארד פיקסלים, ועל כן תצלומיה צפויים להיות מדויקים במיוחד. 

החללית נבנתה על ידי סוכנות החלל האירופית במשך עשור בעלות של יותר מ-2 מיליארד יורו ובשיתוף פעולה עם גופי מחקר וחוקרים ישראלים. החוקרים מצפים לחשוף "תובנות חדשות בדבר היווצרותו והתפתחותו של שביל החלב, ואף עתידו במיליארדי השנים הבאות". 

החלית גאיה, הדמייה
החלית גאיה, הדמייה | צילום:

החללית תספק רמזים לחקר "האנרגיה האפלה"

"הנתונים שתשגר החללית בשנים הקרובות מדויקים מאוד", הסביר פרופ' שי צוקר מאוניברסיטת תל אביב, החבר בצוות החוקרים שינתחו את נתוני החללית. צוקר השווה את יכולתה של החללית ל"קביעת מיקומו מכדור הארץ של גרגר חול על הירח בדיוק של מילימטר".  

בנוסף, החללית תגלה ותחקור אסטרואידים במערכת השמש שלנו וכובי לכת ממערכות אחרות. החוקרים מעריכים כי החללית תספק "רמזים" שיקדמו את חקר "האנרגיה האפלה" - הגורם המסתורי שמאיץ את התפשטות היקום, שפועל בכיוון הפוך מכוח המשיכה.

מרגע שתגיע החללית למסלולה הקבוע, יידרשו מספר חודשים להפעיל את המכשור העדין שעל סיפון "גאיה". לאחר מכן, משימתה של גאיה צפויה להימשך חמש שנים. במהלך התקופה, גאיה תתעד את המיקום, הבהירות והטמפרטורה של כל עצם שמיימי שיעבור בשדה הראיה שלה - כולל כמיליארד כוכבים, ותמדוד את מרחק הכוכבים מכדור הארץ. "גאיה" תקיף את השמש מדי שנה, בדומה לתנועת כדור הארץ.

פרופ' צוקר הוסיף כי הדיוק של "גאיה" יאפשר לבחון את נכונותה של תורת היחסות הכללית של אלברט איינשטיין, באמצעות מדידות מדויקות ביותר של תנועת עצמים קרובים לנו, במערכת השמש. תנועת החללית זו גם עשויה לאפשר גילוים של כוכבי לכת סביב כוכבים אחרים. 

החללית תמפה את שביל החלב (צילום: נאסא)
החללית תמפה את שביל החלב | צילום: נאסא