ג'ון דמיאניוק נולד באפריל 1920 בקייב, אוקראינה. על פי עדותו, הוא גויס לצבא האדום ב-1941 ונלקח בשבי הגרמני כעבור שנה.

על פי כתב התביעה בירושלים ובגרמניה, דמיאניוק עבד כשומר במחנה ההשמדה הנאצי סוביבור שהיה בשטחה של פולין. 250 אלף יהודים נרצחו בסוביבור.

דמיאניוק היגר לאוהיו, ארה"ב, ב-1951 והפך לאזרח אמריקני ב-1958. הוא התפרנס כמכונאי מנועים.

"איוואן האיום", "הקצב מטרבלינקה"

ב-1981, שללה ארה"ב את אזרחותו של דמיאניוק והוא הוסגר לישראל. כאן הוא עמד למשפט ונגזר עליו דין מוות ב-1988, לאחר שניצולים ממחנה ההשמדה טרבלינקה טענו שהוא האיש שכונה "איוואן האיום" או ה"קצב מטרבלינקה" - רוצח סדיסט שפעל במחנה ההשמדה בשירות האס.אס. הנאצי. במחנה ההשמדה טרבלינקה נרצחו 870 אלף בני אדם, רבים מהם - יהודים.

בית המשפט העליון בישראל הפך את החלטת בית המשפט המחוזי, ביטל את עונש המוות ושיחרר את דמיאניוק ב-1993, לאחר שמוסקבה סיפקה תעודה של אדם אחר שעשוי היה להיות "איוואן האיום" מטרבלינקה.

ג'ון דמיאיוק חזר לביתו בקליבלנד, אוהיו. ב-1998 אף קיבל בחזרה את אזרחותו האמריקנית, אבל שנה אחר כך, מערכת המשפט האמריקנית פתחה שוב את התיק נגדו. האמריקנים טענו שדמיאניוק הסתיר את העובדה שעבד עבור הנאצים, כשהיגר לארה"ב בשנות ה-50.

דחף נשים, גברים וילדים לתאי הגזים

שופט שלל שוב את אזרחותו בשנת 2002 והוציא נגדו צו סילוק ב-2005. דמיאניוק ניסה להלחם בגזירה במספר בתי משפט, אבל הוסגר בסופו של דבר לגרמניה, שם הוגש נגדו כתב אישום כשותף לרצח של 27,900 יהודים.

הוא הגיע לגרמניה במאי 2009, לתא בית כלא סמוך למינכן, ממנו לא יצא. הוא טען שהסגרתו נוגדת את זכויות האזרח, אבל טענתו נדחתה.

במרכז שמעון ויזנטל טוענים שדמיאניוק דחף אדם, אישה וילדים לתאי הגז בסוביבור. דמיאניוק בעצמו טוען כי מעולם לא היה במחנה השמדה ומשפחתו טוענת שהוא בכלל חולה מכדי להגן על עצמו במשפט.

מסמכים מזויפים?

דמיאניוק ביקש שוב ושוב, ואף איים בשביתת רעב, בדרישה שבית המשפט יאפשר לו להראות מסמכים המוכיחים שתעודות שלו זויפו על ידי הקג"ב, אבל הטענות האלה שלו מעולם לא הועלו לדיון בבית המשפט.

עורך דינו של דמיאניוק אמר במהלך המשפט שהוא יערער נגד כל החלטה שטוענת כי האיש אשם.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק