מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש פתח הבוקר (שני) את פסגת האקלים האו"ם והזהיר: "אנחנו בצרות צרורות בנושא האקלים". במקביל לכינוס, עשרות אלפים הפגינו מול בניין פרלמנט האיחוד האירופי בבריסל בדרישה לביצוע פעולות שצריך בטווח זמן מיידי כדי לבלום את ההתחממות הגלובלית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המפגינים, כמו מאות נציגי הממשלות שהגיעו לפסגה בפולין, מתוסכלים מהיעדרותן של ארה"ב - שהודיעה שהיא פורשת מהסכם פריז; ושל סין - שהודיעה שלא תשלח נציג לכנס. בפסגה המיוחדת שנערכת בעיר קטוביץ' שבפולין לוקחים חלק נציגים מ-200 אומות, בהם 25 ראשי מדינות שהגיעו לבחון את המאמצים ואת ההתקדמות שנעשתה בנושא מאז הסכם פריז ב-2015.

זיהום אוויר (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
מי יעצור את ההתחממות | צילום: רויטרס, חדשות

למרות הפסגה רבת המשתתפים, הציפיות להישגים אמתיים בשיחות בפולין נמוכות. אווירת האחדות הפוליטית שנבנתה בפריס בעת חתימת ההסכם בשנת 2015 התנפצה עם עליית ממשלות פופוליסטיות שמקדמות סדר יום לאומי לפני פעולה או מחויבות לפעולות גלובאליות. סוכנות הידיעות רויטרס הצביעה גם על העובדה שחלק גדול מהאנרגיה של המארחת פולין עדיין תלוי בפחם המזהם.

המהומות שנערכו בסוף השבוע בפריז, בחלקן במחאה המיסוי שהוטל על הדלק, ממחישות את הבעיה של המנהיגים: ניווט לטווח ארוך למען הסביבה גורר עלויות נוספות, כשלציבור הבוחרים במדינות רבות אין סבלנות לתהליכים כאלה.

עשרות אלפי מפגינים בבריסל (צילום: sky news, חדשות)
עשרות אלפי מפגינים בבריסל | צילום: sky news, חדשות

בסוף החודש שעבר הממשל הפדרלי האמריקני פרסם דו"ח הערכה להשפעות שינויי האקלים על ארה"ב והזהיר מנזק שיעלה מיליארדי דולרים עד סוף המאה בגלל ההתחממות הגלובלית, שתביא לפגיעה בכל תחומי החיים. הבית הלבן עצמו דחה את הדו,ח וטען שהוא לא מדויק ומבוסס רק על התרחישים הקיצוניים ביותר.

הנשיא טראמפ לא מאמין בהשפעת האדם על ההתח (צילום: חדשות)
הנשיא טראמפ לא מאמין בהשפעת האדם על ההתח | צילום: חדשות

מארגני הכנס באו"ם הציבו מטרה לכינוס המיוחד: גיוס של 100 מיליארד דולר מדי שנה למען פעולות אקלימית. עם פתיחת הכינוס היום, הודיע הבנק העולמי שיספק עוד 200 מיליארד דולר על פני חמש שנים הבא כדי להתמודד עם נושא שינויי האקלים.

מארגון גרינפיס ישראל נמסר: "השבוע נפתחה בעיר קטוביץ בפולין הוועידה ה-24 של האו"ם (UNFCCC) בנושא שינוי האקלים. השנה נחשבת הוועידה להזדמנות האחרונה למדינות לנקוט בצעדים שיאפשרו למגר את שינוי האקלים מתחת לנקודת האל-חזור: עלייה של למעלה ממעלה וחצי ביחס לעידן הטרום תעשייה.

במוקד הדיונים ידונו בצעדי המשך להסכם פריז משנת 2015. במסגרת ההסכם ישראל התחייבה להפחית את פליטות גזי החממה שלה ב-26% ביחס לתסריט "עסקים כרגיל" כלומר ביחס למה שהיה צפוי אם לא היינו עושים שום דבר. שאר יעדי ישראל בנושא הם מעבר ל- 17% חשמל מאנרגיה מתחדשת ו-17% התייעלות אנרגטית, הכל לשנת 2030 - היעדים הנמוכים ביותר מכל מדינות ה-OECD. כיום ישראל עומדת על-4% ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בלבד - שנות אור מהישגם של מדיניות בעלות מדיניות תקיפה יותר בתחום של אנרגיות מתחדשות, כמו ספרד (40%) גרמניה או דנמרק (55%)".