N12
פרסומת

הוכרזו הזוכים בפרס נובל לשלום

הזוכים בפרס היוקרתי הם דניס מקווגי, גינקולוג מקונגו המטפל בניצולות אונס, ונדיה מוראד, יזידית מעירק שנחטפה על ידי דאע"ש, עברה עינויים ונאנסה. ועדת הפרס: "נשים באזורי מלחמה מותקפות כחלק ממדיניות"‎

עמית ולדמן
פורסם:
הזוכים בפרס נובל לשלום
צילום: מתוך עמוד הטוויטר של פרסי הנובל, חדשות
הקישור הועתק
הזוכים בפרס נובל לשלום
הזוכים בפרס | צילום: מתוך עמוד הטוויטר של פרסי הנובל, חדשות

דניס מקווגי, גניקולוג המטפל בנפגעות אלימות מינית בקונגו, ונדיה מוראד ניצולת רצח העם היזידי הם הזוכים בפרס נובל לשלום. כך הודיעה היום (שישי) הוועדה.

"דניס מקווגי בילה חלקים גדולים מחייו בקונגו לסייע לנפגעי אלימות מינית, רוב התקיפות נעשו במסגרת מלחמת אזרחים שעלתה בחייהם של מליוני קונגולזים", נימקה הועדה את בחירתו. "העיקרון שלו הוא שצדק הוא עניינם של כולם".

מקווגי
מקווגי | צילום: רויטרס, חדשות

בהמשך נימקה הועדה גם את בחירתה של מוראד. "באוגוסט 2015 דאעש פשט על הכפר בה היא חיה, השובים אנסו אותה שוב ושוב, הם איימו להרוג אותה אם לא תקבל עליה את הגרסה שלהם לאסלם. היא אחת מנשים רבות שנאנסו. אחרי שלושה חודשי סיוט היא ברחה וסיפרה על הזוועות שעברה".

השנה היו 331 מועמדים לא רשמיים לזכייה בפרס, 216 אישים ו-115 קבוצות או ארגונים, נמסר מוועדת הפרס. מדובר במספר מועמדים גבוה במיוחד, שעומד במקום השני אחרי מספר המועמדים ב-2016.

עד כה הכריזה הוועדה על הזוכים גם בכימיה ובפיזיקה. החוקרת האמריקנית פרנסס ארנולד תזכה בחצי הפרס בכימיה, והחצי השני יתחלק בין ג'ורג' סמית' וגרגורי וינטר הבריטי. החוקרים השתמשו בטכניקות של אבולוציה ישירה כדי לייצר אנזימים ותרופות, והוועדה ציינה כי "השיטה של החוקרים קיבלה השראה מהכוח של האבולוציה ומעקרונותיה - סלקציה ושינוי - כדי לפתח חלבונים שייסעו למין האנושי".

פרסומת

בתחום הפיזיקה זכו שלושה חוקרים על מחקרם בתחום הלייזר. דברי ההסבר להענקת הפרס נכתב כי המדענים ארתור אשקין האמריקני, ג'ראר מורו הצרפתי ודונה סטריקלנד הקנדית "הפכו את המדע הבדיוני למציאות". סטריקלנד היא האישה השלישית בהיסטוריה שזוכה בפרס נובל בפיזיקה, והראשונה זה 55 שנים.