כוחות דאע"ש, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
כוחות דאע"ש, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

ארה"ב עוזבת את סוריה: נשיא רוסיה פוטין התייחס היום (חמישי) בסקפטיות להחלטה הדרמטית של מקבילו האמריקני טראמפ, ואמר כי הוא אמנם מסכים עם טענתו שדאע"ש הובס - אך הביע דאגה מכך שארגון הטרור יצליח להשתקם ולהוות שוב איום. במקביל לדאגה שהביע הנשיא הרוסי הוא תקף: "הנוכחות הצבאית של ארה"ב בסוריה לא לגיטימית"‎. גם ראש הממשלה נתניהו התייחס להחלטה - ושיגר איום: "נמשיך לפעול בצורה תקיפה מאוד נגד הניסיונות של אירן להתבסס בסוריה".

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על רקע הדיווח הבוקר בסוכנות הידיעות הטורקית אל-אנאדולו על תנועת 100 משאיות של הצבא האמריקני שעושות את דרכן החוצה מסוריה בחזרה לעירק, אמר פוטין בנאומו השנתי לאומה כי "ארה"ב אמרה פעמים רבות בעבר שהיא עוזבת את אפגניסטן, אבל הם עדיין שם ושומרים על נוכחות". למרות הודעת הבית הלבן והעדויות מהשטח - הוא הוסיף: "אנחנו עדיין לא רואים סימנים בשטח לנסיגה".

ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס, חדשות)
לא מאמין שארה"ב תיסוג? פוטין | צילום: רויטרס, חדשות

למרות שהנסיגה מעוררת דאגה במערב, טראמפ עצמו ניסה להרגיע בציוץ בטוויטר. "היציאה מסוריה לא היתה מפתיעה", כתב. "קידמתי את זה במשך שנים ולפני חצי שנה, כאשר רציתי מאוד לעשות זאת, הסכמתי להישאר יותר. רוסיה, אירן, סוריה ואחרות הן 'האויב המקומי' של דאע"ש, עשינו את העבודה שלהם. הגיע הזמן לחזור הביתה ולבנות מחדש".

"הכוחות הדמוקרטיים הסוריים" בהובלת הכורדים (SDF) מסרו היום כי "הנסיגה תאפשר את תחיית דאע"ש ותסכן את המאבק בטרור במזרח סוריה". עוד טענו ב-SDF כי נסיגת ארה"ב עלולה להוביל ל"השלכות חמורות" על היציבות הבינלאומית. "המהלך ייצור ואקום פוליטי וצבאי באזור ויותר את העם הסורי בין ציפורניהם של צדדים עוינים", נכתב בהודעה התקיפה.

בכירים בצרפת מתחו מתחו ביקורת על התנהלות טראמפ, אמרו ש"פריז הופתעה" מהמהלך האמריקני והנימוק לפיו דאע"ש הובס והצהירו: צבאנו ימשיך לשהות בצפון סוריה לצד הכוחות הכורדים וגורמים נוספים.

"ההחלטה התבשלה כבר זמן מה". בכיר בממשל (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ: הבסנו את דאע"ש | צילום: רויטרס, חדשות

"הדבר מראה על כך שיש לנו סדר עדיפויות שונה ועלינו להסתמך על עצמנו", אמרה השרה הצרפתית לענייני אירופה, נטלי לואיזו. "נכון לעכשיו אנחנו נשארים בסוריה כי המאבק בדאע"ש הכרחי וצריך להביס את כיסי ההתנגדות שלהם". במשרד החוץ הבריטי גם הגיבו לנסיגת הכוחות מסוריה. "נותרו עוד דברים רבים לעשות", נאמר בהודעה שפרסמו, והוסיפו בתגובה לציוץ של טראמפ: "גם לא טריטוריה - דאע"ש עודנו איום".

רק לאחרונה טען האו"ם: לדאע"ש - רבבות טרוריסטים

בחודש אוגוסט האחרון פרסם האו"ם דוח שהעלה ממצאים שונים לחלוטין מטענותיו של טראמפ: לפי דוח המעקב של האו"ם, בעירק ובסוריה נמצאו השנה "בין 20 ל-30 אלף" אנשי דאע"ש - כחצי מהם ברחבי סוריה. לפי ההערכות, בלוב עדיין פועלים בין 3,000 ל-4,000 מאנשי ארגון הטרור – וכוח של דאע"ש, שכולל לוחמים זרים רבים שדאע"ש גייס, מוצב גם באפגניסטן.

מבצע של הקומנדו האמריקני בעירק (צילום: רויטרס, חדשות)
צבא ארה"ב החל לסגת מסוריה, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

עוד קובע הדוח שעשרות אלפי טרוריסטים של דאע"ש שמרו על נוכחות בעירק ובסוריה למרות ההפסדים בקרבות – והצניחה בגיוס הלוחמים הזרים לארגון: "הארגון עדיין יכול לבצע מתקפות מתוך סוריה". ועדת המומחים הבין-לאומיים הזהירה מהמשך פעולות הטרור של הארגון במזרח התיכון ובאירופה: הדוח לא התייחס מפורשות לישראל, אך מציין ש"סביר להניח שגירסה מצומצמת וחשאית יותר של המדינה האסלאמית תמשיך להתקיים בעירק ובסוריה, עם נוכחות במדינות השכנות".

לאחר ההודעה אתמול צייץ טראמפ: "הבסנו את דאע"ש בסוריה - וזו הייתה הסיבה היחידה לנוכחותנו במדינה במהלך הנשיאות שלי". בכירים בפנטגון כנראה חשבו אחרת: על פי מקורות שמעורים בדיונים, עד אתמול בבוקר עוד ניסו שר ההגנה, מזכיר המדינה והיועץ לביטחון לאומי לשכנע את טראמפ שלא להסיג את הכוחות. הם טענו כי ההחלטה שקיבל תהווה בגידה בבעלי הברית הכורדים, אשר לחמו לצד האמריקנים בארבע השנים האחרונות, וכעת מאוימים על ידי ממשלת טורקיה.

לעומת המדינות האחרות באזור, בישראל קיבלו התראה מראש לפני פרסום הנסיגה. טראמפ שוחח על הנושא עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בטלפון כבר ביום שני. עובדה זו יכולה להסביר את תגובתו של דני דנון, שגריר ישראל באו"ם, לפרסום הנסיגה. "זו החלטה של ארה"ב ונכבד כל החלטה שלהם", אמר דנון. "יש לנו את הדאגות שלנו לגבי האירנים בסוריה, ואנחנו נעשה מה שצריך כדי להגן על אנשינו".

ראש הממשלה נתניהו מסר כי הוא עודכן מראש על ההחלטה: "הממשל האמריקני אמר לי שזוהי כוונת הנשיא להוציא את כוחותיהם מסוריה. הם הבהירו שיש להם דרכים אחרות להביא לידי ביטוי את השפעתם בזירה. זוהי כמובן החלטה אמריקנית. אנחנו נלמד את לוחות הזמנים שלה, את צורת ההפעלה שלה וכמובן את ההשלכות לגבינו. בכל מקרה אנחנו נדאג לשמור על ביטחון ישראל ולהגן על עצמנו מהזירה הזאת".

בהצהרה לתקשורת מסרה דוברת הבית הלבן שרה סנדרס כי ההחלטה התקבלה לאחר שארה"ב הביסה את דאע"ש, אך הבהירה כי המלחמה בטרור עדיין רחוקה מסיום והקואליציה תמשיך במאבקה: "החזרה הביתה של חיילינו היא מעבר לשלב הבא (במלחמה בטרור). ארה"ב ובעלות בריתה ערוכות לחבור מחדש בכל הרמות כדי להגן על האינטרסים האמריקניים בכל מקום שנצטרך, ואנחנו נמשיך לפעול יחד ולהדוף את האסלאם הקיצוני ואת השטחים שהוא מנכס לעצמו".

הנסיגה האמריקנית אמנם לא צפויה לפגוע באופן מהותי במאבק בדאע"ש, שספג בשנה האחרונה מפלות רבות ואיבד את מרבית שטחיו, אך היא כן עלולה לפגוע במאמצים לבלום את ההתבססות האירנית בסוריה ולרסן את משטר אסד, כמו לדוגמה במקרים שבהם עשה שימוש בנשק כימי וביולוגי נגד אזרחיו.