מתיחות שיא בים השחור: לאחר שצבא רוסיה פתח אמש (ראשון) בירי לעבר כלי שיט אוקראיני והשתלט על שלוש ספינות נוספות, הודיע נשיא אוקראינה כי ידרוש להכריז על ממשל צבאי במדינה, כהכנה לפתיחה אפשרית במלחמה. בעקבות ההתפתחויות הביטחון של האו"ם לישיבת חירום דחופה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מוקדם יותר אתמול הציבה רוסיה ספינת משא עצומה מתחת לגשר המחבר את האי קרים עם דרום רוסיה, זאת כדי לחסום את תנועתן של ספינות אוקראיניות. שתי המדינות מייד האשימו זו את זו בהפרה של החוק הבין-לאומי, ובתוך זמן קצר האירוע התדרדר. הרוסים אישרו שפתחו באש על כלי שיט אוקראיני ותפסו 3 כלי שיט נוספים. "המטרה שלהם ברורה - ליצור מצב של סכסוך באזור", תקף שירות הביטחון הפדרלי הרוסי (FSB) בהצהרה שפרסם. הצי של אוקראינה מנגד הבהיר כי לא מדובר במעשה של תוקפנות, וזאת משום שהוא עדכן את רוסיה מבעוד מועד לפני הגעת כלי השייט.

נשיא אוקראינה פורושנקו (צילום: רויטרס, חדשות)
מבקש משטר צבאי באוקראינה. הנשיא פורושנקו | צילום: רויטרס, חדשות

הסירה שנפגעה העבירה ככל הנראה אמצעי לחימה. בהודעה שפרסם הצי האוקראיני נכתב ששני אנשי צוות נפגעו, אך חומרת הפציעות שלהם לא נמסרה. בנוסף, כלי תקשורת באוקראינה דיווחו כי בשל התקרית החליט הנשיא פטרו פורושנקו לכנס היום באופן בהול את הקבינט, והנשיא עצמו הודיע כי יעלה הצעה בפני הפרלמנט האוקראיני להכריז על משטר צבאי במדינה, מהלך שיעניק לכוחות הביטחון סמכויות מוגברות לקראת הכרזת מלחמה אפשרית.

בתוך כך, הלילה הודיעה שגרירת ארה"ב לאו"ם ניקי היילי כי מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס לדיון חירום בעקבות המתיחות באי קרים. הפגישה החריגה תתקיים בשעה 11:00 בבוקר שעון ניו יורק.

ים אזוב הוא אזור שמאופיין במתיחות גבוהה במיוחד בין המדינות. מוסקבה בנתה גשר המשתרע על מיצר קרץ', שנמצא בין חצי האי קרים לדרום רוסיה, והוא מאפשר לה לווסת את התנועה באזור הרגיש, שבמידה רבה מקשר בין הים השחור לים אזוב. ב-2003 נחתמה בין המדינות אמנה שקבעה כי מדובר במים טריטוריאליים משותפים - אך מאז 2015 רוסיה פועלת לנכס לעצמה שליטה כמעט בלעדית באזור רגיש זה.