שום דבר, כנראה, לא הכין את שני הלוחמים לשעבר באחת היחידות הכי מובחרות בצה"ל למבצע ההומניטרי המורכב בצפון אוגנדה, על הגבול עם דרום סודן, בו נדרשו לסייע לפליטים מאזורי הלחימה המתחדשת עם דרום סודן. "הם חצו עשרות קילומטרים של הליכה בלילה, סיפקנו להם קצת אוויר לנשימה", סיפר יפתח שביט מארגון IAID שחזר מהמבצע.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"הם מקבלים מנות מינימליות של אוכל שמספיקות רק לקיום שלהם", סיפר שביט שחזר מהמבצע. "פגשנו שם נשים בלי בני הזוג שהגיעו לשם לבד, הן היו צריכות לבנות לעצמן את האוהל ולעמוד בתורים של חלוקת מזון במשך שעות בחום, עם התינוקות שינקו מהן".

"סיפקנו להם קצת אוויר לנשימה" (צילום: יפתח שביט, ארגון IAid)
"סיפקנו להם קצת אוויר לנשימה" | צילום: יפתח שביט, ארגון IAid

יותר מ-8 מיליון פליטים, נשים, ילדים, זקנים חסרי כל, חלקם פצועים, הגיעו לגבול לאחר שנמלטו מהקרבות שהתחדשו בסודן - אך לא כולם שרדו את המסע. כל יום נבנים מחנות פליטים חדשים, שביט וגיא הדני נשלחו מטעם ארגון IAID לבצע הערכת מצב על מנת להבין איך אפשר לסייע, במה שנחשב לאחד ממחנות הפליטים הכי גדולים בעולם.

לקח להם כמה ימים להבין את כללי המשחק. "זה אומר להגיע לאנשי המפתח, למשל קצין שאחראי על המחנות מטעם משרד ראש הממשלה, שמבקש מאתנו שוחד על השולחן", סיפרו שביט והדני. "ניסינו לסרב בנימוס, והוא אמר לנו 'אתם לא נותנים שוחד, אתם עפים מפה, אתם מסתבכים רציני".

הלכו קילומטרים בלילה (צילום: יפתח שביט, ארגון IAid)
הלכו קילומטרים בלילה | צילום: יפתח שביט, ארגון IAid

השניים יצאו לבד למבצע חשאי בן שבועיים, עם סכום כסף גדול בכיס, כדי להתחיל לארגן מבצע לוגיסטי הם היו צריכים לשחד מקומיים, להביא משאיות, להעמיס ולנווט בדרכי עפר בין כפרים, ולממש את כל הכישורים שלמדו בצבא. "הרגשנו כמו דולרים מהלכים", סיפרו. "כל אחד רוצה את החתיכה שלו - אתה מבין שאין לך אופציה אחרת".

IAID הוא ארגון סיוע שמספק טכנולוגיות ישראליות לאזורי מצוקה ברחבי העולם -  ציוד מתקדם שיכול לעזור במצבי אסון, הכול בהתנדבות עם סיוע של תורמים פרטיים מישראל.