ביום השלישי למחאות באירן, העימותים הפכו לאלימים: לפחות 3 מפגינים נהרגו אמש (שבת) בעיר דורוד, מאש כוחות הביטחון. בתגובה הציתו מפגינים מספר מבני שלטון ברחבי העיר וקראו לחדש בעוצמה את המחאה היום. בסרטונים שהועלו לרשתות החברתיות ונמחקו במהרה נראו שני מפגינים מוטלים ללא תנועה על הרצפה, לאחר שנורו על ידי המשטרה. מוחים נוספים שתועדו בסרטון החלו לזעוק: "אנחנו נהרוג את כל מי שהורג את אחינו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאחר מחיקת הסרטונים, דיווחו אירנים רבים על קשיי גלישה והעלאת סרטונים - והאשימו את המשטרה בניסיון לשבש את העברת מסרי המחאה. עוד קודם לכן קראו מפגינים במספר ערים "מוות לדיקטטור", מתוך כוונה לחמינאי. המחאות החלו בגלל יוקר המחיה והשחיתות, ובמהרה הפכו לפריקת זעם כוללת כלפי התנהלות המשטר האירני.

המחאה באוניברסיטה בטהרן
המחאה באוניברסיטה בטהרן | צילום:

מוקדם יותר אמש קראה ההנהגה בטהרן למפגינים שלא להתאסף באופן לא חוקי, אלא שבסרטונים שהועלו לרשתות החברתיות נראו אלפי מפגינים מחוץ לכותלי אוניברסיטת טהרן, כשמקביל נמשכות ההפגנות גם בערים נוספות במדינה. אחד המפגינים הזהיר: "לאנשים יש אקדחים וכדורים והם מוכנים להשתמש בהם. אם תכריחו אותנו אנחנו נהרוג אתכם, נשתמש בו ולא נמות".

ביום השלישי למחאות מניין המפגינים היה נמוך יותר מבימים שקדמו, אך הדבר לא הרפה את ידי המפגינים. מאבחון ראשוני עולה כי המפגינים ברובם הם בני המעמד העובד, לא הבורגנים והמשכילים של "המהפכה הירוקה" שנכשלה ב-2009, והמפגינים אף אינם מזכירים את ראשי המחאה ההיא שנמצאים במעצר.

12 כבר נהרגו (צילום: sky news)
האם המחאה תתרחב? | צילום: sky news

נפח ההפגנות נראה בשלב זה מועט מכדי לייצר איום אמיתי על המשטר, לאחר שבערים בודדות בלבד מניין המשתתפים היה יותר מכמה מאות. השלטון מנסה להכיל את ימי המחאה הסוערים אך אם ההפגנות יצברו תאוצה, ואותן שכבות שהובילו את המהפכה שנכשלה ב-2009 ייצאו לרחובות, התמונה תשתנה בדרמטיות. סיסמא נוספת שנשמעה במספר מוקדים באירן היא "כבוד וחירות". 

טראמפ: "האנשים הטובים באירן רוצים שינוי"

התפרצות הזעם על האמרת מחירי הלחם והדלק ופרשות השחיתות הובילה לתנופת מרי לא רק בטהרן אלא גם בערי השדה, בכורדיסטן האירנית, בערי הדרום, במרכז המדינה ובחבלי הים הכספי. מנגד, כ-5,000 איש בלבד השתתפו במחאת הנגד, בה קראו "מוות לאמריקה".

למרות הזעם באירן, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ המשיך להביע תמיכה במפגינים וצייץ: "כל העולם מבין שהאנשים הטובים באירן רוצים שינוי. מנהיגי אירן חוששים מכך יותר מכל, מלבד העוצמה הצבאית של ארצות הברית". עוד הוסיף טראמפ: "משטרים מדכאים לא ימשיכו לנצח, יגיע היום בו העם האירני יעמוד בפני בחירה והעולם כולו צופה".

הפגנות הענק באירן (צילום: רויטרס)
"דורשים כבוד וחירות" | צילום: רויטרס

קודם לכן תקפה טהרן את הבעות התמיכה מצד בכירים בממשל האמריקני ובהם הנשיא דונלד טראמפ בהפגנות הענק נגד המשטר באירן, וכינתה אותן "זולות וחסרות תוקף". "העם האירני אינו רואה שום ערך בטענות האופורטוניסטיות של הבכירים האמריקנים ושל טראמפ עצמו", הטיח דובר משרד החוץ של אירן, בהראם קאסמי.

קאסמי המשיך והאשים את ממשל טראמפ בצביעות על רקע מעורבותו במה שהוא מכנה רמיסת זכויות האדם של בתימן, בבחריין וגם של הפלסטינים. "אנו זוכרים גם את הגישה העוינת שלו כלפי אירנים שביקרו בארה"ב", הוסיף. "הבכירים האמריקנים אינם נמצאים במקום שבו הם יכולים להביע אהדה עם העם האירני האדיר והחכם".

הנשיא טראמפ והנשיא רוחאני (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ הביע תמיכה במפגינים | צילום: רויטרס, חדשות

המתקפה של קאסמי באה לאחר שטראמפ הביע תמיכה במפגינים נגד המשטר. אמש פרסמה גם מחלקת המדינה האמריקנית הודעת תמיכה בגל המחאה. "אנו עוקבים אחר מספר מוקדים של מחאה שלווה של הציבור האירני בערים השונות ברחבי המדינה", נכתב בהודעה שפרסמה דוברת מחלקת המדינה, הת'ר נאוארט.

"המנהיגים של אירן לקחו מדינה עשירה עם היסטוריה ותרבות מכובדת והפכו אותה למדינה ענייה וסוררת שמייצאת בעיקר אלימות, שפיכות דמים וכאוס. כפי שהנשיא טראמפ כבר אמר, הקורבן העיקרי של ההנהגה האירנית הוא העם האירני עצמו".

עוד נכתב בהודעה כי "ארצות הברית מגנה בתוקף את המעצר של מפגינים שלווים. אנו מפצירים באומות העולם לתמוך בקול רם בעם האירני ובדרישותיו לזכויות בסיסיות ולסיום השחיתות. בחודש יוני הצהיר מזכיר המדינה טילרסון בקונגרס כי הוא תומך 'בכל אותם גורמים בתוך אירן שמעוניינים להביא להחלפת המשטר בדרכי שלום'. מזכיר המדינה מביע גם היום את תמיכתו הכנה בעם האירני".