"אכזריות כזאת לא יכולה להפוך לנורמה" (צילום: רויטרס)
ילדי קונגו לומדים על ערך חיי אדם | צילום: רויטרס

"זו הייתה שנה ברוטלית לילדים באזורי סכסוך" – כך הכריזה היום (חמישי) סוכנות האו"ם למען הילדים יוניצ"ף בסיכום פעילות הארגון, על בסיס ממצאים שלו משנת 2017. הצדדים שמנהלים את הסכסוכים, כך אומרים בארגון, מפגינים התעלמות בוטה מהחוק הבינלאומי, ובמאבקים – שמתנהלים במאה ה-21 בלב סביבה אזרחית – הילדים הופכים לקורבנות "באופן שגרתי".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

על פי הנתונים שנאספו, ילדים נלכדים באזורי מלחמה והופכים לכלי בידי הצבאות או הארגונים הלוחמים: הם מגויסים ללחום בלי שיבינו על מה, מכריחים אותם ללבוש חגורות נפץ ולעיתים ולהתאבד, ומשתמשים בהם כמגן אנושי לחמושים.

"אונס, נישואים בכפייה, חטיפה ושעבוד הפכו לטקטיקות סטנדרטיות בסכסוכים ברחבי עירק, סוריה ותימן, כמו גם בניגריה, בדרום סודן ובמיאנמר", נכתב בסיכום השנה החולפת. "חלק מהילדים, שנחטפו על ידי קבוצות קיצוניות, סובלים מהתעללות נוספת מידי כוחות הביטחון בעת שחרורם. אחרים נפגעים בעקיפין מהלחימה, מתת-תזונה וממחלות מפני שהגישה למזון, למים ולתברואה נשללת מהם או מוגבלת מאוד".

ילדים חמושים באפגניסטן (צילום: רויטרס)
ילדים חמושים באפגניסטן | צילום: רויטרס

"ילדים הופכים למטרה, הם חשופים להתקפות ולאלימות אכזרית אפילו בבתיהם, בבתי הספר ובמגרשי המשחקים", אמר מנואל פונטין, מנהל תכניות החירום של הארגון. "המתקפות האלה נמשכות שנה אחר שנה ואנחנו לא יכולים לעמוד שקטים מולן. אכזריות כזאת לא יכולה להפוך לנורמה חדשה".

בסיכום נכתב שרוב הסכסוכים שמשפיעים על ילדים מתרחשים באפריקה ולא החלו השנה – הם נמשכים כבר שנים, אבל המצב מחמיר משנה לשנה: "בוקו חראם – ארגון הג'יהאד שפועל ברחבי ניגריה, צ'אד וקמרון, אילץ לפחות 135 ילדים לפעול כמחבלים מתאבדים, כמעט פי חמישה ממספרם ב-2016".

הילדים בסוריה - לא זוכים לתקופת ילדות (צילום: רויטרס)
הילדים בסוריה - לא זוכים לתקופת ילדות | צילום: רויטרס

אלימות על רקע פוליטי ופעילות מיליציות, עלה עוד מהנתונים, גרמה ליותר מ-850 אלף ילדים לאבד את בתיהם ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו; יותר מ-200 מרפאות ו-400 בתי ספר במדינה הותקפו במכוון. בסומליה כ-1,800 ילדים גויסו למלחמה בעשרת החודשים הראשונים של שנת 2017, ובדרום סודן גויסו יותר מ-19 אלף ילדים לארגונים חמושים מאז שנת 2013.

בתימן, שלוש שנות לחימה הביא ללפחות 5,000 ילדים הרוגים או פצועים, ו-1.8 מיליון ילדים סובלים מתת-תזונה במדינה. "2017 הייתה שנה איומה עבור ילדי תימן", אמרה מריטקסל רליאנו מאוניברסיטת צנעא לגרדיאן.

ילדים בעירק שימשו כמגן אנושי (צילום: רויטרס)
ילדים בעירק שימשו כמגן אנושי | צילום: רויטרס

גם במזרח התיכון וברחבי אסיה, ילדים לא זוכים לילדות – בעירק ובסוריה דווח כי המוני ילדים שימשו כמגן אנושי, נלכדו במצור או אפילו הונחו על הכוונת של צלפים. באפגניסטן נהרגו כ-700 ילדים בלחימה בתשעת החודשים הראשונים של השנה. ילדי בני הרוהינגיה במיאנמר חיים תחת אלימות שיטתית וגורשו מבתיהם יחד עם כל הקהילה – יותר ממחצית מ-650 אלף בני הרוהינגיה שנאלצו לעבור את הגבול למחנות בבנגלדש הם מתחת לגיל 18.

בסיכום השנה קראה יוניצ"ף לכל הצדדים בכל סכסוך לכבד את החוק הבינלאומי ולהפסיק מיד את הפגיעה בילדים ואת הפגיעה בתשתית אזרחית, כולל בתי ספר ובתי חולים. הסוכנות גם קראה לאומות העולם להשתמש בהשפעתן כדי להגן על הילדים.