רוברט מוגאבה - נשיא זימבבואה (צילום: SKY NEWS)
רוברט מוגאבה - נשיא זימבבואה | צילום: SKY NEWS

רוברט מוגאבה נבחר לכהן כראש הממשלה הראשון והנשיא הראשון של זימבבואה העצמאית, המדינה שהייתה בעברה מושבה בשם רודזיה. מוגאבה, שהיה בעברו מורה ואיש מו"מ מוכשר, נתפס אז - כשהשתלט על הממשל בבירה הרארה - כאיש היחיד שמסוגל לרפא את פצעי המדינה אחרי שנים של מלחמת אזרחים. אך כיום, לאחר שדיכא באכזריות ניסיונות מרד או הרמת ראש של מתנגדיו, אחרי שהמדינה נכשלה גם מבחינה פוליטית, התפיסה ברחבי העולם של המנהיג הוותיק השתנתה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מוגאבה, בן ה-93, הוא מנהיג המדינה המכהן הזקן בעולם, אחד ממנהיגי אפריקה הוותיקים. את דרכו הפוליטית הוא החל כשלחם נגד הממשל של המיעוט הלבן בראשות אייאן סמית'. הוא נעצר לעשר שנים וישב בכלא עד 1974, לאחר מכן ברח למוזמביק שם גיבש את זרוע הגרילה של זימבבואה.

מוגאבה עם מרגרט ת'אצ'ר בכינוס של "חבר הע (צילום: SKY NEWS)
מוגאבה עם מרגרט ת'אצ'ר בכינוס של "חבר הע | צילום: SKY NEWS



ב-1978 כשסמית' נכנע ללחץ בינלאומי והסכים לערוך בחירות במדינה, המפלגה UANC שדגלה במאבק לא אלים - זכתה בבחירות. העולם לא הכיר בבחירות ולונדון אירחה ועידה מיוחדת בנושא זימבבואה. מוגאבה - שהנהיג באותם ימים מפלגה שזכתה לתמיכת הרוב השתתף בדיונים וקיבל בלונדון את תמיכת הקהילה הבינלאומית בהנהגתו.

בבחירות שנערכו במרס 1980 המפלגה שלו, איחוד החזית הלאומית של האפריקנים בזימבבואה, זכתה ב-57 מ-80 המושבים בפרלמנט החדש. מתגדיו ניסו להפיל אותו, גם בניסיונות בפרלמנט וגם בניסיון הפיכה כושל ב-1983. מוגאבה עצמו שרד שני ניסיונות חיסול. ניסיון ההפיכה נגד מוגאבה גרר פעולות שהוגדרו לא אנושיות, פעולות של הצבא החדש של זימבבואה נגד בני השבטים בדרום שהתנגדו לממשל.

ב-1987 הוא הכריז על עצמו כנשיא זימבבואה וביטל את משרת ראש הממשלה במדינה. בבחירות שנערכו במדינה אחר כך, ניצח מורגאן טסוואנגיראי את מוגאבה בבחירות, אבל התוצאות עוררו גל של אלימות שגרם לטסוואנגיראי להסיר את המועמדות ולוותר על משרת הנשיא. מוגאבה נבחר מחדש ב-1990, 1996 וב-2002, אך על פי משקיפים בינלאומיים - בכל מערכות הבחירות האלה היו אי סדרים.

מליארדים  עסוקים בהשרדות (צילום: רויטרס)
רעב ואבטלה שנשכת עשורים בזיטמבבואה | צילום: רויטרס



מוגאבה מתאר את עצמו כ"זקן החכם של הפוליטיקה האפריקנית" וטוען שהממשל שלו שיפר מאוד את החינוך, הרפואה ורווחת הקהילות השחורות במדינה. במערב ובין מתנגדיו הוא נתפס כדיקטטור אכזר ומנותק, שחיבל בכלכלה והפיץ אלימות במדינה במטרה לשמור על כוחו. בסוף שנות ה-90, זימבבואה הגיעה למשבר כה חמור, שהאו"ם נאלץ להעביר למדינה סיוע חירום של מזון ותרופות שהצילו את חייהם של מיליונים.

ב-2001 חבר העמים הבריטי הדיח את זימבבואה מברית המדינות וארה"ב הפעילה סנקציות נגד המשטר של מוגאבה בטענה שהוא מזיק ליציבות המשטרים ברחבי דרום אפריקה. ב-2004 טען גם איחוד המדינות האפריקניות שמוגאבה מפר זכויות אדם, מחסל או מענה פוליטיקאים, עורכי דין ועיתונאים שמתייצבים נגדו. הוא מנע בעצמו העברה של סיוע בינל"א לאזורים במדינה שהתנגדו למשטרו ובכך למעשה העניש את מתנגדיו - ברעב.

הנשיא המודח, רוברט מוגאבה (צילום: רויטרס)
מוגאבה מעל בימת העצרת הכללית באו"ם | צילום: רויטרס



ב-2013 הוא שוב הודיע שניצח בבחירות, אבל איש לא התייחס לבחירות האלה ברצינות. היום, על פי הערכות, יש בזימבבואה 90% אחוזי אבטלה. בשנה הבאה אמורות להיות בחירות במדינה, אם ההפיכה לא תצלח במדינה ושלטונו שנמשך 29 שנים לא יגיע לקיצו - מוגאבה מתכוון להעמיד את עצמו כמועמד.