"עבור מי קיימים בתי הספר?", אנה חולייה
"עבור מי קיימים בתי הספר?", אנה חולייה | צילום:

תכנית ייעול של הממשלה בברזיל הובילה אלפי ילדים להתבצר במחאה בבתי הספר - ובין כל הילדים בלטה אנה חולייה ריבירו בת ה-16, שהפכה לסנסציה ברשת אחרי שנאמה בפני בית המחוקקים על זכותם של התלמידים ללמוד. תוך זמן קצר הפך הנאום לוויראלי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בימים אלה מאות בתי ספר בברזיל מוחזקים בידי תלמידים הזועמים על החלטת המדינה להקפיא את תקציב החינוך, מחאה שהתחילה בפרנה והתפשטה לחלקים נוספים של ברזיל. אנה חולייה זכתה לתשואות בשעה שביקרה את תכנית החינוך הממשלתית בפני הוועדה לזכויות אדם בסנאט.

ברשת כבר השוו אותה לאקטיביסטית הפקיסטנית הצעירה וזוכת פרס נובל לשלום מלאלה יוספזאי, שנאבקה על זכותן של בנות ללמוד במדינתה. כששמעה על ההשוואה אמרה חולייה: "כמה נהדר! מלאלה יוצאת דופן, הקמפיין שלה נפלא".

ההשוואה המרגשת, מלאלה (צילום: חדשות 2)
ההשוואה המרגשת, מלאלה | צילום: חדשות 2

מתחילת החודש כ-800 בתי ספר בפרנה מוחזקים בידי התלמידים המתבצרים בהם, מהלך שספג ביקורות קשות מצד הממשלה ומפלגות ימין. אנה חולייה פתחה את נאומה בשאלה: "עבור מי קיימים בתי הספר?" במטרה להגן על המעשים של התלמידים ולהציגם כחוקיים ולגיטימיים.

בין דברי הביקורת שנשמעים בברזיל נטען בין היתר כי התלמידים מוסתים על ידי מפלגות השמאל במטרה ללחוץ על הממשלה - אך אנה חולייה הדגישה בנאומה שההאשמות הללו מהוות עלבון כלפי התלמידים. היא הדגישה כי התלמידים בסך הכל מנסים להבטיח את ההשכלה שלהם, וכי יש להם זכות למחות נגד תכנית הממשלה להפסיק לממן את החינוך ל-20 שנה.

התלמידה הצעירה הסבירה כי חבריה והיא קוראים בזהירות ובביקורתיות את החדשות ומנהלים דיונים מעמיקים בנושאי חינוך. היא אף הביעה ביקורת על התכנית הממשלתית השנויה במחלוקת "בתי ספר ללא מפלגות" האוסרת על דיונים פוליטיים בכיתות, וקראה לה "עלבון ליכולתם של תלמידים לחשוב בעצמם".

מעל הכל, אמרה חולייה כי יש להתייעץ עם התלמידים בשאלה איזה סוג של חינוך הם רוצים לעצמם. השבוע, כחלק מתכנית הצנע המדינתית, יובא החוק שמציע הקפאה של מימון החינוך לשני עשורים בפני הסנאט לאחר שעבר בקונגרס.