האם המחבל שביצע את הפיגוע בברלין עדיין חופשי? העיתון הגרמני "די וולט" מדווח היום (שלישי) כי גורמים במשטרת ברלין הודו ש"עצרנו את האיש הלא נכון". לדברי הגורמים שסירבו להזדהות בשמם, "מבצע המתקפה עדיין חופשי וחמוש, הוא טרם נתפס והוא מסוכן לציבור". טרם התקבל אישור רשמי לדיווח, שצפוי לעורר בהלה רבה בגרמניה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נשיא משטרת ברלין עדכן כי בימים הקרובים תתוגבר האבטחה בעיר ואף יוצבו מחסומים: שר הפנים הגרמני הודיע היום כי שווקי חג המולד בברלין יישארו סגורים במהלך היום. השר הסביר כי ההחלטה התקבלה מתוך כבוד לקורבנות הפיגוע אמש. השווקים בערים אחרות בגרמניה ימשיכו לפעול כסדרם: עם זאת, השר מסר כי כוחות משטרה מתוגברים יאבטחו אותם במהלך הימים הקרובים.

החשוד שנעצר, ששמו "נאבד ב.", הכחיש עד כה בחקירה קשר לאירוע - כך דווח ברשת N-TV הגרמנית. בתקשורת המקומית נטען עוד כי החשוד שנעצר הוא צעיר בן 23 מפקיסטן שהיגר למדינה לפני כשנה, ומאז חודש יוני התגורר בה בזכות אשרת שהייה זמנית. הוא התגורר לפי הדיווח באזור שדה התעופה הנטוש שסמוך לרובע טמפלהוף שבדרום ברלין - והמשטרה פשטה על המתחם.

לא נשקפת סכנה לחיי הישראלי שנפצע

משרד החוץ אישר הבוקר כי בפיגוע הדריסה אתמול בברלין נפצע אזרח ישראלי, ככל הנראה מצבו קשה. משרד החוץ מסר כי ליאורה גבעון, הקונסולית הישראלית בברלין, כבר בדרכה לבית החולים כדי להתעדכן במצבו. "הישראלי הפצוע עבר ניתוח ונכון לעכשיו לא נשקפת סכנה לחייו", ציינו במשרד החוץ.

מפרטים ראשונים עולה כי הפצוע הוא גבר כבן 60, שהיה במקום עם אשתו אמש: הבעל מאושפז במצב קשה כשהוא מורדם ומונשם, אך אין סכנה לחייו. בשלב זה אין קשר עם אשתו והיא מוגדרת נעדרת: יש חשש לחייה. הקונסולית נמצאת בקשר עם השלטונות הגרמניים כדי להבין מה עלה בגורלה. גם הרב יהודה טייכטל, רב הקהילה היהודית בברלין, נמצא בקשר עם משפחת הישראלי ונמצא בדרכו לבית החולים.

תיעוד מעצר החשוד
תיעוד מעצר החשוד | צילום:

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל התייחסה הבוקר לאירוע החמור: במסיבת עיתונאים שכינסה בברלין אמרה מרקל כי "זהו יום קשה מאוד - אני המומה ומאוכזבת ועצובה ממה שקרה כאן אמש". מרקל הוסיפה: "אני רוצה להודות לכוחות הביטחון והסיוע. יש לי אמון בכוחות המשטרה שיחקרו את הפשע הנוראי הזה ומי שאחראי לזה - יעמוד לדין. אנו מניחים שזו מתקפת טרור".

"רבים מהאנשים שנפצעו אמש עדיין נאבקים על חייהם", הדגישה הקנצלרית שמתמודדת על כהונה נוספת. "אני מתכוונת ללכת למקום האירוע אחרי שאפגש עם הקבינט שלי - אנו לא רוצים לחיות בצל הרשע שישתק אותנו".

עוד קודם לכן שוחחה מרקל בטלפון עם נשיא ארה"ב ברק אובמה בקשר למתקפה שהייתה אתמול וסיפרה כי "הנשיא אובמה הודיע כי ארצות הברית תסייע לגרמניה בחקירה".

1,700 שוטרים נוספים בברלין (צילום: רויטרס)
כוננות גבוהה לאחר הפיגוע | צילום: רויטרס

"השוק לא היה מטרה מקרית"

במפלגת הימין הגרמנית "אלטרנטיבה לגרמניה" טוענים שגרמניה כבר לא בטוחה ושהמסורת הנוצרית תחת מתקפה. פראוקה פטרי, ראשת המפלגה, הצהירה כי "הטרור הגיע אלינו, הטרור האיסלאמי הקיצוני הכה בנו באמצע גרמניה". פטרי הוסיפה: "משאית במשקל טונות דרסה בכוונה המונים, עשרות שציפו לחג מולד ורצו לחגוג - נדרסו".

עוד הוסיפה מנהיגת מפלגת הימין כי "אנו לא יכולים לחיות באשליות יותר: בשנה וחצי האחרונות אנו מייבאים פשעים כאלה והם צוברים תאוצה, התקרית הזו היא לא אירוע בודד וזה יקרה כאן שוב. כל מה שצריך לעשות כדי להבין את זה זה להביט לצרפת. שוק חג המולד לא היה מטרה מקרית - זו לא רק מתקפה על החופש שלנו ודרך החיים שלנו, זו מתקפה על המסורת הנוצרית. גרמניה חצויה היום סביב שאלת ההגירה, אבל הטרור יאחד אותנו, הטרוריסטים האלה הם אנשים חסרי אלוהים".

היא שבה והדגישה כי הפיגוע ממחיש "שצריך לשוב ולשמור על הגבולות של גרמניה". לדבריה, "מסגדים שבהם מטיפים לג'יהאד חייבים להיסגר, כל המוסלמים שקוראים למדינה שלנו 'מולדת' יברכו על צעד כזה. זו חובתה של קנצלרית גרמניה להתמודד עם זה, אבל אני אומרת לכם – היא לא עושה את זה".

גם בקהילה הבינלאומית מגנים את הפיגוע בברלין – מוושינגטון עד מוסקבה, פוטין כתב לקנצלרית גרמניה: "הפשע הזה נגד אזרחים רודפי שלום מזעזע. זו ציניות נוראית".

12 בני אדם נהרגו ויותר מ-50 נוספים נפצעו לאחר שמשאית דהרה אמש לתוך שוק הומה אדם במערב בירת גרמניה. דיווחים בגרמניה כי הדורס היה מהגר פקיסטני שהגיע למדינה בחודש פברואר האחרון. המשאית נסעה במהירות רבה לעבר שוק חג המולד, סמוך לכנסיית קייזר ווילהלם בכיכר ברייטשייד.

המשאית, בה השתמשו לביצוע הדריסה, נגנבה מאתר בנייה, כך אישרה המשטרה המקומית. החברה הפולנית שהמשאית בבעלותה דיווחה כי הקשר עם הנהג אבד שעות לפני האירוע. אחיינו של הנהג אמר כי בסך הכל תכנן לעשות עצירה בברלין ולהמשיך, "הוא לא היה פוגע באיש", הוסיף. המשאית הובילה פלדה מאיטליה, מה שהפך ככל הנראה, את הפגיעה לקטלנית עוד יותר.

זירת הפיגוע ביום שאחרי הטבח (צילום: רויטרס)
גרמניה אבלה, שעות לאחר הפיגוע | צילום: רויטרס

כוחות מיוחדים של המשטרה הגרמנית פעלו הבוקר באזור שדה התעופה הנטוש שסמוך לרובע טמפלהוף שבדרום ברלין בעקבות הפיגוע. ההערכה היא שהמפגע היה מוכר לכוחות הביטחון והתגורר בהאנגרים שבשדה התעופה הנטוש.