דונלד טראמפ בעימות (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ. "הבחירות משוחדות" | צילום: רויטרס, חדשות

אחרי צניחה בסקרים והאשמות מתרבות באלימות מינית כלפי נשים, דונלד טראמפ פונה לאסטרטגיה חדשה-ישנה כדי לצבור את תמיכת אוהדיו: תיאוריית קונספירציה, לפיה הבחירות "מזויפות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בסדרת ציוצים ששיגר היום (שני) הצהיר המועמד הרפובליקני כי "כמובן שיש הצבעות מזויפות בשיעור משמעותי ביום הבחירות ולפניו - למה מנהיגים רפובליקנים טוענים שזה לא קורה? כל כך נאיביים!". אתמול צייץ: "הבחירות לחלוטין מזויפות על ידי התקשורת השקרנית והמעוותת שדוחפת את הילרי המושחתת - וגם סוקרים רבים - עצוב".

"המכחישים - נאיבים"
"המכחישים - נאיבים" | צילום:

רודי ג'וליאני, ראש עיריית ניו יורק לשעבר ותומך נלהב של דונלד טראמפ, מאמין גם הוא כי החשש מפני זיופי קולות הוא רציני. לדבריו, הדמוקרטים יוכלו "לגנוב" בחירות צמודות באמצעות הצבעות מזויפות בשם אנשים שהלכו לעולמם ב"ערים פנימיות" - שם קוד לערים עם אוכלוסיה לא-לבנה משמעותית. "אני מצטער, אבל אנשים מתים נוטים להצביע יותר לדמוקרטים מאשר לרפובליקנים", הטיח בראיון לרשת CNN, "אני צריך להיות אידיוט כדי להגיד שהבחירות בפילדלפיה ובשיקגו יהיו הוגנות".

"זיוף קולות זה לא רציונלי"

אולם הנתונים מצביעים על כך שהמציאות שונה מכפי שטראמפ מצייר אותה: פרויקט News21 עוקב אחרי זיופי ההצבעות החל משנת 2000, ומנתוניו עולה שמדובר בתופעה זניחה. למעשה, ב-12 שנות המעקב הראשונות התגלה כי מתוך מאות מיליוני ההצבעות בקלפיות, רק 2,068 פעמים עלה חשד לזיוף קולות מאז שנת 2000. מחקר נוסף מצביע על 31 מקרים של זיוף קולות מתוך כמיליארד הצבעות בשנים האחרונות. "זיוף קול היא פעולה לא רציונלית", הסבירה החוקרת לוריין מיניט, כותבת הספר "המיתוס של הצבעות מזויפות", לוושינגטון פוסט. "לא סביר שתצליח לשנות את תוצאות הבחירות עם הקול המזויף שלך, ויש סיכוי גבוה להיתפס".

"הבחירות משוחדות"
"הבחירות משוחדות" | צילום:

גם ג'וליאני עצמו הודה כי כל ניצחון בפער של 5% ויותר כבר לא יהיה מושפע מזיופים כאלה בכל מקרה. סגנו של טראמפ, מייק פנס, הצטרף גם הוא לבלימת דברי המועמד הרפובליקני, והתחייב: "אנחנו לחלוטין נקבל את תוצאות הבחירות".

יו"ר בית הנבחרים, הרפובליקני פול ראיין, יצא גם הוא נגד עמדתו של טראמפ. "הדמוקרטיה שלו נשענת על האמון בתוצאות הבחירות", הצהיר דוברו של ראיין, "היו"ר סמוך ובטוח שהמדינות יוציאו את הבחירות האלה לפועל בכבוד".

"זה מבחן לתקשורת"

"רוסיה לא בת ברית". ראיין (צילום: רויטרס, חדשות)
ראיין. "סומך על המדינות" | צילום: רויטרס, חדשות

"טראמפ נוטע זרעים לתיאוריה הזו כבר יותר משנה ומזהיר את תומכיו לא להאמין לממשל, לסקרים או לתקשורת - כי כולם משוחדים", אומר פרשן CNN בריאן סטלטר. בקטע בתוכניתו Reliable Source הסביר כי "הסאבטקסט הוא שטראמפ הוא מנצח, ולא ייתכן שיפסיד בבחירות מבלי שיהיו מוטות נגדו מלכתחילה".

"זו טכניקת תעמולה - אם אומרים משהו מספיק פעמים, אנשים מתחילים לתהות אם יש בו אמת", המשיך סטלטר. לדבריו, "מה שקורה עכשיו זה מבחן: זה מבחן לשיטת הבחירות שלנו, שמנוהלת בידי המדינות, בידי דמוקרטים ורפובליקנים, אלפי מתנדבים ושכבות רבות של פיקוח. כשיש רמאות, לעיתים נדירות, היא נחקרת; אבל זה גם מבחן לעיתונאות. ברגע המסוכן הזה יש לנו מחויבות לציבור".

"התקשורת משתפת פעולה עם קלינטון"
"התקשורת משתפת פעולה עם קלינטון" | צילום:

הפרשן קרא לעמיתיו השמרנים להצטרף גם הם למאבק נגד האמירות של טראמפ. הוא הזכיר כי לאחר הבחירות ב-2012, עם בחירתו מחדש של הנשיא אובמה, הם קיבלו את תוצאות הבחירות בהכנעה כבחירת העם האמריקאי והצהירו על כך בתוכניותיהם - וקרא להם לעשות זאת שוב אם בבחירות הנוכחיות הילרי קלינטון תיבחר. "אמריקה היא נהדרת, בין היתר, כי כולם מקבלים על עצמם את תוצאות הבחירות, כבר עשורים", סיכם סטלטר, "להמציא תיאוריית קונספירציה זו לא הדרך להפוך את אמריקה לנהדרת שוב".