"אם נישאר - זה בגלל ישראל" (צילום: רויטרס, חדשות)
מי יזם את השיחה? | צילום: רויטרס, חדשות

השיחה הקצרה שהובילה למבוכה גוררת גינוי חריף מסין: לאחר שהתקבלו הלילה (שבת) הידיעות על שיחת הטלפון שנערכה בין נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, לנשיאת טייוואן, צאי אינג-וון - שיחה שגדעה נתק של 37 שנים בין המדינות - בממשל הסיני זועמים וקוראים לממשל האמריקני העתידי לדבוק בעקרונות קודמים, שאפשרו את היחסים בין המדינות.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

בהודעה שפרסם משרד החוץ הסיני לאחר היוודע דבר השיחה עם נשיאת מדינת האי הקטנה שמול חופי סין המכירה בעצמה כמדינה עצמאית - זאת למורת רוחו של הממשל בבייג'ין שרואה בטייוואן חלק בלתי נפרד מסין הגדולה, נמסר כי השיחה שהתקיימה בין טראמפ לנשיאה אינג-וון, היא הפרה של העיקרון עליו מושתתים היחסים בין סין וארה"ב.

ציוץ ההבהרה של טראמפ: "היא התקשרה אליי" (צילום: מתוך טוויטר)
ציוץ ההבהרה של טראמפ: "היא התקשרה אליי" | צילום: מתוך טוויטר



"עיקרון סין האחת הוא הבסיס ליחסים בין שתי המדינות", נמסר בהודעה מטעם המשרד, שם הוסיפו: "אנו קוראים לגורם הרלוונטי להמשיך ולקיים את מדיניות זו בזהירות ולטפל בנושא טייוואן באופן זהיר כדי למנוע הפרעות מיותרות בקשר בין סין לארה"ב".

מוקדם יותר התייחס לסוגיה גם שר החוץ הסיני, שכינה את השיחה "מהלך אומלל". לדבריו, "השיחה הזאת לא תשנה את המדיניות היציבה וארוכת השנים של ממשל ארצות הברית ברוח 'סין אחת'".

בבית הלבן מיהרו להבהיר: "אין שינוי במדיניות ארה"ב בנושא"  

הסערה החלה לאחר שטראמפ שוחח הלילה בטלפון עם נשיאת טייוואן, צאי אינג-ון. זהו הקשר הראשון שנוצר בין המדינות מאז שנת 1979, אז אימץ הנשיא קרטר את עמדת "סין הגדולה" לפיה טייוואן היא חלק בלתי נפרד מסין. בצוות המעבר של טראמפ אישרו את קיום השיחה, ואילו טראמפ מיהר להבהיר בטוויטר כי לא הוא יזם את השיחה כדי להנמיך את גובה הלהבות וצייץ: "היא התקשרה אליי".

בציוץ נוסף של טראמפ שעסק בנושא הזה, הוא צייץ: "מעניין איך ארה"ב מוכרת לטייוואן ציוד צבאי במיליארדי דולרים ולי אסור לקבל שיחה שבה מברכים אותי על ניצחוני". בטייוואן מיהרו לחדד עם הבהרה משלהם: "שעת השיחה תואמה מראש על ידי שני הצדדים".

נשיאת טייוואן, צאי אינג-וון (צילום: ריוטרס)
נשיאת טייוואן, צאי אינג-וון | צילום: ריוטרס

הופ היקס, דוברת מטעם צוות המעבר של טראמפ, אישרה את דבר השיחה - ובהמשך שחרר הצוות הצהרה לפיה "שני המנהיגים מבינים כי קשרים קרובים בתחומי כלכלה, פוליטיקה וביטחון מתקיימים בין טייוואן וארצות הברית". בבית הלבן מיהרו לצאת בהצהרה כי "אין כל שינוי במדיניות ארוכת השנים של סין האחת" והדגישו כי הם "מחויבים למדיניות זו". נד פרייס, דובר מועצת הביטחון של אובמה, הוסיף כי "האינטרסים שלנו הם יחסים שלווים ויציבים".

בינתיים, בכירים בארה"ב תוהים מה בדיוק עמד מאחורי קיום השיחה: הסנאטור הדמוקרטי כריס מרפי, חבר בוועדה לקשרי חוץ של הסנאט, צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "עקביות במדיניות חוץ היא האמצעי ולא המטרה. זה לא דבר קדוש, ולטראמפ יש את כל הזכות לשנות מדיניות, בריתות ואסטרטגיות". עם זאת, הוסיף בהמשך: "מה שקרה ב-48 השעות האחרונות זה לא שינוי - אלא סיבוב של-180 מעלות במדיניות החוץ, ללא כל תכנית מסודרת. כך פורצות מלחמות".

שי. הפגישה תיערך כמתוכנן (צילום: רויטרס, חדשות)
בסין זועמים. הנשיא שי ג'ינפינג | צילום: רויטרס, חדשות

ווינסטון לורד, שגריר ארה"ב בסין לשעבר ומי שכיהן שעוזר למזכיר המדינה לענייני מזרח אסיה, אמר כי האסטרטגיה מאחורי שיחת הטלפון אינה ברורה. "כמו דברים רבים שטראמפ עושה, מי יודע? האדם הזה בור בנושאי מדיניות חוץ, הוא פועל לפי אינסטינקטים ותחושות וללא תכנית מסודרת. לכן קשה להעריך מה כל זה אומר", הסביר לורד. עם זאת, ציין כי הוא "לא רואה בעייה בעובדה שהוא דיבר עם הגברת צאי", הוסיף לורד. "טייוואן היא ידידה של ארה"ב, ולמרות שהיחסים שלנו אתם אינם רשמיים, אני מאמין שזה חשוב לשמור על יחסים טובים עם טייוואן".