טיפולי פוריות, אילוסטציה (צילום: רויטרס, חדשות)
ההליך נוסה לראשונה ע"י חוקרים מארה"ב | צילום: רויטרס, חדשות

המפקחת על תחום הפוריות בבריטניה אישרה היום (שלישי) הליך שנוי במחלוקת, במסגרתו רופאים ישתמשו ב-DNA משלושה אנשים שונים ליצירת תינוק. בהחלטה שכונתה "היסטורית" אושר ההליך, במטרה למנוע מעבר תורשתי של מחלות קשות מהאם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המפקחת, סאלי צ'סייר, תיארה את ההחלטה כ"רגע משנה חיים" עבור משפחות שעשויות להיות נשכרות מהטיפול הייחודי. "הורים שנמצאים בסיכון גבוה להוריש לילדיהם מחלות מסכנות חיים, יוכלו בקרוב להביא לעולם תינוקות בריאים, שגם קרובים אליהם גנטית", הסבירה.

ההליך נועד לתקן בעיות הקשורות במיטוכונדר, איברון הנמצא בתוך התא, האחראי על הפקת אנרגיה. מיטוכונדר פגום עשוי להוביל למגוון בעיות בהן רפיון, התפתחות לקויה של שרירים וכשל באיברים חשובים.

בשנה שעברה שונה החוק בבריטניה, המאפשר למדענים לערוך שינויים בביציות או עוברים לפני שהם מועברים לרחם האישה. בכך הפכה בריטניה למדינה הראשונה שאישרה בחוק את ההליך הזה. בספטמבר, חוקרים אמריקנים הודיעו כי יצרו לראשונה תינוק בטכניקה הזו, לאחר שנאלצו לבצע את ההפריה במקסיקו משום שבארה"ב ההליך עדיין לא חוקי.

"תינוקות מהונדסים גנטית"

כדי לעזור ולמנוע העברה של בעיות מיטוכונדריות, שהן תורשתיות, המדענים מוציאים את ה-DNA הגרעיני מהביצית של האם ומשתילים אותו בביצית של תורמת ממנה הוציאו את ה-DNA. ניתן לבצע זאת לפני ואחרי הפריה. העובר שנוצר באופן זה הוא בעל DNA של שני הוריו, וגם DNA של המיטוכונדר של התורמת. ה-DNA של התורמת מהווה אחוז אחד מהגנים של התינוק.

ההחלטה של בריטניה לאשר את ההליך לא צפויה לפתוח את הסחר בתחום התינוקות ה"מעוצבים גנטית". מרפאות יצטרכו להגיש בקשה מיוחדת למפקחת על הפוריות, וכל מקרה ייבחן לגופו. ההחלטה התקבלה בתום חמש שנות מחקר ובחינה של ההליך, על סכנותיו והצלחותיו.

"זה מספק בצורה בלתי רגילה שנוכל סוף סוף להשתמש בידע שצברנו במשך שנים של מחקר כדי לעזור למשפחות שהושפעו מהמחלות הקשות הללו", אמרה מארי הרברט, חוקרת באוניברסיטת ניוקאסל.

אך יש גם מי שמבקר את ההחלטה, בטענה שההליך יעמיד אנשים בסכנה לא נחוצה, משום שלא נוסה מספיק. לטענתם, נשים שסובלות מהבעיה הזו צריכות פשוט להשתמש בתרומת ביציות. "ההחלטה הזו פותחת צוהר לעולם של תינוקות מהונדסים גנטית", אמר דייויד קינג, יו"ר העמותה למודעות הגן האנושי.