נזירות טיבטיות מוחות נגד הכיבוש הסיני
נזירות טיבטיות מוחות נגד הכיבוש הסיני | צילום:

ההחלטה של האיחוד האירופי השבוע לסמן מוצרים מההתנחלויות הביאה לתגובות בישראל, ובראשם של ראש הממשלה נתניהו ושרת המשפטים שקד, לפיה מדובר בצעד שאין לו תקדים. "הצביעות האירופית והשנאה כלפי ישראל עוברות כל גבול", אמרה שקד. "מעניין שבסהרה המערבית או בקפריסין לא נדרשו לסמן מוצרים". אבל ישראל היא לא ה"כובשת" היחידה בעולם, וגם לא היחידה שסופגת על כך ביקורת בינלאומית ואפילו סנקציות שונות. הנה כמה דוגמאות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בשנת 1974 נכבש שליש משטח האי קפריסין על ידי צבא טורקיה. הכובשים הכריזו על האזור כרפובליקה הטורקית של צפון קפריסין, אך שום מדינה בעולם פרט לטורקיה אינה מכירה בקיומה של המדינה, שנתפסת כחלק מקפריסין. מאז הכיבוש הטורקי מוטלות על האזור סנקציות באוויר בים וביבשה.

"צפון קפריסין מקיימת כלכלה רק בזכותה של טורקיה", אומר ד"ר אלון ליאל, חוקר יחסים בינלאומיים ולשעבר מנכ"ל משרד החוץ. "אם אתה רוצה לטוס או לשוט לשם, הדרך היחידה היא דרך איסטנבול. למדינה אין כל קשר מסחרי או תחבורתי עם שאר העולם". למרות שחלו שם שינויים, מסביר ליאל, ולמרות שכמעט נחתם שם הסכם שלום בין היוונים לטורקים, העולם כולו רואה באזור שטח כבוש, ויש על כך קונצנזוס כמעט מוחלט.

מחאת הכדורגלנים הקפריסאים הטורקים
מחאת הכדורגלנים הקפריסאים הטורקים | צילום:

מבחינת ליאל, ההשוואה בין ישראל לצפון קפריסין דומה מבחינה מסויימת. "העולם רואה בגדה המערבית שטח כבוש, וגם על כך יש קונצנזוס כמעט עולמי", הוא אומר. "האו"ם מתייחס לשטחים אצלנו ובצפון קפריסין באותה צורה מבחינה משפטית".

עם זאת, מבחינת הצעדים שננקטים מצד העולם, לא ניתן כלל להשוות. "עלינו מעולם לא הטילו סנקציות משום שארה"ב ואירופה לא מאפשרות את זה, וזה הבדל עצום", הוא מסביר. "לולא הגנת אירופה וארה"ב ייתכן שהיינו נמצאים באותו מצב כמו בצפון קפריסין".

פעיל החרם יגורש מישראל (צילום: רויטרס, חדשות)
קריאות לחרם על ישראל | צילום: רויטרס, חדשות

אזור נוסף בעולם עליו מוטלות סנקציות כלכליות בשל העובדה שהוא נחשב שטח כבוש הוא חצי האי קרים ואזורים נוספים במזרח אוקראינה. לאחר הפעולות הצבאיות של רוסיה באזור, אירופה אסרה על ייבוא סחורות משם.

"רוב מדינות העולם לא מכירות בכך שקרים שייכת כעת לרוסיה ולכן הוטלו הסנקציות", מסביר פרופ' ברוך גור, מרצה להיסטוריה של רוסיה ואוקראינה. עם זאת, לטענתו, השפעתן של המדינות פוחתת בשל כך שכל הסחורות יכולות לעבור דרך רוסיה לשאר אירופה. "ההשפעה של הסנקציות הכלכליות על קרים בשלב זה היא מזערית", הסביר.

הפגנת ענק במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הפגנת ענק במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

גם הטריטוריה של סהרה המערבית נתפסת על ידי רוב העולם כשטח כבוש המוחזק בידי מרוקו, מאז סיפחה את השטח בשנת 1979. עם זאת, לא ניתן להשוות את המצב באזור לישראל משום שאוכלוסיית השטח הזה היא מזערית, ולא מתקיימת בו כמעט פעילות כלכלית.

הפגנה נגד הכיבוש המרוקאי במערב הסהרה (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד הכיבוש המרוקאי במערב הסהרה | צילום: רויטרס

ולבסוף, אזור נוסף שנמצא במחלוקת על ריבונותו הוא המחוז האוטונומי הטיבטי, שנמצא בשליטת סין מאז 1950. אמנם העמדה הרווחת בעולם היא שעל טיבט לקבל עצמאות, אך האיחוד האירופי הכיר בריבונותה של הרפובליקה העממית על האזור, כך שבפועל לא מופעלים כל אמצעי לחץ על סין לשחרר אותה לעצמאות.