יובש במאנו - האמזונס בברזיל
יובש במאנו - האמזונס בברזיל | צילום:

תופעת מזג האוויר הקיצונית "אל ניניו" כבר משפיעה על מקומות רבים ברחבי העולם: סקוטלנד וצפון אנגליה מוצפות, בעוד ספרד , אינדונזיה ומדינות נוספות מיובשות ומתפללות לגשם. מומחים מזהירים שכמה המדינות המושפעות ביותר ממערכת מזג האוויר הקיצונית הן מדינות שיתקשו להתמודד עם השינויים הקיצוניים - מדינות ביבשת אפריקה שעשויות לסבול ממחסור במזון ולהתפרצות מחלות המוניות כבר בחודשים הקרובים. גם באיים הקריביים, במרכז ובדרום אמריקה ירגישו את השפעות התופעה היטב בחודשים הקרובים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מים בגובה מטר וחצי ביורק - בריטניה (צילום: סקיי)
מים בגובה מטר וחצי ביורק - בריטניה | צילום: סקיי

תופעת "אל ניניו", שצצה פעם ב-2-7 שנים, נוטה להקצין או לגרום לתנאי מזג אוויר קיצוניים ולגרום ככלל לעלייה בטמפרטורות ברחבי העולם. לצד ההתחממות הגלובאלית, "אל ניניו" הובילה לכך ש-2015 היא השנה החמה בהיסטוריה המתועדת. הנזקים לא צפויים לשכוך ב-2016, שכן במהלך התופעה מים חמים, שצברו אנרגיה במרכז האוקיאנוס השקט, נעים מזרחה לכיוון אמריקה ובעקבות התנועה הזו איזונים שונים של מערכות מזג אוויר מתערערים.

הוריקן מהחלל, ארכיון (צילום: רויטרס/נאסא)
תופעות מזג אוורי קיצוניות - הוריקאן פטרי | צילום: רויטרס/נאסא

"על פי חלק מאמות המידה, כבר עכשיו אנו יכולים להגיד שזו שנת 'אל ניניו' הקיצונית ביותר שראינו", אמר ד"ר ניק קלינגמאן מאוניברסיטת רידינג ל-BBC. לדבריו, "במדינות טרופיות רבות אנו רואים ירידה משמעותית בגשמים, באינדונזיה יש יובש חמור , וגם במונסונים שירדו השנה בהודו ראינו ירידה של 15% בכמות הגשמים מתחת לכמות הנורמלית. תהיה ירידה גם בברזיל ואוסטרליה", צפה. התחזיות האלה מדאיגות מאוד את סוכנויות הסיוע ברחבי העולם, שכן על פי התחזיות לפחות 31 מיליון בני אדם, בעיקר באפריקה, יתמודדו עם משבר מזון - שליש מהם מתגוררים באתיופיה, ועוד רבים במלאווי.

משבר בתעשיית המזון - שדות יבשים במזרח אס (צילום: רויטרס)
משבר בתעשיית המזון - שדות יבשים במזרח אס | צילום: רויטרס

בסוכנות הסיוע OXFAM חוששים שתופעת מזג האוויר תהפוך משברים קיימים - כמו מלחמת האזרחים בסוריה, בדרום סודן או בתימן - לקריטיים וקטלניים עוד יותר. התנאים הקיצוניים כבר השפיעו על שני מיליון אנשים בגואטמלה, הונדורס, אל סלוואדור וניקרגואה, וחודש ינואר עשוי להיות הסוער ביותר שידעה מרכז אמריקה. "מליונים במקומות כמו אתיופיה, האיטי ומזרח אסיה כבר מרגישים את התופעות האלה היטב. החקלאות קורסת בגלל שיטפונות או בצורת," אומרת ג'ין קוקינג מהסוכנות, "אנו חייבים לגייס בדחיפות סיוע לאזורים האלה, כדי להבטיח שלאנשים כאן יהיה מספיק מזון ומים. אם יתעוררו מצבי חירום נוספים, מצבים דחופים - אנו לא נעמוד בזה, לא נצליח להתמודד," אמרה. היא מצביעה על כך שגם מחירי המזון יעלו, מה שיוביל להחרפת העוני ואולי אף להתפתחות של משבר חברתי, שעשוי להידרדר לאלימות.