שואת יהודי הונגריה, ארכיון (צילום: ריוטרס)
שואת יהודי הונגריה, ארכיון | צילום: ריוטרס

בקיץ האחרון החליטו בני הזוג בריג'יט וגאבור ברדפי שהגיע הזמן לשפץ את דירתם, המשקיפה על הפרלמנט ההונגרי בבודפשט. השניים שכרו צוות בנייה והחלו בעבודות, כשאחד העובדים הבחין בפיסת נייר בעת שקדח באחד הקירות. "חשבנו שאנחנו הורסים לשכנים את הטפט", הודתה בריג'יט בפני סוכנות הידיעות הצרפתית AFP - אך המציאות הייתה מדהימה הרבה יותר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גאבור הציץ בנייר והבחין בכתב יש עליו. בני הזוג החליטו להפסיק לקדוח ולהתחיל להסיר לבנה אחר לבנה בקיר, וחשפו גומחה חבויה שהסתתרה במשך שנים ארוכות בקיר, מבלי שידעו על כך. בגומחה נמצאו לא פחות מ-6,300 מסמכים ממפקד האוכלוסין שנערך בבודפשט בינואר 1944, ונועד להכין את הקרקע לבניית הגטו היהודי בעיר.

הזוג העביר יותר מ-60 קילוגרמים של מסמכים לארכיוני העיר, שם קיבל אותם המנהל איסטבן קניירס, שהודהם מהמצב הטוב בו נמצאו המסמכים, הודות למחסור באוויר בגומחה. "מרבית המסמכים מתקופת המלחמה דהו או נרקבו, היות והם נכתבו על נייר ירוד בשל המצב הכלכלי הקשה", הסביר. המסמכים שהעבירו לו בני הזוג דנפי, מנגד, רובם ככולם שלמים וקריאים גם עשורים לאחר שנכתבו.

מאז ספטמבר עובדים בארכיון על גיהוץ המסמכים במטרה לבחון אותם כראוי. "התוכן והאיכות של המסמכים האלה הם חסרי תקדים", התרגש קניירס, "הם עוזרים למלא פער גדול בידע שיש לנו על ההיסטוריה של השואה בבודפשט".

"היהודים מילאו את הטפסים כי לא האמינו לאן זה יוביל"

מפקד האוכלוסין נערך חודשיים לאחר כיבוש הונגריה על ידי הנאצים, במטרה לזהות את הבתים בהם התגוררו יהודים. בכל מסמך רשומים דיירי כל בניין, כשבפינת העמוד מצוין כמה מהם יהודים וכמה נוצרים. "היהודים מילאו את הטפסים בכנות, הם סירבו להאמין לאן זה מוביל", הסביר קניירס. זמן קצר לאחר המפקד הועברו 200 אלף יהודים לכ-2,000 בניינים, שסומנו במגן דוד צהוב על ביתם. לדברי מנהל הארכיון, "הודות למסמכים הללו, אנחנו יודעים לומר עכשיו שבניין בו התגוררו מלכתחילה יהודים רבים היה בעל סבירות גבוהה להפוך לבניין שכזה".

בגטו בבודפשט, שנבנה ברובע השביעי, מתו רבים מרעב בעוד שאחרים הומתו בירייה לצד הנהר, שם מונחות כיום נעלי ברזל כאנדרטת זיכרון. אולם רבים בקהילת בודפשט שרדו את השואה - זאת בניגוד ליהודי הונגריה שהתגוררו מחוץ לעיר. על פי ההערכות המקובלות, כ-600 אלף מיהודי המדינה נספו, רובם במחנה ההשמדה אושוויץ.

בפני קניירס והצוות שלו עוד ניצבת עבודה רבה עם המסמכים שנחשפו, אך לדבריו ישנם עוד אלפי מסמכים שטרם התגלו ועשויים לשפוך אור על פרטים שטרם נחשפו אודות התקופה האפלה ההיא. "אנשים צריכים להסתכל מאחורי הקירות שלהם - בבודפשט, אף פעם אי אפשר לדעת מה מסתתר שם", סיכם.