ספרו של היטלר "מיין קאמף", ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
הספר השערורייתי יודפס לראשונה זה 70 שנה | צילום: רויטרס, חדשות

כלי כתיבה, מחברת - וספרו של הצורר הנאצי? 90 שנה לאחר שנכתב, דורש ארגון המורים הגרמני ממשרד החינוך במדינה להכניס לתכנית הלימודים את הספר "מיין קאמפף" שכתב אדולף היטלר. המטרה: לחנך ו'לחסן' בני נוער מפני ביטויים של קיצוניות פוליטית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ארגון המורים במדינה הציע שחלקים נבחרים מתוך הספר ישולבו בתוכנית הלימודים של בני 16 ומעלה בתיכונים. "מחנכים לא יכולים להתעלם מהטקסט המתסיס הזה בכל מקרה", אמר יושב ראש ארגון המורים הגרמני, והשווה את הספר ל"פרי אסור ומפתה" עבור צעירים.

לטענתו, ספר התעמולה צריך להיכנס לתוכנית הלימוד, ולשמש כמתווך לתלמידים על ידי מורים הבקיאים בהיסטוריה ובפוליטיקה. מעשה זה, כך לדבריו, יסייע ב "חיסון המתבגרים מפני קיצוניות פוליטית".

ספרו של המנהיג הנאצי והאנטישמי לא הודפס בגרמניה מאז תום ימי מלחמת העולם השנייה. גרסה של הספר עם פרשנות והערות ביקורתיות נמצאת כעת בשלבי עריכה - וככל הנראה תראה אור בשנה הבאה. הזכויות לספר היו במשך 70 שנה שייכות לחבל בוואריה שבדרום גרמניה, שאסר על הדפסתו, אלא שבעוד שבועיים - עם תום שנת 2015, יפוגו בעלות החבל על הזכויות של הספר - וניתן יהיה להפיצו.

"זה ספר נוראי ומפלצתי, ודווקא בגלל זה חייבים ללמד אודותיו"

בקהילה היהודית בגרמניה תוקפים בחריפות את ההצעה. "שימוש במתקפה החריפה הזו כנגד יהודים ככלי חינוכי היא חסרת אחריות", הדגישה שרלוט קנובלוך, מנהיגה בולטת בקהילה.  

גורמים רשמיים בגרמניה מוסרים כי בכוונת חבל בוואריה להמשיך ולאסור פרסומים של הספר המקורי, בגין הסתה לגזענות. מכון מינכן להיסטוריה מודרנית מתכנן להוציא לאור גרסה ביקורתית של הספר, המעניקה רקע ופרשנות, לצד הערות היסטוריות.

בית הולדתו ייהרס. היטלר
משנתו תילמד בבתי הספר? היטלר | צילום:

אלא שבמשרד החינוך הגרמני, המשתייך למפלגת השמאל הסוציאל-דמוקרטית, כבר יש קול התומך בהצעת ארגון המורים. "מיין קאמפף הוא ספר נוראי ומפלצתי", אמר. "אלא שהמשמעות של חינוך מודרני היא לחשוף את הפולמוס האנטישמי והאנטי-הומני הזה, ולהסביר את מנגנון התעמולה שמאחוריו באמצעות מורים המיומנים לכך".

לדבריו, בימים בהם הימין בגרמניה צובר כוח, "חינוך לערכים הומניים ודמוקרטיים הוא חיוני", הוסיף הדובר. "ניתוח ביקורתי של הספר, המדגיש הומניות, חירות ופתיחות לעולם, עשוי לחזק את העמידה כנגד אותן סכנות".