רבע מאה עברה מאז שחומת ברלין ומסך הברזל נפלו ונעלמו בענן של תקווה לעולם חדש. העיר ברלין אמנם מאוחדת, אבל ברחבי העולם הגלובליזציה לא הגשימה חלומות של שלום ואחדות, אלא להיפך. במקרים רבים היא איום של ממש. חומות ענק - 10,000 קילומטרים של ברזל, פלדה ובטון - התרוממו בעשר השנים האחרונות. ממקסיקו דרך ישראל, מהודו ועד המפרץ הפרסי - כך נראים הגבולות המגודרים מסביב לעולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גדרות הענק מפרידים, מגבילים וגם יוצרים תחושות של ביטחון - הגבול בין מקסיקו לארצות הברית, שנמתח לאורכם של 3,145 קילומטרים, הוא הגבול הבינלאומי העסוק ביותר ועוברים דרכו בכל שנה 350 מיליון בני אדם בצורה חוקית. גדר פלדה בגובה של כשבעה מטרים, שנמתחת לאורך 600 קילומטרים, נועדה להקשות על 500,000 אחרים שמהגרים לארצות הברית בצורה לא חוקית.

צפו בסיפורים המעניינים של 16.6 לאורך השנים (צילום: פלאש 90)
גדר ההפרדה ביהודה ושומרון | צילום: פלאש 90

במערב אפריקה, בלב מדבר סהרה, נמתחת חומת הביטחון הארוכה ביותר בעולם - "חגורת הביטחון של מרוקו". החומה היא מבנה חול ואבן שאורכו 2,700 ק"מ, והיא מוגנת על ידי 120,000 חיילים מרוקנים ומוקפת במוקשים. הגדר חוצה אזורי סכסוך בין מרוקו, מאוריטניה ואלג'יריה, ומשנת 1980 היא שומרת על הפליטים המגדירים עצמם "תושבי מערב הסהרה" בצד הלא נכון של החומה, כשהם משקיפים מרחוק על המקום שלו הם קוראים בית.

לועמת זאת, הגדר בין צפון לדרום קוריאה מתהדרת בתואר המפוקפק "הגבול החמוש ביותר בעולם" מאז שנת 1953. לאורך 248 הקילומטרים בין הים הצהוב לים היפני מוצבים שדות מוקשים רחבים מכל צד, ולצידם מגדלי שמירה וטילים קטלניים - חלקם גרעיניים. בין התחנות מאות חיילי או"ם מקווים שהשקט יישמר לפחות עד סוף המשמרת שלהם.

אחרי שהודו נפרדה מפקיסטן ב-1947, היא מתחה חומה באורך של יותר מ-3000 קילומטרים לא רצופים, כדי לחצוץ בינה לבין השכנה ממערב. במזרח התיכון, אנחנו והעולם כולו מכיר היטב את גדר ההפרדה באזור הקו הירוק ואת הטענות בעדה ונגדה, אך ערב הסעודית לא מתמודדת עם ביקורת כזו - היא בנתה חומת בטון עם מערכות התראה אלקטרוניות מתוחכמות. שנועדה למנוע הסתננות למדינה מכיוון תימן או עירק. החומות האלה עלו יותר מ-700 מיליון דולר, ונבנו למרות שתימן, למשל, זעמה על ה"נגיסה" בשטחה.

טראמפ מתעקש על תקצוב החומה (צילום: רויטרס, חדשות)
גדר גם בין ארה"ב למקסיקו | צילום: רויטרס, חדשות

החומה בולמת טרור, וגם פשע?

גם החומה בבלפסט שבצפון אירלנד, שבודדה את האוכלוסיה הקתולית במדינה שביקשה להיפרד מהממשל בלונדון ולעיתים אף פנתה לטרור, עדיין עומדת על תילה. החומה, המכונה באופן מוזר "חומת השלום", היא בעצם 40 קטעי בטון שונים בגובה 12 מטרים. החומות בעולם לא משמשות רק להגנה מעמים עוינים, הפרדה בין דתות מסוכסכות או בלימת פליטים: בסאו פאולו שבברזיל, תושבי שכונת אלפאוויל הקימו לעצמם ב-1978 חומה סביב קהילת העשירים בעיר כדי לבלום פשע. זו הייתה השכונה הראשונה מני רבות בדרום אמריקה שפעלה כך.

זו לא רשימה שלמה: בכל יום במקום מסוים בעולם נמתחים עוד קילומטרים של גדר - בין אם נגד מעבר גבול לא חוקי, או בשל המלחמות במזרח התיכון לאחר האביב הערבי, שהותיר אחריו קהילות שבורות שחיות בין חומות בקהיר ובחאלב. ניקוסיה הקפריסאית חיה עם חומה בליבה כבר ארבעה עשורים, בזמן שאוזבקיסטן משלימה חומה שמפרידה בינה לבין כוונות טרור מבחוץ.

שלום ואחדות? גדר ההפרדה
שלום ואחדות? גדר ההפרדה | צילום:

החומות לא פותרות את הבעיות - השנאה, העוני והקנאה לא נעלמות בתוך הבטון , וגם לא השאיפה לחיים טובים יותר. זהו פתרון ביניים שבמקרים רבים הופך סמל - שכמו לפני 25 שנה, דווקא נפילתו מסמלת פתרון אמיתי לאיום המלחמה.