חופי הים של קוסטה ריקה הם מקלט עבור רבים מזני צבי הים. החוף אוסטינואל שבמחוז גוואנאקסטה מושך אליו מדי שנה כ-600 צבות ים שמגיעות לחול הרך, שהוא שמורת טבע, כדי להטיל ביצים. עד עכשיו, אויבי הביצים היו, כמנהג הטבע, בעלי חיים כמו ציפורים או כלבים, שחופרים בחול ואוכלים את הצבים. אבל עכשיו מחקר חדש חושף כי לצבים קם אויב חדש - שינויי האקלים.  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התנאים הבסיסיים של לחות וטמפרטורה אופטימליים, לא קיימים יותר. מחסור בגשם גורם לעליית הטמפרטורות בחוף - שינוי קטלני עבור הביצים. הטמפרטורה האידיאלית, לביצי צב היא 34 מעלות צלזיוס, אולם באוסטינואל הטמפרטורות עולות לפעמים עד ל-39-40 מעלות צלזיוס. "זה השפיע על ההתפתחות התקינה של הביצים", מסביר הביולוג רודריגו מוררה אוויליה מהאגודה למען בעלי החיים, בקוסטה ריקה.

כתב סוכנות הידיעות AP טוען כי הטמפרטורות עולות בין היתר בגלל תופעת ה-"אל-ניניו", במסגרתה מי האוקיאנוס מתחממים, נוצרים לחצים שונים באוויר, וכיוון הרוחות משתנה. בגלל מזג האוויר המשתנה, בעלי החיים שהורגלו במשך מאות אלפים, עם לא מיליוני שנים, לחזור שוב ושוב לאותם החופים, נתקלים עתה בתנאים שונים לחלוטין.

צבות הים נוהגות להגיע אל החוף בין החודשים אוגוסט לספטמבר וטומנות את הביצים בחול עד דצמבר. אבל בשנה האחרונה, בגלל החום, חלק קטן בלבד מהביצים בוקעות והצבים הקטנים מתחילים ללכת על החוף למים ומשם - אל מסע ההישרדות הקשה באוקיאנוס השקט. 

צבי הים - בדרך להכחדה (צילום: AP)
צבי הים - בדרך להכחדה | צילום: AP

כך, הולך ומצטמצם מספרם של הצבים ב-13 ב-95% בשל שינויי האקלים לצד גורמים נוספים של דייג וציידים המגיעים לאזור. לא רק הצבים בסכנת הכחדה. מחקר שפורסם השבוע קובע כי אוכלוסיית בעלי החיים בעולם הצטמקה בכמחצית ב-40 השנים האחרונות .

המחקר מראה נתונים עגומים על זני הדולפינים והאריות, שמספרם הצטמצם ב-90 אחוזים. מצבם של הפילים באפריקה לא טוב יותר, מספרם הצטמטמם מאז 2012 ב-60% - זאת בשל אספני השנהב.