כך הכל התחיל. הסרט "ריאיון סוף"
כרזת הסרט "ריאיון סוף" | צילום:

שלב נוסף במלחמת הסייבר בין ארה"ב לקוריאה הצפונית: חברת הסרטים "סוני", שהודיעה בימים האחרונים על גניזת הסרט "ריאיון סוף", בעקבות איומים לבצע פיגועים בבתי קולנוע שיקרינו אותו, חוזרת בה מהחלטתה ותאפשר לבתי קולנוע שירצו להציג את הסרט באולמות כבר מחרתיים - בערב חג המולד. הנשיא אובמה שיבח את ההחלטה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

החלטתה של "סוני" לגנוז את הסרט גררה ביקורת גם מצד הנשיא אובמה, והערב (שלישי) דווח בארה"ב כי חברת הסרטים תאפשר לבתי קולנוע להקרין את הסרט, שלועג לרודן קוריאה הצפונית קים ג'ונג און.

לפי שעה רק בערים דאלאס ואטלנטה יקרינו את הסרט, אך ייתכן שבתי קולנוע במקומות נוספים יצטרפו למהלך. על פי הדיווחים, מחירי הכרטיסים יהיו מוזלים והסרט יופץ גם לצפייה ישירה ברשת.

אין תמונה
כוכב הסרט חוגג

הנשיא ברק אובמה שיבח הערב את ההחלטה של סוני. "כפי שהנשיא הבהיר, אנו מדינה המאמינה בחופש הביטוי ובזכות לביטוי אומנותי", נמסר מהבית הלבן. "החלטת סוני ובתי הקולנוע מאפשרת לאנשים להחליט בעבור עצמם בנוגע לסרט ואנו מקדמים זאת בברכה".

אחד משני כוכבי הסרט, השחקן ג'יימס פרנקו, חגג את ההחלטה של סוני בסטטוס בפייסבוק. "ניצחון! העם והנשיא אמרו את דברם. סוני תשחרר את 'ריאיון סוף' בבתי הקולנוע בחג המולד!", כתב.

אובמה: לא מדובר ב"אקט של מלחמה"

הסרט בכיכובם של השחקנים סת' רוגן וג'יימס פרנקו עומד במרכזה של מחלוקת חריפה בין ארצות הברית לקוריאה הצפונית, בין היתר, בשל סצינה שמתארת התנקשות ברודן קים ג'ונג און ועוררה את זעמה של פיונגיאנג. הממשל בקוריאה הצפונית הביע תמיכה במתקפת סייבר נגד מחשבי חברת סוני, אך הכחיש מעורבות ישירה בפעולה - שגרמה נזק כלכלי אדיר לחברה ומבוכה גדולה בעקבות חשיפת תכתובות פנימיים.

קים ג'ונג און, מחשב (צילום: רויטרס)
סצינת התנקשות עוררה סערה. קים ג'ונג און | צילום: רויטרס

הפריצה למחשבי חברת סוני, שלוותה באיומים לבצע פיגועי טרור במקרה שהסרט יוקרן, הובילה בסופו של דבר לביטול הפצתו בארה"ב. 

שלשום התייחס הנשיא אובמה בריאיון ל-CNN למתקפה על מחשבי חברת הסרטים. "זו הייתה מתקפה יקרה מאוד, אנו מתייחסים לנושא ברצינות רבה ונגיב בהתאם", אמר והוסיף כי ארצות הברית שוקלת להשיב את קוריאה הצפונית לרשימת המדינות התומכות בטרור. עם זאת הוא הבהיר כי לא מדובר ב"אקט של מלחמה", אלא ב"מעשה של סייבר ונדליזם".  

מי ניתק את רשת האינטרנט?

אמש, אחרי דבריו של הנשיא האמריקני, נותקה המדינה הרודנית מרשת האינטרנט בנסיבות עלומות. על פי הדיווחים, קוריאה הצפונית - שבה רק לאליטה, לגורמי ממשל ולחלק מהתקשורת יש גישה לרשת - חוברה מחדש לאינטרנט, אבל לא ברור עד כמה החיבור יציב. מספר אתרים כמו סוכנות הידיעות הממשלתית, שנפלו, עלו מחדש, אך עדיין ישנם ניתוקים מקומיים.

"שתיקה לא תגרום לממשלת קוריאה הצפונית לחדול מהעוולות שהיא מבצעת", אמרה שגרירת ארה"ב באו"ם סמנתה פאוורס. "וגם לא תגרום לקהילה הבינלאומית להיות בטוחה יותר".