המפעל למים כבדים באראק, אירן (צילום: רויטרס, חדשות)
הכרו הגרעיני באראק , ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

סערה בכוס מים כבדים? התקשורת באירן מדווחת על סיכול ניסיון חבלה במיכלי המים הכבדים בכור הגרעיני באראק. מים כבדים הם ציוד חיוני בכל כור גרעיני, ובלעדיהם הכור לא מסוגל לפעול. "הרשויות סיכלו ניסיון חבלה במרכיב החיוני של הכור במהלך השבועות האחרונות", נכתב בדיווח שפורסם באחד העיתונים הפרטיים באירן שלא ידוע כשופר של המשטר.

הבכיר שצוטט בעיתון לא הרחיב אילו "גורמים זרים" עומדים מאחורי ניסיון החבלה ואיפה בדיוק נערך ניסיון החבלה, אבל סוכנות הידיעות AP טוענת שיש רק כור אחר שבו נערכות עבודות עם מים כבדים - הכור הסמוך לעיר אראק. כחלק מתכנית הגרעין שלה, אירן הקימה את המתקן שייצר מים כבדים עבורה.

אירן טוענת שכור המים הכבדים באראק משמש למטרות מחקר בלבד, אבל במערב חוששים שאירן משתמשת במתקן לצורך הפקת פלוטוניום. אירן מאשימה כבר זמן רב את המערב בניסיונות חבלה בתכנית הגרעין שמיועדת, על פי ארגוני מודיעין במערב, לייצור ופיתוח של נשק גרעיני. בחודש ספטמבר האחרון, על פי הדיווח בסוכנות הידיעות, הרשויות באירן עצרו החודש אזרח אוקראיני החשוד בניסיון חבלה בכור הגרעיני בבושהר.  

במהלך המו"מ שמנהלות 7 המעצמות בהובלת ארצות הברית , בנושא הגרעין האירני, עלי אכבאר סלחי , יו"ר תכנית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית הסכים לערוך שינויים בכור המים הכבדים, ולהפחית את יכולתה של אירן להפיק פלוטוניום. הדיווח מתבצע בתקופה רגישה במיוחד - בעוד שלושה שבועות, ב-24 לנובמבר, תפוג תקופת המשא ומתן שנקבעה בין אירן למעצמות ואם לא יושג הסכם ביניהן עד אז - בהתנגדותה החריפה של ישראל - ייתכן והמערב ישוב ויטיל סנקציות נוספות על אירן.