מחלוקת על גורל האוסף. צילום ארכיון (צילום: חדשות 2)
מחלוקת על גורל האוסף. צילום ארכיון | צילום: חדשות 2

למעלה משנתיים לאחר שהתגלו בגרמניה יצירות אמנות שנלקחו שלל בידי הנאצים בתקופת מלחמת העולם השנייה, גורמים רשמיים בגרמניה ובשוויץ צפויים להודיע היום (שני) בהחלטה שמעוררת סערה כי התמונות יועברו ליורשן החוקי - מוזיאון האמנות של העיר ברן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אוסף האמנות הנדיר כולל 1,280 יצירות אמנות שהוחרמו על ידי הנאצים מבעליהן היהודים בתקופת השואה. האוסף הוחבא במשך כמה עשורים בדירה בעיר מינכן שבגרמניה, עד שהתגלה במקרה על ידי חוקרי מס שנשלחו לדירה של קשיש בשנת 2012.

האוצר הבלום שנמצא נאסף על ידי אביו של הקשיש וכולל יצירות מהתקופה המודרנית ומתקופת הרנסנאס, ובהן ציורים של פיקאסו ושאגאל. קורנוליוס גורליט, הקשיש שבדירתו נמצא האוצר, הלך לעולמו בחודש מאי, אז התברר כי מוזיאון האמנות של העיר ברן בשוויץ הוא היורש החוקי של האוסף על פי הוראתו של גורליט.

הקונגרס היהודי העולמי הזהיר את הנהלת המוזיאון כי זו מסתכנת בגל תביעות במידה ותבחר לקבל את היצירות, זאת לאור החשש כי כמה מן היצירות הוחרמו מבעליהן. לאור האיום צפויה הנהלת המוזיאון להותיר בגרמניה כמה מן היצירות, עד שיסתיים הליך איתור בעליהן המקוריים. גורליט התיר עוד בטרם מותו לצוות מומחים לבחון את האפשרות כי כמה מן העבודות נגנבו או הוחרמו מבעליהן המקוריים.

הנושא רגיש במיוחד בשוויץ, שידעה כבר מחלוקת משמעותית בשלהי שנות התשעים, כאשר התברר שהבנק השוויצרי המרכזי רכש כמויות גדולות של זהב מגרמניה במהלך מלחמת העולם השנייה וכי מעולם לא השיב פיקדונות רדומים של יהודים מתקופת השואה. לאחר סדרה ארוכה של תביעות נאלץ הבנק לשלם ב-1998 פיצויים בסך של 1.2 מיליארד דולר.