ג'ונתן פולארד, ארכיון (צילום: AP)
הממשל האמריקני שוב מנע את שחרורו | צילום: AP

הממשל האמריקני שוב מונע את שחרורו של ג'ונתן פולארד: ועדת השחרורים של משרד המשפטים האמריקני דחתה בקשה של המרגל היהודי להשתחרר מהכלא בתנאים מגבילים - 29 שנים לאחר שהחל לרצות את מאסרו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במהלך שקט שנועד להביא לשחרורו בתנאים מגבילים הגיש יונתן פולארד לאחרונה בקשת שחרור לוועדת השחרורים. בחודש יולי האחרון התקיים שימוע ובו התברר כי פולארד אכן עומד בקריטריונים לשחרור מבחינת משך הזמן הארוך שריצה בכלא ובשל התנהגותו כאסיר למופת במהלך שלושה עשורים של מאסר, אולם הממשל החליט להתנגד בחריפות לשחרור ומנע אותו בטענה כי שחרורו כעת "יהווה זלזול בחומרת העבירה ויקדם חוסר כבוד כלפי החוק".

במטה לשחרור פולארד אומרים היום כי בקרוב צפויים להיחשף פרטים נוספים בנוגע להליך ולאופן שבו פעל הממשל האמריקני על מנת למנוע את השחרור. במטה מעריכים כי הפרסום הצפוי יעורר סערה.

ג'ונתן ואסתר פולארד. ארכיון (צילום: רויטרס)
שוב נמנע שחרור. ג'ונתן ואסתר פולארד | צילום: רויטרס

ארה"ב כבר הסכימה עקרונית לשחרור

עמדתו הנחרצת של הממשל האמריקני נראית תמוהה במיוחד לנוכח העובדה שבחודש אפריל האחרון הסכימה ארה"ב עקרונית לשחרורו של פולארד במסגרת המאמצים להארכת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. הדיווחים על עסקה אפשרית לא עוררו התנגדות פומבית של ראשי מערכת המודיעין בארה"ב, שהודיעו כי יימנעו מהבעת התנגדות לסוגיה.

שתיקתה של מערכת המודיעין האמריקנית עמדה בניגוד בולט לעמדה הנחרצת והפומבית שהביעה כאשר שחרורו של פולארד עמד על הפרק במסגרת הסכם וואי בשנת 1998. גם גורמי ביטחון שהביעו התנגדות לשחרורו של פולארד כחלק מהעסקה האחרונה, הצהירו במקביל כי שחרורו על רקע הומניטרי דווקא מתקבל על הדעת לנוכח תקופת מאסרו הארוכה.

הנשיא האמריקני אובמה התייחס בעצמו לאפשרות שחרורו של פולארד במסגרת ריאיון שהעניק לחדשות 2 ערב ביקורו בישראל ב-2013. "אינני מתכוון לשחרר את ג'ונתן פולארד באופן מיידי, אולם מה שאני כן עומד לעשות זה לוודא שהוא, כמו כל אמריקני אחר שנענש, יקבל את אותו סוג של בחינה ואותה בדיקה של ההגינות שכל אזרח אמריקני זכאי לה", אמר אז.

מסע פרידה מסביב לעולם. אובמה (צילום: רויטרס)
"אינני מתכוון לשחררו באופן מיידי" | צילום: רויטרס

קריאות גוברות בארה"ב לשחרור פולארד 

בשנים האחרונות קראו בכירים אמריקנים רבים לנשיא אובמה לקצוב את עונשו של פולארד, בטענה כי ריצה זמן חסר פרופורציה ביחס לכל אדם אחר שעבר עבירה דומה. בין השאר הביעו תמיכה בשחרורו של פולארד מזכירי המדינה לשעבר קיסינג'ר ושולץ, ראשי CIA ו-FBI לשעבר ועוד עשרות גורמי ממשל בטחון ומשפט שרבים מהם אף עסקו באופן ישיר בטיפול בפרשה במסגרת תפקידם.

בסוף שנת 2012 קיבלה הקריאה לשחרור פולארד חיזוק משמעותי בעקבות התרתם לפרסום של חלקים חסויים מדו"ח אומדן הנזק שחיבר ארגון הביון האמריקני בעקבות הפרשה. המידע שנחשף חיזק את טענת פולארד לפיה המידע שהעביר לישראל עסק בסכנות הנשקפות לה מצד מדינות ערב ולמעשה הוא לא ריגל נגד ארה"ב.

פולארד בימים שקדמו למעצרו (צילום: רויטרס)
כמעט 30 שנה בכלא. פולארד | צילום: רויטרס

פולארד, בן 60, העביר בכלא עד כה כמחצית מחייו. בתקופה האחרונה חלה הידרדרות במצבו הרפואי והוא אושפז ואף נותח מספר פעמים מחוץ לכלא, כאשר בחלק מהמקרים מדובר היה במצב של סכנה ממשית לחייו. ביום שישי הקרוב, 21 בנובמבר, צפוי פולארד להיכנס לשנתו ה-30 בכלא.

במטה לשחרור פולארד אומרים כי "כעת, לאחר שהבקשה לשחרור דרך ועדת השחרורים נדחתה, התקווה שנותרה היא שהנשיא אובמה יביא לסיום הסאגה בכך שיקצוב את עונשו לזמן שריצה עד כה ויאפשר לו לשקם את מה שנותר מחייו יחד עם אשתו. אנו קוראים לכל מי שמאמין בצדק, בחמלה ובהגינות להצטרף לקריאה ולבקשה מהנשיא אובמה לקצוב את עונשו של פולארד ולשחררו לאלתר."