מחריפים את המאבק. קים ג'ונג און וברק אובמה (צילום: רויטרס, AP)
"ביטול הסרט היה טעות" | צילום: רויטרס, AP

תגובה זריזה לפריצה של המשטר הרודני? ה"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני דיווח (הערב) כי הממשל שוקל תגובה להחזיר את קוריאה הצפונית לרשימת ארגוני הטרור ולהגדירה כתומכת בארגוני טרור. טרם התקבל אישור מגורמים בממשל למהלך, שעשוי להפוך את משטרו של קים למוקצה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המדינה המסוגרת הופיעה ברשימה במשך כ-20 שנה, אך בשנת 2008 הנשיא דאז בוש שינה את הגדרתה של קוריאה הצפונית כדי לדון עמה בתכנית הגרעין. זמן קצר לפני הדיווח, הזהיר הנשיא אובמה כי "ארצות הברית תגיב לפריצה במקום, בזמן ובדרך שתבחר", אך לא פירט כיצד.

במקביל, מנכ"ל חברת "סוני" ניסה להסביר את גרסתו: מייקל לינטון התראיין לרשת CNN והבהיר כי החברה "לא נכנעה או התקפלה" בפני הפורצים הצפון קוריאנים. בניגוד לדברי אובמה, לינטון טען כי הרשת "לא טעתה" כשהסירה את הסרט השנוי במחלוקת "ריאיון סוף" מהאקרנים.

לדברי לינטון, הציבור והתקשורת - וגם הנשיא אובמה עצמו - "קיבלו מידע מוטעה" בנוגע לתהליך שהוביל להסרת הסרט. לדבריו, "חווינו את המתקפה החמורה ביותר ברשת בהיסטוריה האמריקנית כולה, אך עדיין נרצה שהציבור יראה את הסרט". בנאומו הערב טען אובמה כי "עשתה טעות" בביטול ההקרנות. אובמה אישר את ממצאי ה-FBI לפיהם קוריאה הצפונית - ולא האקרים פרטיים - עומדים מאחורי המעשה.

"חבל שלא שאלו אותי. אם זו התגובה לקומדיה, מה יהיה ביצירה דוקומנטארית, מה יהיה בידיעות חדשותיות שלא ימצאו חן בעיני משטר מסויים?", שאל אובמה. "ההאקרים גרמו להרבה נזק - אנחנו נגיב על כך. אנחנו לא יכולים להרשות לדיקטטור לכפות עלינו צנזורה". הנשיא הכחיש את הדיווחים הקודמים על מעורבות סינית בפריצה: "אין לנו ראיות שמדינה נוספת שיתפה פעולה עם קוריאה הצפונית".

משרדי חברת "סוני" (צילום: AP)
נמצאה האחראית לתקיפה. משרדי סוני | צילום: AP

הפורצים: "אל תעשו צרות נוספות"

פעולת הסייבר, שלוותה באיומים על פיגועים, הובילה להורדת הסרט "ריאיון סוף" מהאקרנים בארצות הברית. הסרט, שתיאר התנקשות בדיוניות בקים ג'ונג און, עורר את זעמו של הממשל הרודני - שהביע תמיכה במתקפה הווירטואלית, אך הכחיש מעורבות ישירה בפעולה.  בממשל הרודני הכחישו היום שוב את הטענות: "אין לנו יד בדבר", אמר נציג קוריאה הצפונית באו"ם לאחר פרסום ממצאי דוח ה-FBI בנושא.

ה-FBI האמריקני הודיע הערב כי יש בידיו מספיק ראיות על מנת לקבוע שקוריאה הצפונית השתתפה בפריצה. "מניתוח טכני של תוכנת מחיקת המידע, נמצא קשר לתוכנות ריגול שגורמים בקוריאה הצפונית פיתחו בעבר", הדגישו החוקרים, שציינו כי יש דמיון רב בין פריצה זו לבין עבירות רשת אחרות של קוריאה הצפונית, כגון המתקפה על בנקים בדרום קוריאה ב-2013.

במקביל, רשת CNN דיווחה כי הפורצים שלחו הודעה נוספת לחברת סוני, ושיבחו אותה על ביטול הקרנת הסרט: "זה חכם מאוד שהחלטתם לבטל את הסרט - אנו מבטיחים את ביטחון המידע שלכם, אם לא תעשו צרות נוספות". כריס דוד, סנאטור לשעבר העומד כיום בראש איגוד הסרטים האמריקני, כינה את המתקפה "צעד פלילי ונתעב".