אחרי ימים ארוכים של חוסר וודאות הסתיים חילוצם של 60 הישראלים שהיו לכודים במחנות הגבוהים באנאפורנה בנפאל ובמננג. בכך הוצאו מהאזור כלל התרמילאים שנלכדו על ההר בשל מפולת השלגים. החיפושים אחר הנעדרת הישראלית מיכל גילי צ'רקסקי, שעקבותיה אבדו במהלך המפולת - נמשכים. בנוסף, 58 ישראלים עדיין מוגדרים מנותקי קשר, אך לא נשקפת סכנה לחייהם. 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"כולם עכשיו באזור פוקרה וקטמנדו" סיפר נדב קליפה מיחידת החילוץ 669 של הראל . "הם היו לכודים במקומות קטנים, בקור עז ומעט מאוד אוכל וציוד. הם היו במצב פיזי יחסית קשה". לדבריו, חברות הביטוח בשלב זה אינן יודעות על ישראלים נוספים הממתינים לחילוץ.

"עיקר המאמצים מתרכזים באיתור הנעדרת גילי צ'רקסקי, ויש עוד מספר מטיילים שלא היה להם קשר לתאונה וממתינים לסיוע", הדגיש המחלץ הישראלי. "חשוב לציין שיש שם עוד ישראלים שעלו בהמשך למננג, אבל לא היה צורך לחלץ אותם. מבחינת מנותקי הקשר והאנשים שנזקקו לסיוע - האירוע הגיע לסיומו".

במקביל, בשעה זו מועברים לישראל שבעת הפצועים שנפגעו בסופה ביום שלישי האחרון. הם מגיעים לישראל במטוסו של איש עסקים שנרתם למאמצי הסיוע, ונחכר על ידי חברות הביטוח, ביחד עם הפרופסור אבי ריבקינד מבית החולים הדסה להביא את הנפגעים מנפאל.

צפו: שליח חדשות 2 הצטרף לחיפושים אחר הנעדרת (צילום: AP)
מחלצים בתוך השלג. ארכיון | צילום: AP

"אנשים גססו להם מול העיניים"

"הפצועים בסך הכל בהכרה, יש להם כוויות קור קשות ביותר שטופלו ויטופלו בבתי החולים בארץ טיפול מיוחד וספציפי, עתיד האיברים הפגועים עדיין לא נקבע ויש חשש לקטיעה. כרגע אנחנו לא לוקחים החלטות בנושא", עדכן ריבקינד בשיחה עם חדשות 2 online משדה התעופה בנפאל, רגע לפני ההמראה לישראל.

פרופסור ריבקינד סיפר על הטראומה הקשה עליה שמע מפיה הפצועים שנלכדו על ההר בעיצומה של המפולת הקטלנית. "יש תיאורים איך אנשים גססו להם מול העיניים, פשוט זוועה", תיאר הרופא הבכיר.

שלושת ההרוגים הישראלים (צילום: באדיבות המשפחה, פייסבוק)
תמר אריאל, אגם לוריא, נדב שהם, נפאל | צילום: באדיבות המשפחה, פייסבוק

הוא ציין כי הצוות הרפואי בראשתו התקבל בסבר פנים יפות בבית החולים בקטמנדו, אך הטיפול לאורך הדרך לא היה מיטיבי. "בהתחלה הם טופלו בבית החולים הצבאי, טיפלו בהם בשטיפות, לא טיפול מאד מקובל, אבל אחר כך הם העבירו אותם לבית חולים. אז התחילו לטפל בהם כמו שצריך, אבל הפסדנו זמן מהבחינה הזאת, נשלים את החסר".

הרכס בו מצאה מיכל את מותה (צילום: AP)
רכס האנאפורנה | צילום: AP

יהונתן לבל, סגן השגריר בקטמנדו, סיפר על תהליך העברת הפצועים כעת לישראל. "לקחנו את הפצועים מבתי חולים באמבולנסים ובמיניבוס שהשגרירות שכרה", אמר. "הגענו לשדה התעופה, הסדרנו את ההחתמות בדרכונים ושילמנו עבור מס הנמל של הפצועים".

"אנחנו ערוכים לקלוט את הפצועים בארץ ולהעבירם לבתי החולים השונים בישראל", אמר מנכ"ל מד"א אלי בין ששלח לאזור האסון משלחת של רופא ופארמדיק בכירים. "התנאים באזור האסון אינם פשוטים וההיערכות הייתה בהתאם, כך לדוגמא מרגע שהבנו מאנשי המשלחת שיצאו ראשונים כי לצוותי הרפואה המקומיים חסרות תרופות לטיפול בכוויות קור פעלנו לשלוח את הציוד בהקדם".