מעקב ודיכוי בחסות השלטונות (צילום: רויטרס, חדשות)
מעקב ודיכוי בחסות השלטונות | צילום: רויטרס, חדשות

מעקב ודיכוי בחסות השלטונות הסיניים: תיירים שנכנסים למחוז שינג'יאנג שבצפון-מערב המדינה מדווחים כי השלטונות המקומיים מאלצים אותם להתקין במכשיר הטלפון אפליקציה ששואבת את כל הודעות הטקסט, אנשי הקשר והאינפורמציה ביומן, וסורקת את המכשיר לצורך איתור קבצים הקשורים לאסלאם. לפי דיווחים שונים, השלטונות משתמשים במידע שנשאב מהמכשירים לטובת מעקב אחר בני העם האויגרי שמתגוררים במחוז, רובם מוסלמים סונים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

השימוש הנרחב של שינג'יאנג בטכנולוגיית מעקב כדי לפקח על האוכלוסייה האויגורית זוכה לביקורת בינלאומית. אזרחי המחוז נאלצים להתקין אפליקציות ממשלתיות במכשירי הטלפון שלהם ולעבור דרך מצלמות זיהוי פנים במקומות ציבוריים - והכול לצורכי מעקב של השלטונות.

כ-8 מיליון אויגורים מתגוררים בשינג'יאנג, מיליון מהם כלואים במרכזי מעצר ובמחנות לחינוך מחדש. הממשלה הסינית הצדיקה את היחס לאויגורים המבוסס על איסלאמופוביה והגדירה את מתקני המעצר במדינה כ"מרכזי הכשרה מקצועית בחינם".

תייר שחצה את הגבול לתוך שינג'יאנג סיפק עותק של התוכנות הזדוניות ל"זידדויטשה צייטונג", העיתון היומי הנפוץ ביותר בגרמניה. כאשר עיתונאים גרמניים ניסו להיכנס לשינג'יאנג, התקינו להם הפקידים הסיניים את אותה אפליקציה במכשיר הטלפון. בסיוע אנליסטים מאוניברסיטת טורונטו בארה"ב ומאוניברסיטת בוכום בגרמניה, הצליחו בעיתון לפרק את התוכנה הזדונית ולהסביר כיצד היא פועלת.

האפליקציה, שנקראת BXAQ או Feng Cai, אוספת את כל רשומות היומן של הטלפון, אנשי הקשר, יומני השיחות והודעות הטקסט - ומעלה אותם לשרת. עוד פועלת האפליקציה לאיתור תכנים הקשורים לאסלאם וסורקת את המכשיר בחיפוש אחר יותר מ-70,000 קבצים שהוגדרו מראש. על אף שהאנליסטים לא הצליחו לאתר את כל הקבצים אותם סורקת האפליקציה, אלו שזוהו כללו תוכן אסלאמי קיצוני, חלקים של הקוראן, מסמכים של הדלאי לאמה ואפילו שיר פרו-טייוואני של להקת מטאל יפנית.