צוללת גרעינית של חיל הים הרוסי‎ (צילום: רויטרס, חדשות)
צוללת גרעינית של חיל הים הרוסי‎ | צילום: רויטרס, חדשות

האסון בצוללת הרוסית החשאית: יומיים אחרי הדיווח הראשוני על השרפה שפרצה בצוללת "מחקר" של חיל הים הרוסי וגרמה למותם של 14 מלחים, הנשיא ולדמיר פוטין הודה הבוקר (חמישי) לראשונה כי מדובר בצוללת גרעינית. בכירים בממשל הרוסי נאלצו להדוף האשמות וביקורת ציבורית על ניסיונות טיוח והשתקה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שר ההגנה שויגו שנפגש הבוקר עם הנשיא פוטין בקרמלין אמר כי האירוע התרחש ביום שני אבל מידע רשמי פורסם רק ביום שלישי, ועד היום לא הייתה אינדיקציה לכך שמדובר בכלי שיט בעל כור גרעיני, סוגיה עליה שאלו גם הרשויות בנורבגיה השכנה.

שויגו ציין כי האש פרצה בתא הסוללות של הצוללת. "הכור הגרעיני מבודד לחלוטין ולא מאוייש על ידי אנשי צוות" הבהיר שר ההגנה. "אנשי הצוות נקטו בכל האמצעים הדרושים כדי להגן על הכור שממשיך לפעול כסדרו".

בקרמלין נאלצו אמש להדוף את הביקורת על השתקת האירוע החמור והסתרת מידע אודות השרפה שפרצה בצוללת שנחשבת לאחת המתקדמות והחשאיות ביותר של חיל הים הרוסי.

התאונה הקטלנית התרחשה ביום שני האחרון בזמן שהצוללת הסודית, שלפי דיווחים שונים היא צוללת גרעינית שנועדה למשימות מיוחדות בעומק רב, הייתה במשימה במים הטריטוריאליים של רוסיה. רק למחרת פורסמו פרטים ראשונים על האסון מבלי לציין את שמה של הצוללת. במשרד ההגנה הרוסי הודיעו תחילה כי המלחים נהרגו בעקבות אש שהתלקחה על סיפון צוללת מחקר ששהתה בקרקעית הים הארקטי.

כלי תקשורת ברוסיה מתחו ביקורת על מה שהם כינו מדיניות ההסתרה של השלטונות ואף השוו את התנהלות בפרשה לזו שהגיעה בעקבות אסון דליפת הכור בצ'רנוביל ב-1986. "בשלב זה פשוט כלום לא ידוע, אני לא מבין למה עבר יום שלם ורק אז הם פרסמו הצהרה על ההרוגים", אמר מגיש בתחנת רדיו במוסקבה. "למה אנחנו לא יודעים את שמותיהם? זה נורמלי?".

גורם צבאי שלא הזדהה צוטט באחד מכלי התקשורת אומר כי הצוללת שבה פרצה השרפה היא מסוג AS-12 שמונעת על ידי כור גרעיני ותוכננה לבצע משימות מיוחדות בעומקים קיצוניים. הצוללת המכונה "לושאריק" החלה לפעול ב- 2003 והיא אחת הסודיות ביותר בצי הרוסי.