עולם הולך ונעלם: הקרחונים הולכים ונעלמים, בכל העולם, וזה צריך להדאיג את כולנו. סביבות טבעיות של אלפי מינים נעלמות ביחד עם הקרח, ובסוף, כמו דובי הקוטב שהחלו לנדוד מכיפות הקרח בחיפוש אחר מחסה ומזון, גם אנחנו נהפוך לפליטים - והאשמים היחידים הם בני האדם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

כיפות הקרח בקוטב הצפוני וסביב אנטארקטיקה, הקרחונים בהימלאיה, האלפים והרי הרוקי - כולם נעלמים בקצב מדאיג. קרח שהיה קפוא במשך אלפי שנים נעלם, והקצב רק התגבר מאז תחילת המאה. את הנזקים מתחילים להרגיש כבר בימינו: פני הים עולים, שיטפונות שרק מתגברים ואלפי מהגרים - פליטי אקלים.

הרי ההימלאיה

הקרח על ההימלאיה מכסה 2,000 קמ"ר, 600 מיליארד טונות של מים קפואים, המספקים מים ליותר מ-800 מיליון בני אדם בשנה. אך מאז תחילת המאה, אותם מקורות קרח מאבדים חצי מטר כל שנה - פי שניים ממה שנמדד בין 1975 ועד שנות האלפיים.

ד"ר בוהפאל פנדיה, מה-Imperial College London המתמחה בחקר ההימלאיה, מסביר: "הקרחונים על ההימלאיה מזינים נהרות רבים, בניהם עשרה נהרות עיקריים. אלו תומכים במיליונים או מאות מיליוני אנשים. דו"ח חדש שיצא מדגיש את המגמה האחרונה של עלייה מדאיגה בקצב הפשרת הקרחונים".

גם השלג בהימלאיה נעלם (צילום: משטרת הודו-טיבט, חדשות)
גם השלג בהימלאיה נעלם | צילום: משטרת הודו-טיבט, חדשות

"גם אם ננסה להגביל את הטמפרטורה הגלובלית לעלייה של לא יותר מ 1.5 מעלות, עד סוף המאה הנוכחית, עדיין שליש מהקרחונים בהימלאיה ייעלמו, אבל אם הטמפרטורה עולה ב -2 מעלות ויותר, כמעט מחצית מהקרחונים יפשירו", מזהיר פנדיה.

כמות הקרח שהקרחונים הללו איבדו יכולה לבדה למלא 3.2 מיליון בריכות שחיה בשנה. את החיסרון במים האלה ירגישו בכל אסיה.

אלסקה

קרחוני ענק מכסים שטחים נרחבים באלסקה. אלו סיפקו מים ונופים מרהיבים לתושבי המקום, אך כעת הם מזהירים: גם כאן הקרח נמס, ובמהירות מדאיגה. "הקרחונים נמסים בקצב שלא נראה מאות שנים", מסבירים מומחים.

אנטארקטיקה נמסה (צילום: רויטרס, חדשות)
אנטארקטיקה נמסה | צילום: רויטרס, חדשות

הרי האלפים והרוקי

דוח שפורסם בחודש אפריל מזהיר את תושבי אירופה - בקצב הנוכחי - הקרחונים על האלפים, ועל פסגות הרי הרוקי ייעלמו כבר במחצית השנייה של המאה הנוכחית. כפרים ויישובים במורדות ההרים ישטפו בזרם.

ילדיה של אנג'לה ת'ומפסון, תושבת כפר פיירבורן על חוף וויילס הבריטית, כבר לא יגורו בכפר שבהם גדלו אבותיהם. "יש פאניקה בפיירבורן ובמועצה שלנו בגלל התחזיות של מה שצפוי בעוד 25, 30 ו-35 שנה", היא מסבירה. " אנחנו לא מרגישים בנוח עם התואר 'פליטי האקלים הראשונים', אנחנו רוצים לדעת מה הממשלה ובית המלוכה יעשו כדי להגן עלינו עד 2045 - איפה ישימו אותנו?".

גם פינגווינים נפגעים (צילום: רויטרס, חדשות)
גם פינגווינים נפגעים | צילום: רויטרס, חדשות

הקוטב הצפוני והדרומי

מי שחי על הקרחונים האלה - שנעלמים להם, ייכחד יחד איתם. בנאס"א מזהירים - ההתחממות הורגת, ולא רק חיות: ד"ר קלייר פרקינסון, מדענית בנאס"א מסבירה כי האסון האקולוגי לא נעצר רק בקרחוני הים.

"הפינגווינים בהחלט מושפעים ממצב קרח הים, דובי הקוטב בצפון והפינגווינים בדרום כולם מושפעים, אך לא רק הם", היא אומרת. "המסת הקרח הימי משפיעה על ציפורים, על לווייתנים, וגם הוא משפיע על אורגניזמים קטנים שחיים בתוך הקרח. הכל הולך במעלה ומורד שרשרת המזון".

_OBJ

את השפעות ההתחממות הגלובלית אנו מרגישים בדורנו, אך נראה שאת דור העתיד זה צריך להדאיג אף יותר. הם אלו שיצטרכו לחיות בעולם שנוצר לנו כעת. ואצלנו? הבחירות עוד רגע, אבל הסביבה - ההתחממות , הדאגה לעתיד הסביבה שלנו - פשוט לא על הפרק.