גל החום הקיצוני באירופה והשרפות בקליפורניה העלו שוב את השאלות סביב ההשלכות של ההתחממות הגלובלית על חיינו בכדור הארץ. מומחה אקלים מסביר היום (ראשון) להחדשות Online שיש לנו ממה לפחד. "זה איום שטומן בחובו סכנות איומות", אמר ד"ר ברוך זיו חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

זיו מציין שעוד מוקדם להסיק מסקנות לעתיד מהאירועים האחרונים. "מבחינת אופי האירועים עוד מוקדם להגיד שיש שינוי", הסביר. "עצם חימום האטמוספירה, שהתחממה ב-2 מעלות ב-40 שנה האחרונות, זה חמור. העולם מתחמם בממוצע במעלה אחת ב-40 שנה, אבל שני שליש מכדור הארץ זה אוקיינוסים שמתחממים פחות, היבשות מגיבות יותר מהר ובאזורים מסויימים נרשמה עלייה של יותר מ-2 מעלות".

גל החום באירופה: צפו בכתבה (צילום: רויטרס, חדשות)
אנשים מתקררים במים בפריז | צילום: רויטרס, חדשות

חוקר האקלים הסביר שלמרות שעדיין לא ניתן לקבוע אם מזג האוויר הקיצוני בארה"ב ואירופה הן חלק ממגמת ההתחממות הגלובלית, מדובר בתופעות חריגות ביותר. "בארה"ב זה מזכיר גם את מה שקורה אצלנו", ציין. "יש חמסין. בגלל התחממות כדור הארץ מדובר בטמפרטורות גבוהות ולכן יש להם כוח רב יותר לייבש את העשבייה. ככל שתקופת היובש ארוכה יותר היא עושה את השרפות הרבה יותר חמורות. כל גיץ קטן מייד נקלט, מה שלא חייב לקרות בימים רגילים וכשהעסק בוער אז האש עצמה מתפשטת כי יש המון חומר בעירה".

לא רגילים לחום באירופה (צילום: AP, חדשות)
לא רגילים לחום באירופה | צילום: AP, חדשות
גל חום באירופה (צילום: SKY NEWS, חדשות)
בספרד נשברו שיאים | צילום: SKY NEWS, חדשות

גל החום שהגיע ליבשת אירופה מאפריקה גבה קורבנות. "הזרימה של החום נמשכה הרבה ימים ברציפות", אמר זיו. "זה מזכיר את קיץ 2003 שבו נהרגו הרבה אירופאים. הפעם גלי החום הצליחו לפרוץ צפונה ולהגיע לכמה ימים בסקנדינביה. אי אפשר לקבוע על סמך אירוע חריג אם זה שינוי אקלימי".

"זה אומר שאנשים נמצאים במצב של עומס פיזיולוגי והבתים שם בנויים כדי ללכוד חום וקרינת שמנש והמצב הנוכחי גורם לכך שגם כשלא רוצים קרינת השמש נלכדת בבתים ואי אפשדר לחיות בבית - או לשנות את הבנייה או להצטייד במזגנים".