ממשל טראמפ הכריז: הסנקציות על אירן מתחדשות. ראש הממשלה נתניהו מיהר לברך, ואילו באירן התסיסה רק מחריפה. גם הלילה (שני) רבים הסתכנו ויצאו להפגין ברחובות, שכן תנאי החיים הפכו מאיימים יותר מידם האלימה של השלטון ומשמרות המהפכה. אזרחי המדינה נאנקים תחת המטבע הקורס, דורשים תנאי מחיה בסיסיים ומוחים על סדר עדיפויות שלטוני קלוקל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בוושינגטון מרוצים, שכן הם רואים במחאה הזו הוכחה להצלחת המדיניות החדשה של הנשיא טראמפ. הנימוק המרכזי להחזרת הסנקציות הוא שגורמי הממשל האירניים השתמשו בתגמולים הרבים, בשווי מיליארדי דולרים, שקיבלו בעקבות הסכם הגרעין והעסקאות שבאו בעקבותיו למימון טרור וערעור הסדר האזורי – ולא לרווחתם של אזרחי אירן.

מאז הכריז נשיא ארה"ב על החזרת הסנקציות שהוסרו במסגרת הסכם הגרעין, ירד המטבע האירני לרבע מערכו. היום מדגישים בוושינגטון שהסנקציות יסייעו לנשיא טראמפ לממש את הצעתו לקיים מפגש פסגה עם נשיא אירן, חסן רוחאני, ללא תנאים מקדימים.

ההפגנות באירן (ארכיון) (צילום: AP, חדשות)
הריאל נחתך ב-75% - הציבור זועם | צילום: AP, חדשות

בינתיים, בטלוויזיה האירנית מדגישים את הדבקות של ממשלות אירופה בהסכם הגרעין, ונאחזים במדינות שהצהירו כי אין בכוונתן להתנהל לפי התכתיבים של דונלד טראמפ. בין היתר טורקיה והודו הצהירו שלא יישמו את הסנקציות החדשות, שיש חשש שהן יזניקו את מחירי הנפט.

רשימת הסנקציות המחודשות שייכנסו הלילה לתוקף היא פעימה ראשונה משתיים, וכוללת מניעת סיוע בינלאומי לאישוש הריאל הקורס; איסור לסחור עם אירן בזהב ובמתכות בכלל; ואיסור כולל על עסקאות בתחומי הרכב והתעופה. הפעימה השנייה, המורחבת והכואבת יותר, תיכנס לתוקף בשישה בנובמבר ותכלול איסור על ייבוא נפט מאירן וסנקציות כוללות על המערכת הבנקאית כולה.

הסכם הגרעין עם אירן (צילום: AP, חדשות)
היעד האמריקני: החלפת ממשל | צילום: AP, חדשות

הסנקציות הללו פוגעות בראש ובראשונה בכלכלה האירנית וגופי המשטר שלה, אולם לא בהן בלבד: חברות אירופיות שחתמו על חוזרים יקרים עם אירן צפויות להיפגע, וכך גם מספר חברות אמריקניות. האירופים, מצדם, נחושים לשמור על ההסכם ואף הודיעו כי חברות שימשיכו לסחור עם אירן וייפגעו על ידי האמריקנים יקבלו שיפוי כלכלי.

טראמפ מקווה שהסנקציות החדשות יובילו את האירנים לכניעה, שתוליך אותם חזרה אל שולחן המשא ומתן ולבסוף חתימה על הסכם גרעין המתאים יותר לאינטרסים האמריקניים. המזכיר לביטחון לאומי של טראמפ, ג'ון בולטון, מכוון אף גבוה יותר ומקווה לחילופי משטר באירן.

ערד ניר (צילום: החדשות)
ערד ניר | צילום: החדשות

באירן, מנגד, מגיבים בחריפות למהלך. "אם אתה דוקר מישהו בסכין ואז אומר שאתה רוצה לדבר איתו, הדבר הראשון שאתה צריך לעשות זה להסיר את הסכין", אמר רוחאני בנאום הערב. "אנחנו תמיד בעד דיפלומטיה ושיחות, אולם צריך עבורן אמון. הקריאה של טראמפ לשיחות ישירות נועדה אך ורק לקהל האמריקני לפני הבחירות, וליצירת כאוס באירן".

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il