מתקן להעשרת אורניום באירן, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מתקן להעשרת אורניום (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

אירן השלימה בניית מתקן נוסף לבניית צנטריפוגות מתקדמות – כך אמר אמש (ראשון) האחראי על תכנית הגרעין האירנית. ביוני האחרון הצהיר עלי אכבר סלחי כי המתקן, שהוקם בנתאנז, יושלם בתוך חודש – ונראה כי כעת בנייתו הושלמה, באיחור מסוים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"האייתולה הורה לנו להשלים את המתקן המתקדם – ועכשיו הוא מצויד לחלוטין ומוכן", אמר סלאחי לסוכנות הידיעות האירנית. עוד הוסיף כי התכנית לבניית מתקנים גרעיניים להתקנה על ספינות "מתקדמת היטב, אולם ייקח עוד 10-15 שנים להשלים אותה". תכנית זו עדיין נמצאת בגבולות ההסכם עליו חתומה אירן עם מעצמות אירופה.

"צעד שלישי בתגובה לצעדים האמריקניים עשויה להיות השהייה של חלק מההגבלות במסגרת הסכם הגרעין – למשל היקף ורמת ההעשרה שלנו", המשיך סלאחי. "האפשרות הסופית עשויה להיות נסיגה מוחלטת מההסכם – דבר שאני מקווה שלעולם לא יקרה, כי כולם יסבלו מכך". ההחלטה הסופית בנושא תתקיים לאחר בחינת ההצעות האירופיות, שאמורות לאזן במידה מסוימת את השלכות הסנקציות האמריקניות

בתחילת החודש הצהיר בכיר במשרד ההגנה האירני כי ארצו מתכננת להעצים ולשפר את יכולות הטילים הבליסטיים וטילי השיוט. עוד הכריז הבכיר כי טהרן תרכוש בקרוב מטוסי קרב חדשים וצוללות ובכך תשפר את יכולות חיל האוויר וחיל הים. במקביל, שר החוץ האירני קורא לאירופים לפעול - אחרת לא יזכו ליהנות מהרווחים שנובעים מהסכם הגרעין.

שר החוץ האירני, עלי אכבר סלאחי (צילום: רויטרס, חדשות)
סלאחי. לא מעוניין לסגת מהסכם הגרעין | צילום: רויטרס, חדשות

הבכיר, מוחמד אהאדי, משמש כסגן שר ההגנה לנושאים בינלאומיים. לפי דבריו, שצוטטו בסוכנות הידיעות האירנית IRNA, "בין התוכניות החדשות של המשרד בקרוב - שיפור יכולות של מגוון סוגי כלי נשק וכלי מלחמה, זה נמצא בראש סדר העדיפויות".

"הסנקציות הבינלאומיות לא הצליחו לעצור את פיתוח תעשיית הנשק שלנו", לעג הבכיר למאמצי ממשל טראמפ. "יש לנו את התשתית ההכרחית ואנחנו צריכים להשקיע במחקר ובפיתוח, תוך כדי שיפור התעשייה הביטחונית. אנחנו נסתמך על היכולות המדעיות המתקדמות של ארצנו ועל עשרות אלפי בוגרי הלימודים הטכניים והמהנדסים החדשים".

עוד ציין הבכיר ששיפור תוכנית הטילים אינה קשורה להסכם הגרעין עם המעצמות. אירן הדגישה כי תוכנית הטילים היא "הגנתית מטבעה" - והצהירה כי הנושא לא נתון למו"מ, כפי שדרש ממשל טראמפ וחלק ממדינות אירופה.