בת רוהינגה מציינת שנה במחנה בבנגלדש (צילום: רויטרס, חדשות)
בת רוהינגה מציינת שנה במחנה בבנגלדש | צילום: רויטרס, חדשות

מפקדים בכירים בצבא מיאנמר ביצעו רצח עם ואחראים להפרות חמורות של זכויות אדם כלפי בני שבט הרוהינגה המוסלמים - כך קובע צוות חקירה מיוחד של האו"ם. הדוח מנוסח בשפה החריפה ביותר שנשמעה מצד גורמים באו"ם מאז החלו הצעדים האלימים נגד המיעוט הדתי באוגוסט שעבר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"צוות מציאת עובדות" שמנה שלושה חוקרים ופעל בכפיפות למועצת זכויות האדם של האו"ם ריכז מאות עדויות של בני רוהינגה שנמלטו ממיאנמר ושוהים כיום במחנות פליטים בבנגלדש השכנה, לצד תמונות לוויין ומידע נוסף שהרכיב את הדוח. החוקרים מצאו שרמטכ"ל הצבא ועוד חמישה גנרלים בכירים היו אחראים לביצוע שורה ארוכה של פשעים מזעזעים ובהם אונס קבוצתי, שרפת מאות כפרים, שעבוד ורצח של ילדים - במקרים רבים לנגד עיני הוריהם.

בדוח העריכו החוקרים שלפחות 10,000 בני אדם נרצחו באירועים האלימים, והיות שנמנעה מהחוקרים גישה לאזורי הסכסוך הם לא הצליחו לקבוע סכום מדויק של קורבנות. החוקרים קבעו שהמצב במיאנמר צריך להיבחן על ידי בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג ושהבכירים מוכרחים לעמוד לדין על פשעיהם.

מסע הבריחה ממיאנמר (צילום: רויטרס, חדשות)
מסע הבריחה ממיאנמר | צילום: רויטרס, חדשות

בדוח שמתפרס על פני 20 עמודים נכתב: "יש מספיק מידע כדי להצדיק חקירה ותביעה של בכירים בשרשרת הפיקוד של צבא מיאנמר, כך שבית משפט מוסמך יוכל לקבוע את אחריות לרצח עם". ממשלת מיאנמר סירבה להתייחס לממצאים.

הממשלה שבראשה עומדת כלת פרס נובל לשלום, אונג סאן סו צ'י, סירבה בשבוע שעבר לשתף פעולה עם בית הדין הפלילי שבו מיאנמר אינה חברה. בדוח נמתחה ביקורת על כך שהממשלה צפתה מהצד בזמן שמסע השנאה וההרג שוטף את המדינה ואפשרה לו לשגשג. בתקשורת המקומית מרבים לעסוק בדמותה של סו צ'י, בטענה שהיא "לא השתמשה במעמדה כראש ממשלה ולא בסמכותה המוסרית כדי למנוע את האירועים, או אפילו לחפש דרכים חלופיות כדי להגן על האזרחים מטיהור אתני".

נכשלה במניעת את הפשעים, סו צ'י (צילום: רויטרס, חדשות)
נכשלה במניעת את הפשעים, סו צ'י | צילום: רויטרס, חדשות

היציבות במיאנמר הופרה לפני שנה כשכוחות המשטר פשטו על בני מיעוטים בחבל ראחין בתגובה למתקפות של ארגון המזוהה עם בני הרוהינגה נגד 30 תחנות משטרה ובסיסי צבא. מאז, לפחות 700,000 מבני הרוהינגה נמלטו מאנשי כוחות הביטחון. הדוח קובע שגם כיום, בני המיעוט אינם יכולים לשוב לבתיהם.

האו"ם מגדיר "רצח עם" כפעולה שנועדה להביא להרס, באופן חלקי או כולל, של קבוצה לאומית, אתנית, גזעית או דתית. מקרי עבר של רצח עם בוצעו במדינות כמו בוסניה, סודן, במסע של המדינה האסלאמית נגד קהילות יזידייות בעירק ובסוריה ועוד.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/