הסתיים יום נוסף במבצע המורכב והמסוכן במערה בתאילנד: כוחות גדולים של הקומנדו הימי של תאילנד יחד עם צוללנים מכל העולם הצליחו היום (שני) לחלץ ארבעה נערים נוספים מתוך החלל הצר של המערה בצ'אנג ראי. ארבעה נערים נוספים והמאמן נותרו לכודים בפנים ויאלצו להמשיך להמתין.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאורך היום דיווחו כלי התקשורת ברחבי העולם על הוצאתם אחד אחרי השני של ארבעה נערים נוספים מתוך פתח המערה, שם חיכו להם אמבולנסים רבים וכוחות נוספים שהעניקו להם טיפול ראשוני ולאחר מכן פינו אותם לבית החולים בעיר צ'אנג ראי. מפקד כוחות החילוץ הסביר מוקדם יותר כי הנערים שכבר פונו אתמול לבית החולים נמצאים במצב טוב וכי הם מופרדים מבני משפחותיהם מחשש לזיהום.

אחרי הפוגה של מספר שעות, חודשו הבוקר מאמצי החילוץ של הנערים שעדיין לכודים בתוך המערה בצ'אנג ראי בתאילנד. הגשמים שהחלו לרדת אתמול נחלשו הבוקר, ומזג האוויר עורר אופטימיות קלה בקרב כוחות החילוץ, שאמרו מוקדם יותר: "מקווים לחדשות טובות בשעות הקרובות". 

חילוץ המהרה בתילאנד (צילום: AP, חדשות)
צילום: AP, חדשות

גשם כבד החל לרדת אתמול לאחר שחולצו ארבעת הנערים הראשונים, דבר שהוביל להפסקת מאמצי החילוץ. הצוותים ניצלו את ההפוגה כדי לחדש את מלאי החמצן במיכלים המפוזרים לאורך מסלול החילוץ על מנת להבטיח את בטיחות המבצע שאורך מספר שעות.

רפי הרוש, צוללן שחי בתאילנד והשתתף במאמצי החילוץ, סיפר הבוקר בגלי צה"ל על מה שקורה בשטח: "מזג האוויר השתנה לטובה ובניגוד לתחזיות, שלפיהן יהיו ארבעה ימי גשמים כבדים, היום מעונן חלקית. אני מאמין שהמבצע יהיה הצלחה ושכולם יצאו בריאים".

המחלצים (צילום: AP, חדשות)
המחלצים | צילום: AP, חדשות

הנערים עצמם, שנלכדו בתוך המערה לפני כשבועיים, אינם יודעים לשחות או לצלול וצוותי החילוץ המורכבים מצוללני מערות מנוסים מרחבי העולם מלמדים אותם לעשות זאת בשבוע האחרון. כל נער מלווה על ידי שני צוללנים לאורך המסלול הארוך והמתיש. במסלול היציאה מהמערה ישנו נקיק צר במיוחד של כ-30 ס"מ בלבד - כשהם מגיעים אליו, ואל מעברים צרים נוספים, הם משחררים את מיכל החמצן מגבם, מגלגלים אותו קדימה ובמקביל מעבירים הנחיות פעולה לנער המוצמד אליהם.

הנערים שחולצו עברו בדיקות רפואיות ראשוניות עם יציאתם מהמערה ומשם הועברו לבית החולים בצ'אנג ראי, בו הם יבלו בין שלושה לחמישה ימים, תלוי במצבם הבריאותי. גורם רשמי המעורה בפרטי מבצע החילוץ אמר כי הודות לשאיבת המים המאומצת, מפלס המים במערה הגיע לגובה הנמוך ביותר בימים האחרונים, דבר שאפשר את תחילתן של פעולות החילוץ.

פינוי הנערים שחולצו (צילום: AP, חדשות)
צילום: AP, חדשות

במבצע משתתפים צוותים מכל העולם, ובראשם 90 צוללנים בסך הכול, בהם 50 אזרחים ממדינות זרות ו-40 מתאילנד - מרביתם מיחידת הקומנדו הימי של המדינה, "אריות הים". המחלצים עצמם כבר הגדירו את הפעולות הללו כ"אחד האתגרים הגדולים ביותר" שעימם התמודדו בחייהם. עוד לפני תחילת מבצע החילוץ העביר צה"ל לתאילנדים, באמצעות השגרירות בבנגקוק, הצעה לסייע בחילוץ הנערים בעזרת לוחמי הקומנדו מהשייטת וצוללנים של יחידת הילת"מ.

הנערים ומאמנם בן ה-25 נכנסו לראשונה למערה ב-23 ביוני. מאז אותרה הקבוצה מתנהל סביבה מעקב צמוד של צוללנים שמספקים ללכודים חמצן, אוכל ומים נקיים לשתייה. ביום שישי אחד מצוללני החילוץ שנשלחו למעמקי המערה מת כתוצאה ממחסור בחמצן במהלך הכנות לקראת חילוץ אפשרי של הנערים. סמארן פונאן, לוחם לשעבר ביחידת הקומנדו הימי של תאילנד היה חלק מצוות החילוץ וההצלה, ונהרג בזמן שנכנס למערה על מנת למקם בלוני חמצן לאורך נתיב החילוץ הפוטנציאלי של הילדים, שבו ככל הנראה משתמשים כוחות החילוץ גם היום. צוות החילוץ מקדיש את המבצע לזכרו.