האנושות עלולה לאבד את נמו פעם נוספת, והפעם בלי שום סיכוי למצוא אותו - כך טוענים ביולוגים ימיים באוסטרליה שעוקבים אחרי ההשפעות ההרסניות של ההתחממות הגלובאלית על שונית האלמוגים העצומה –  Great Barrier Reef. לפי המדענים, לא רק ההתחממות הגלובלית פוגעת ב"דגי הליצן" (שושנונים), אלא גם בני האדם: מאז הסרט "למצוא את נמו", יותר ויותר אנשים מעוניינים לגדל אותם באקווריום הביתי והאוכלוסיה הטבעית שלהם הולכת ודועכת.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדובר בדגיגים הקטנים יותר מאגרוף אנושי, וכשציידי הדגיגים בשונית מתקרבים אליהם הם מנסים להתגונן. "הם דגים די אגרסיביים", מסבירה קרן בורק דה סילבה, ביולוגית ימית מאוניברסיטת פלינדרס האוסטרלית, שמנסה להציל את אוכלוסיית השושנונים. "אם תתקרב אליו יותר מדי, הוא ינסה לנשוך אותך - גם אם אין בזה שום היגיון".

"הסרט 'למצוא את נמו' אמנם מנסה לקדם מסר שעל פיו אסור להוציא את נמו מהים, אך לצערנו זה לא מה שקורה", מוסיפה דה סילבה. "יש מקומות רבים שבהם אנחנו כבר לא מוצאים יותר דגי ליצן". משכך, הגתה דה סילבה את יוזמת 'להציל את נמו', ויחד עם בתי ספר אוסטרלים היא מעודדת ערכי שמירה על הדגים. במעבדות בתי הספר לומדים התלמידים להרביע את הדגים, כדי לענות על הביקוש לגידול ביתי: "ככה לא יוציאו אותם מהים", מסבירה אוורסון בת ה-11, המשתתפת ביוזמה. היא ובני כיתתה מנקים מיכלים, מאכילים את הדגים ועוקבים אחרי התפתחותם משלב הביצים ועד הפיכתם לדגים בוגרים.

דגי ליצן. הולכים ונעלמים (צילום: רויטרס, חדשות)
דגי ליצן. הולכים ונעלמים | צילום: רויטרס, חדשות

דה סילבה אומרת שהיוזמה תענה על הצרכים של הצרכנים, אבל לבעיה האמיתית – ההתחממות הגלובאלית -  אין פתרון קסם. גלי החום ב-2016 ו-2017 חיסלו מחצית מהאלמוגים בשונית המחסום הגדולה, בים הטבעי של דגי הליצן. אם טמפרטורות המים יעלו במעלה עד שלוש מעלות נוספות, 40%-70% מתושבי השונית ייעלמו, ודגי בית הספר לא יספיקו כדי להציל את המין. דה סילבה אומרת שזו הסיבה בגינה "צריך שינוי עצום, כזה שיחליף את מקורות האנרגיה של כולנו".

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/