נשיא ארצות הברית לא בוטח בתקשורת, ולא חושב שהבוחרים שלו – ושאר העם האמריקני – מקבל את המידע על ההישגים שלו מכלי התקשורת המרכזיים. "פייק ניוז!", הוא מכריז בכל הזדמנות, ומתעקש כי מתנהל נגדו "ציד מכשפות". ביום ה-500 לכהונתו השיק את האתר promiseskept.com, ובעמוד הבית מופיעה ההבטחה מקמפיין הנשיאות: Making America Great Again. אבל האם טראמפ אכן עומד בהבטחתו?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

סקירה של הדיווחים בכלי התקשורת המרכזיים בארה"ב - מלבד פוקס ניוז, כמובן, שהינו הערוץ הנצפה ביותר מבין ערוצי החדשות בארה"ב - אכן מספקת בעיקר ביקורת על הנשיא: על המדיניות הכוחנית שלו, על הציוצים השנויים במחלוקת וכמובן החקירה המתנהלת נגדו. אולם התקשורת גם לא יכולה להתעלם מהעובדה שבסופו של דבר, הנשיא ה-45 של ארצות הברית אכן מקיים לא מעט מההבטחות שהובילו אותו אל הבית הלבן.

כך, למשל, הצליח טראמפ לקצץ את מס החברות מ-35% ל-21%, וצמצם את שיעורי המס לחלק מהאזרחים בחקיקת המס הגדולה ביותר שאישר הקונגרס מאז 1986. בנוסף, הצליח למנות לשלל בתי משפט עשרות שופטים שמרנים צעירים, שיכהנו עד ליום מותם או פרישתם – ובראשם, כמובן, ניל גורסץ' שמונה לשופט בית המשפט העליון, לאחר שהקונגרס מנע מהנשיא אובמה למנות מחליף לשופט סקאליה, שהלך לעולמו בפברואר 2016. כעת תהיה לטראמפ הזדמנות למנות שופט שמרן נוסף לבית המשפט העליון, לאחר שאנתוני קנדי הודיע לאחרונה על פרישה.

ניל גורסץ' מושבע לשופט (צילום: רויטרס, חדשות)
השבעת גורסץ'. מינה עשרות שופטים | צילום: רויטרס, חדשות

טראמפ שם לו למטרה למחוק חלקים גדולים ממשנתו של קודמו בתפקיד, ברק אובמה: הוא ביטל פיקוח על עסקים קטנים שיזם אובמה; הודיע על נסיגה מהסכם הגרעין עם אירן, בתמיכה ישראלית נחושה; ביטל הסכמי סחר עם כמה מהמדינות הנחשבות לבנות ברית יקרות לארה"ב; ופרש מההסכם הטרנס-פסיפי עם מדינות אסיה. בנוסף, בלם הנשיא את הפשרת היחסים המדיניים עם קובה – עוד אחד מהמהלכים שקידם ברק אובמה.

במקביל, טראמפ הפך את ארה"ב ממדינה שמובילה את היוזמות הבינלאומיות למען איכות הסביבה לאחת מאלה שמעכבות אותן: הוא הודיע על פרישה מהסכם האקלים שנחתם בפריז; מתקדם לעבר ביטול תכניות להפקת אנרגיה נקייה; מתיר קידוחי נפט במפרץ מקסיקו והקוטב הצפוני; ואישר בניית צינור ענק להובלת נפט – מהלך שהנשיא ה-44 ניסה למנוע בכל כוחו.

אנרגיה ירוקה בבלימה (צילום: רויטרס, חדשות)
אנרגיה ירוקה בבלימה | צילום: רויטרס, חדשות

מעל כל במה, הבטיח טראמפ שוב ושוב כי ינקוט במדיניות הגירה קשוחה יותר ויגביר את האכיפה בנושא – גם כדי להגן על משרות אמריקניות, וגם כדי לחזק את הביטחון הלאומי. הוא אמנם הבטיח חומה בגבול מקסיקו – מלאכה שלא השלים – אולם תוך שבוע בלבד מכניסתו לתפקיד הצהיר על אחד המהלכים השנויים ביותר במחלוקת בכהונתו עד כה: איסור כניסתם מבקרים משבע מדינות מוסלמיות לארה"ב.

המהלך עורר סערה, והוביל לשלל הפגנות ברחבי המדינה, כמו גם לאתגרים משפטיים רבים לממשלו. אולם הנשיא לא נסוג, ולאחרונה הודיע על צעד שנוי במחלוקת נוסף בתחום ההגירה: מדיניות "אפס סובלנות" בגבולות, שהובילה להפרדת ילדי מבקשי מקלט ומהגרים בלתי חוקיים מהוריהם במחנות מיוחדים. מאז הספיק למתן את עמדתו, וחתם על צו שנועד למנוע את ההפרדה.

מחנות לילדי מהגרים (צילום: AP, חדשות)
מחנות לילדי מהגרים | צילום: AP, חדשות

הבטחה נוספת שקיים טראמפ היא זו שהבטיח כמעט כל מועמד קודם לנשיאות: העברת שגרירות ארה"ב לירושלים. חרף התנגדות בת עשרות שנים של דיפלומטים אמריקניים, הודיע טראמפ על הכרה רשמית בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות אליה. מדובר באחת ההצהרות הנועזות ביותר של הנשיא ה-45 מול הקהילה הבינלאומית, במיוחד האו"ם – מוסד עליו טראמפ מותח לעתים קרובות ביקורת, ואף הנחה את שגרירת לארגון, ניקי היילי, לפרוש מזרועותיו המגויסות למדיניות אנטי-ישראלית.

דבר אחד שטראמפ דווקא אימץ מקודמו בתפקיד הוא המדיניות הנוגעת למלחמה בדאע"ש: ארה"ב המשיכה לקחת חלק מרכזי בהבסת "המדינה האיסלמית" בעירק ובסוריה, ואילץ את ארגון הטרור לסגת משתי בירותיו המוצהרות, מוסול וא-רקה.

שרה סנדרס במסיבת העיתונאים. צפו (צילום: SKY NEWS, חדשות)
פגישת קים-טראמפ. לאן זה יתפתח? | צילום: SKY NEWS, חדשות

אולם לדעת טראמפ, ההישג המשמעותי ביותר שלו בתחום מדיניות החוץ – או לפחות זה שמצטלם הכי טוב – הוא המשא ומתן מול צפון קוריאה, שלדברי הנשיא "מתקדם היטב". מדובר בתהליך שמקבל תמיכה ומעורבות מבת הברית דרום קוריאה, ובשיאו הפסגה בסינגפור בה לחץ טראמפ את ידו של קים ג'ונג און, אותו כינה בעבר "Little Rocket Man". מאז אמנם נודע כי צפון קוריאה דווקא המשיכה בהתחמשותה הגרעינית, אולם אין לדעת כיצד המשא ומתן יתפתח.

באתר המנסה להוביל את טראמפ לניצחון ב-2020 מוצגים כל הנ"ל כהישגים מרשימים, המסייעים להחזיר לאמריקה את גדולתה. האם הם באמת כאלה? זו כבר תהיה הכרעה של העם האמריקני.