רגע השיא של הדיפלומטיה: הכינוס השנתי של מנהיגי העולם בעצרת הכללית של האומות המאוחדות בניו יורק נוהג לספק נאומים זכורים במיוחד, לצד פגישות דיפלומטיות חשובות בשולי העצרת. האווירה המתוחה בפוליטיקה העולמית התבטאה היטב במהלך יום הנאומים הראשון: הצהרות תקיפות, חילוקי דעות אך גם תקווה לשלום ושיתוף פעולה. במרכז העימות היום עמדו הנשיא האמריקני טראמפ ונשיא אירן רוחאני, שהחליפו איומים הדדיים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לאחר נאומו המתון של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ בעצרת הכללית, נראה שהאירוע המרכזי מבחינתו יקרה היום (רביעי). טראמפ צפוי לנהל את דיון במועצת הביטחון של האו"ם שיעסוק בהתפשטות האירנית במזרח התיכון. הצוות האמריקני ייאלץ להתמודד לא רק עם יריבים ברורים כמו סין ורוסיה, אלא גם עם בעלות בריתם בריטניה וצרפת - שהביעו רבות את חילוקי הדעות עם ממשל טראמפ.

הנשיא טראמפ יזכה לפגוש גם ידידים ברביעי. ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהמריא אתמול לניו יורק לקראת נאומו בעצרת הכללית ביום חמישי, צפוי להיפגש בשעות אחר הצהריים (שעון ישראל) עם הנשיא האמריקני. הפרשנית המדינית דנה ויס דיווחה במהדורה המרכזית כי נתניהו צפוי למקד את עיקר המאמצים בניסיון לעצור את העברת טילי ה-S300 מרוסיה לסוריה, עסקה עליה הכריז שר ההגנה הרוסי בעקבות הפלת המטוס מעל שמי סוריה "בגלל ישראל".

נתניהו צפוי לנסות לרתום את הנשיא האמריקני לנושא, ולבקש ממנו שייתן דבר מה לנשיא פוטין, עמו הוא שרוי ביחסים טובים במיוחד, כדי שזה יקל על ישראל ויימנע הסלמה של היחסים בין המדינות.

הבוקר אמר השליח המיוחד של וושינגטון לענייני אירן בריאן הוק כי ארה"ב תבחן את מצב היצע הנפט העולמי לפני שתטיל מחדש את הסנקציות על אירן המתוכנונת להיכנס לתוקף ב-4 בספטמבר. בתוך כך, היועץ לביטחון לאומי האמריקני ג'ון בולטון תקף את כוונת האיחוד לעקוף את הסנקציות האמריקניות המתוכננות: "ארה"ב תהיה אגרסיבית ובלתי מתפשרת באכיפת הסקנציות הכלכליות על ייצוא הנפט האירני".

"האיחוד האירופי חזק ברטוריקה וחלש בלהוציא לפועל", אמר בולטון על כוונת האיחוד ליצור מנגון עוקף סנקציות על מנת להשאיר את הסכם הגרעין בחיים. גם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו תקף את החלטת האיחוד: "התאכזבתי עמוקות לשמוע על התוכנית. בהתעקשות על יצירת רווח לאירן ממכירת נפט האיחוד מקבע את מעמדה של אירן כמדינה ממנת הטרור מספר אחת בעולם. זה אחד האמצעים הכי לא יעילים שאפשר לדמיין על מנת לשמור על השלום והביטחון העולמי".

טראמפ: "לא לגרעין למי שמאיים על ישראל"

בפתח נאומו של הנשיא טראמפ בעצרת הכללית, שהחל יותר מחצי שעה לאחר השעה הייעודה בשל איחורו, הצהיר טראמפ כי ממשלו "סיפק יותר הישגים מכל ממשל אחר" - דבר שהוביל לצחוק בקהל, לו הגיב טראמפ באמירה: "לא זו התגובה לה ציפיתי, אבל בסדר". הוא שב ואמר כי "ארה"ב חזקה יותר בטוחה יותר ועשירה יותר משהייתה כשנכנסתי לתפקיד".

במהלך נאומו התייחס טראמפ לישראל, באומרו כי "השנה גם התקדמנו במזרח התיכון, כשהכרנו בזכותה של ישראל להגדרת זהות עצמית - העברנו את השגרירות לירושלים. לא נהיה שבויים של מומחים שטעו שוב ושוב במהלך ההיסטוריה - זה לא נכון רק לגבי שלום, אלא גם לגבי שגשוג".

מועצת הביטחון של האו"ם (ארכיון) (צילום: AP, חדשות)
דיון מיוחד במועצת הביטחון, ארכיון | צילום: AP, חדשות

משם המשיך טראמפ להתייחסות לאירן: "מנהיגי אירן מפיצים שנאה. ומקדמים מהומה באזור", האשים. "העם האירני צריך לדעת שהממשל שלו מבזבז הון עצום על עצמה צבאית או למלא את כיסיהם של ראשי הממשל - לכן הרבה מנהיגים במזרח התיכון תמכו בהחלטתי לפרוש מהסכם הגרעין". עוד הוסיף כי "אי אפשר לתת למשטר שמאיים על ישראל בהשמדה להצטייד בכלים לשיגור נשק גרעיני".

רוחאני: "ישראל גרעינית מאיימת על השלום"

נשיא אירן, שעלה לנאום מעט אחרי הנשיא האמריקני, הגיב לדבריו החריפים של טראמפ וטען כי אירן היא שותפה לשלום: "לא תמצאו חברה טובה לשלום יותר מאירן".

רוחאני התייחס למתיחות הגוברת בין אירן לארצות הברית, על רקע פרישת ממשל טראמפ מהסכם הגרעין. "ההצעה שלנו ברורה מאוד - מחויבות תחת מחויבות, והפרה תחת הפרה. אירן לא מתנהגת בבריונות וממלאת את חלקה בהתחייבויות (הסכם הגרעין)". רוחאני הדגיש כי לא ניתן להגיע לשולחן המשא ומתן בכוח, והוסיף כי אין דרך טובה יותר מאשר דיאלוג.

יעשו לטראמפ חיים קשים? מקרון ומיי (צילום: רויטרס, חדשות)
יעשו לטראמפ חיים קשים? מקרון ומיי | צילום: רויטרס, חדשות
טראמפ עונה לדנה ויס על פתרון 2 המדינות (צילום: רויטרס, חדשות)
ינאם בחמישי, רה"מ נתניהו | צילום: רויטרס, חדשות

רוחאני שב לתקוף את ישראל וארה"ב: "אין הצדקה לכיבוש. פשעיה של ישראל נגד הפלסטינים נעשים בתמיכה מלאה של ארה"ב. ישראל מאיימת בתקיפה גרעינית ומאיימת על השלום. העברת השגרירות האמריקנית לירושלים זו תמיכה במשטר האפרטהייד".

גם נשיא צרפת עמנואל מקרון נאם היום, והביע ביקורת כלפי מדיניות ממשל טראמפ במזרח התיכון. "מה יכול לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני? לא צעדים חד-צדדים שיפגעו בזכויות הפלסטינים לשלום צודק או ביטחון לישראל", אמר בנאומו. "אין פתרון אלטרנטיבי מלבד שתי מדינות עם ירושלים בירתן".