אובמה וטראמפ, ארכיון (צילום: רויטרס)
אובמה וטראמפ | צילום: רויטרס

החלטתו של הנשיא טראמפ לבטל את תוכנית "החולמים" מובילה לגל ביקורת חריף: הנשיא לשעבר ברק אובמה, שנשבע בעבר שלא לשתוק במידה וטראמפ ינסה לפגוע באותם מהגרים לא-חוקיים שהובאו לארה"ב כקטינים ולא מכירים בית אחר, כינה הערב (שלישי) את ההחלטה "אכזרית". לדבריו, "בסופו של יום זה עניין של הגינות אנושית. זה קשור להאם אנחנו אנשים שבועטים החוצה צעירים שאפתנים ומלאי תקווה, או שאנחנו מתייחסים אליהם כפי שהיינו רוצים שיתייחסו לילדינו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בהצהרה שפרסם הנשיא לשעבר בפייסבוק כתב כי "להיטפל לצעירים הללו זה שגוי, כי הם לא עשו שום דבר לא בסדר; זה פוגע במטרה, כי הם רוצים לפתוח עסקים חדשים, לעבוד במעבדות שלנו, לשרת בצבא שלנו ולתרום למדינה שאנחנו אוהבים; וזה אכזרי. לאן אנחנו אמורים לשלוח אותם, למדינה שהם לא מכירים או זוכרים, עם שפה שהם אולי אפילו לא דוברים?". עוד הוסיף כי: "צריך להיות ברורים: המעשה היום אינו מחויב חוקית. זו החלטה פוליטית ומוסרית".

"זהו יום עצוב למדינה שלנו", הסכים עמו מייסד פייסבוק, מארק צוקרברג. "ההחלטה הזו לא רק שגויה - זה אכזרי במיוחד להציע לצעירים הללו את החלום האמריקני, לעודד אותם לצאת מהצללים ולשים את מבטחם בממשל - ואז להעניש אותם על כך". בכך התייחס צוקרברג לעובדה שהתכנית המקורית עודדה צעירים לא-חוקיים "להסגיר" עצמם דרך הגשת בקשות אשרת העבודה. הוא קרא לקונגרס "למצוא פתרון חקיקתי שייתן ל'חולמים' מסלול לאזרחות".

"טראמפ היתל בציבור האמריקני"

גם יו"ר בית הנבחרים, פול ריאן, הביע סנטימנט דומה. "אני מקווה שבית הנבחרים והסנאט, בהנהגת הנשיא, יצליחו להגיע להסכמה לגבי פתרון חקיקתי קבוע שיבטיח כי אלה שלא עשו כל רע יוכלו להמשיך ולתרום למדינה הנהדרת שלנו", מסר. לעומתו, מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט דווקא תמך בטראמפ: "הנשיא אובמה חשב, באופן שגוי, שיש לו את הסמכות לכתוב מחדש את חוקי ההגירה שלנו. היום הנשיא טראמפ תיקן שגיאה יסודית זו".

טראמפ ביטל התכנית שתמנע גירוש מהגרים (צילום: רויטרס)
ילדי מהגרים (ארכיון) | צילום: רויטרס

נשיא מייקרוסופט הצהיר כי החברה מעסיקה כיום לפחות 39 "חולמים", וכי בכוונתה לשלם עבור המאבק המשפטי שלהם. "למייקרוסופט אכפת מאוד מעדכון מערכת המס והפיכתה להוגנת ותחרותית יותר - אבל צריך לשים את הצרכים ההומניטריים של 800 אלף בני האדם הללו לפני חוק מס כשזה בלוח השנה החקיקתי", עקץ, בהתייחסו לחוק המס החדש שהציג בשבוע שעבר טראמפ.

גם נשיא ועדת המסחר ההיספאנית, חוויאר פלומרז, תקף את טראמפ בחריפות. בהודעה בה פרסם גם כי הוא פורש מ"מועצת הגיוון" הנשיאותית בה היה חבר, כתב: "צריך לומר את האמת: הנשיא טראמפ היתל ביודעין בציבור האמריקני בשבעת החודשים האחרונים בכל הנוגע לכוונותיו להגן על צעירים וצעירות חפים מפשע. כעת הם יהיו ערים בלילות, תוהים אם מחר הוא יומם האחרון על אדמת ארצות הברית".