קים חושף פצצת מימן, צפון קוריאה (צילום: KCNA)
קים והניסוי בפצצת המימן | צילום: KCNA

הרטוריקה המאיימת נמשכת - והפעם תורה של קוריאה הצפונית: השגריר הצפון-קוריאני למטה האו"ם בז'נבה אמר היום (שלישי) כי ארצו שלחה "חבילת מתנה לארה"ב" - בהתייחסות לניסוי פצצת המימן - והדגיש כי זרם ה"מתנות" יימשך. לדברי השגריר, האן טיי סונג, "ארצות הברית תקבל עוד חבילות מתנה מארצי כל עוד היא תמשיך בפרובוקציות".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

השגריר הוסיף והאשים את ארצות הברית ב"ניסיונות עקרים להפעלת לחץ" על המשטר בצפון קוריאה וכינה את ניסויי השיגור "צעדי הגנה". את הדברים אמר במהלך פורום נרחב שעסק במתיחות בקוריאה.

שרת הביטחון של צרפת פלורנס פרלי הגיבה היום (שלישי) להתפתחויות האחרונות ביכולותיה של צפון קוריאה ואמרה כי סביר שלצפון קוריאה תהיה היכולת להגיע באמצעות הטילים הבליסטיים שברשותה לשטח אירופה, מוקדם יותר מהצפוי: "אסור לזלזל באפשרות של התדרדרות להסלמה".

קודם לכן קרא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להרגעת הרוחות בין צפון לדרום קוריאה. פוטין הבהיר כי סנקציות נוספות נגד פיונגיאנג יהיו "לא יעילות וחסרות השפעה" והתריע כי אם ההתעצמות הצבאית בשני צידי הגבול תחריף "זה עלול להפוך לקטסטרופה גלובלית".

במהלך ועידה בסין, בה סיפק אמירה מפתיעה ביחס לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הדגיש פוטין כי הגברת העיצומים הכלכליים על צפון קוריאה "תוביל לסבל עולמי בהיקף גדול", וקרא לפעול למציאת פתרון משותף ולא להיגרר ל"היסטריה צבאית". שר האנרגיה הרוסי אלכסנדר נובאק הבהיר היום כי אספקת הדלק הרוסית לצפון קוריאה "קרובה לאפס", אך ציין כי מוסקווה לא דנה עם מדינות נוספות על מיתון אספקת האנרגיה.

טראמפ. נאלץ להגיע לפשרה (צילום: רויטרס, חדשות)
יאהב את המתנות? טראמפ | צילום: רויטרס, חדשות

מנגד, אחרי שגינתה את התוקפנות האחרונה מצד פיונגיאנג וכינתה את ניסוי הגרעין שערכה "מימד חדש של פרובוקציה", קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל קראה להטיל בדחיפות סנקציות נוספות על צפון קוריאה. "מדובר בהפרה בוטה של החוק הבינלאומי", האשימה.

על רקע המתיחות עם וושינגטון בעקבות הניסוי הגרעיני השישי שביצעה פיונגיאנג, צפון קוריאה נצפתה כשהיא משנעת משגר טילים בין-יבשתי בחופה המערבי, כך ציטט היום עיתון דרום קוריאני גורם מודיעין לא מזוהה. אתמול הצהירו גורמי ביטחון בדרום קוריאה שהם "מזהים היערכות לשיגור טיל בליסטי נוסף". בתוך כך, חיל הים של הצבא הדרום קוריאני ערך תרגיל באש חיה להרתעה מהצפון. 

על פי הדיווחים, השינוע החל ביום שני בלילה, יום לאחר הניסוי הגרעיני השישי, על מנת להימנע ממעקב. עוד דווח כי פיונגיאנג הקימה בסיסי שיגור באזור שאליהם שונע המשגר. שר ההגנה הדרום קוריאני אמר כי אינו יכול לאשר כי מה ששונע אכן היה טיל בין-יבשתי והוסיף כי פיונגיאנג מוכנה לשיגור של טילים נוספים כולל את טיליה הבליסטיים הבין-יבשתיים (ICBM).

טראמפ אישר להסיר את המגבלות על דרום קוריאה

דובר משרד ההגנה של דרום קוריאה התייחס להחלטת מדינתו בשיתוף עם ארה"ב להסיר את המגבלות שהוטלו על מטענים של ראשי נפץ. "לאור האיומים המתגברים של צפון קוריאה, מנהיגי שתי המדינות החליטו להסיר את המגבלות", אמר הדובר והוסיף כי ממשלתו תמשיך לעבוד מקרוב עם ארה"ב. "אנחנו מקווים ששינוי כזה יעזור למצוא פתרון טוב יותר לאיומים של צפון קוריאה".

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ נתן אישור עקרוני להסיר את המגבלות שהוטלו על יכולותיה הבליסטיות של דרום קוריאה, כך נמסר אמש מהבית הלבן. על פי ההודעה, הנשיא הסכים לחזק את היכולות הצבאיות המשותפות של שתי המדינות בשיחה עם נשיא דרום קוריאה.

ניסוי טילים בצפון קוריאה (ארכיון) (צילום: cnn)
בדרום קוריאה נערכים לאיום | צילום: cnn

במהלך השיחה שקיים טראמפ עם הנשיא מון ג'אי-אין, הוא אף אישר לו באופן עקרוני לרכוש ציוד צבאי מארצות הברית בשווי מיליארדי דולרים. בתוך כך, משפחותיהם של חיילים אמריקניים הנמצאות יחד עמם בדרום קוריאה מתרגלות בימים אלה פינוי מהיר במקרי חירום.

במהלך הלילה ערכה דרום קוריאה תרגיל צבאי נרחב, במסגרתו שיגרה מספר טילים בליסטיים - זאת בעקבות ניסוי בפצצת מימן שערכה צפון קוריאה, שהוגדר על ידי מומחים כניסוי הגרעיני הגדול ביותר שלה. צבא דרום קוריאה מסר כי במסגרת התרגיל בוצעה סימולציה של תקיפת אתרי הגרעין של השכנה מצפון, בהם האזור בפיונגיאנג בו בוצע הניסוי האחרון שגרם לרעידת אדמה בעוצמה של 6.3.

רמטכ"ל הצבא הדרום קוריאני מסר כי התרגיל כלל שימוש בטילי אוויר-קרקע ארוכי טווח וטילים בליסטיים, והבהיר כי התרגיל בוצע על ידי צבא דרום קוריאה בלבד; במקביל נמשכות ההכנות לקראת תרגיל משותף עם צבא ארצות הברית. הנשיא אמר לפני התרגיל כי צבאו צריך להכין באופן יסודי "תגובה אגרסיבית" לתוקפנות של צפון קוריאה, שעות לאחר שסוכנות הידיעות במדינה פרסמה סקר ובו ירד אחוז התמיכה במון על רקע טיפולו במשבר עם השכנה מצפון.