בעוד סופת ההוריקן "אירמה" נחלשה הבוקר (שני) לעוצמה 1, הרשויות בארה"ב עדיין מזהירות מנתיב ההרס. במהלך הלילה נעקרו עצים רבים ברחבי פלורידה ונזק רב נגרם לתשתיות: ערים רבות לאורך החוף הפכו ל"ערי רפאים" לאחר שמיליונים עזבו את המדינה והשאר נותרו מתבצרים בבתיהם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מרכז ההוריקן הלאומי התריע: "זהו מצב מסכן חיים. קיים איום ממשי להצפות עצומות, בעיקר בחוף הדרום-מערבי של פלורידה". התחזית הקודרת ביותר צופה שיטפונות בגובה של כ-4.5 מטרים מעל פני הקרקע. עם זאת, המרכז הודיע כי עוצמתה של "אירמה" נחלשה לדרגה 1, וטכנית היא אינה מוגדרת כהוריקן בשלב זה.

במהלך הלילה ישנו כ-160 אלף איש במקלטים ברחבי מדינת פלורידה, בה כ-3 מיליון בתים ועסקים נותרו עדיין ללא חשמל. גורמים מקצועיים בחברת החשמל המקומית הדגישו כי "חיבורם מחדש התושבים עלול להימשך שבועות", נטען. מיליונים נוספים עומדים בסכנת ניתוק בעוד הסופה ממשיכה להתקדם צפון מערבה בתוך שטח המדינה. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז על האזור כ"מוכה אסון". המשמעות - תושבים שרכושם ניזוק יוכלו לקבל פיצויים מהתקציב הפדרלי.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיב למאמצי הסיוע שמתקיימים בפלורידה לאחר ישיבת קבינט ואמר: "כל הרשויות מתפקדות מעולה. אנחנו מתואמים עם הכוחות בשטח. 'אירמה' היא מפלצת לא קטנה". טראמפ הוסיף כי הוא מתכוון להגיע בקרוב לפלורידה בעצמו.

מפלס המים בערים ממשיך לעלות

אמנם הסופה איבדה מעט מכוחה עם המגע בקרקע, אך מומחים מעריכים כי היא תישאר עוצמתית. ממרכז ההוריקן הלאומי של ארה"ב נמסר כי נמדדו רוחות במהירות של 110 קמ"ש, וכי היא מסווגת עתה בדרגת עוצמה נמוכה יותר, בעוד היא ממשיכה לנוע צפונית בשטחה של פלורידה לכיוון העיר טמפה. מפלס המים במרכזי הערים ממשיך לעלות במהירות כתוצאה מהמשקעים הרבים.

שינוי האקלים: אל גור בסרט חדש (צילום: רויטרס)
מפלס המים עלה במהירות, פלורידה | צילום: רויטרס
מאות עצים קרסו, פלורידה (צילום: רויטרס)
מאות עצים קרסו, פלורידה | צילום: רויטרס

ה"עין" של ההוריקן צפויה לעבור במערב פלורידה, אך בניגוד למיאמי והמזרח שם נערכו כראוי, באזורים אלו אף אחד לא התכונן כי איש לא חשב שהסופה אכן תגיע לשם. החשש כעת הוא שהסופה תכה בעצמה גבוהה יותר במערב מאשר במזרח. עם זאת, במרכז העיר מיאמי דווח על הצפות רבות שנגרמו כתוצאה מהסופות שבעקבות ההוריקן "אירמה".

לפי דיווחי רשות ההוריקנים הלאומית בארה"ב, "אירמה" הגבירה את מהירותה וצפויה להגיע לחלקיה הצפוניים של פלורידה מוקדם מהצפוי, ואף להיכנס לשטחה של מדינת ג'ורג'יה.

תושבים שפונו מבתיהם, מיאמי (צילום: סי אן אן)
תושבים שפונו מבתיהם, מיאמי | צילום: סי אן אן
שובל הרס, סן מרטין (צילום: ספי מנצור)
שובל הרס, סן מרטין | צילום: ספי מנצור

לפחות 3 בני אדם איבדו את חייהם כתוצאה מפגעי מזג האוויר, כולם בקי-ווסט, בדרום מערב פלורידה. שני מיליון בני אדם מנותקים מחשמל ומדווחים על מחסור במים, בדלק, במזון ובמוצרים בסיסיים נוספים. כוחות צבא נמצאים בכניסה לערים במטרה לנסות ולסייע.

6.5 מיליון בני אדם בדרום פלורידה, כשליש מאוכלוסיית המדינה, הונחו לפנות את בתיהם. מי שיכל נטש וברח, בעוד אלפים אחרים צבאו על דלתות המקלטים הארעיים שהוקמו במוסדות כמו בתי ספר ואצטדיונים.

"איבדנו את הטלוויזיה, מסתמכים על הרדיו"

ישראלים הנמצאים במקומות שונים בפלורידה ובחרו שלא לעזוב את בתיהם, סיפרו לנו על ההתמודדות. "מזג האוויר סוער מאוד בחוץ, רוחות מנשבות", סיפרה אתי בורטמן המתגוררת בעיירה צפונית למיאמי. "איבדנו את הטלוויזיה, אין כבלים, מסתמכים על הרדיו הישן".

"עדיין אפשר לשמור על קשר עם העולם דרך הטלפון", מסבירה אתי, "אבל עדיין החלק המאוד קשה עוד לפנינו". אתי מספרת כי היא ובני המשפחה מנסים להשיג מעט קפה לאחר שבילו לילה קשה כמעט בלי שינה.

צפו בדיווחים מלב הסערה (צילום: cnn)
ההצפות בפלורידה | צילום: cnn

אורית ודורון פייגלמן המתגוררים בצפון מיאמי, תיעדו את התעלה שנוצרה מול ביתם כתוצאה מהצפות. "רוקנו את הבריכה שלנו וחלקה התמלאה מחדש מכמות המים האדירה שיורדת כאן", מספרת אורית. "הרוחות העזות מעיפות את עצי הקוקוס, לשמחתנו הורידו את כל הקוקוסים מהעצים, העץ שהיה בפתח הבית שלנו נעקר".

"כבר שעות אין לנו חשמל, האזעקה של הבית מצפצפת ללא הרף", תיארה אורית את החיים במיאמי. "מודיעים לנו על סכנת סופות טורנדו, מקווה שנעבור את זה בשלום".

"אזור מוכה אסון" (צילום: cnn)
"אזור מוכה אסון" | צילום: cnn

"אנחנו נמצאים במרכז הפנינסולה", מספרת לימור שי המתגוררת בגיינסוויל צפון פלורידה. "ההוריקן עדיין רחוק מאיתנו, אבל כבר מרגישים את ההשפעות שלו", היא מסבירה. "כרגע נפל פה ענף גדול מאוד מאחד העצים".

"אני אף פעם לא חוויתי הוריקן, זו הפעם הראשונה שלי", אמרה לימור. "מזכיר טיפה את ההכנות למלחמת המפרץ, כשישבנו בבית ושמנו מסקינג-טייפ על החלונות וקיבלנו התרעות של נחש צפע ברדיו".

"אירמה" כבר תוארה כאחת הסופות העצמתיות ביותר שידע האוקיינוס האטלנטי, עם 28 הרוגים באיים הקריביים ונזקים קשים מהצפות בקובה. המומחים מעריכים כי הסופה עשויה להציף את חופי מערב פלורידה עד לגובה של כ-5 מטרים. סופות טורנדו זוהו באזור. "זהו מצב מסכן חיים", אמר מושל פלורידה ריק סקוט.