תרגיל טילים צבאי בצפון קוריאה (צילום: רויטרס, חדשות)
שיגור טיל צ. קוריאני | צילום: רויטרס, חדשות

פיונגיאנג ממשיכה להתגרות במערב - וגוררת תדהמה וזעם: שעות לאחר הניסוי הגרעיני שהוגדר כגדול ביותר בתולדות קוריאה הצפונית - במדינות המערב פרסמו שלל גינויים ואזהרות לגבי ה"השלכות החמורות" של המהלך, כדברי הנשיא אובמה. סין קראה ל"איפוק וריסון", אך קוריאה הדרומית הפצירה במערב להגביר את משטר הסנקציות נגד שכנתה מצפון: "הניסוי - חוסר אחריות פנאטי". בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית תקפו: "מדובר במעשה מצער ומטריד מאוד".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

נשיא ארצות הברית ברק אובמה, שהניסוי הגרעיני מגיע בעיתוי מתריס מאוד עבורו - שעות בלבד לאחר שסיים את ביקורו באזור - אמר רק לפני ימים ספורים כי הוא "מוטרד מאוד" מירי שלושה טילים שביצעה פיונגיאנג וקרא להדק את הסנקציות הבינלאומיות על קוריאה הצפונית. כעת, בשלהי כהונתו של אובמה, הופכת קוריאה הצפונית לכוח גרעיני ממשי שעמו ייאלץ הממשל הבא להתמודד כאתגר משמעותי מאוד.

הקריינית פורשת בגיל 75 (צילום: חדשות)
בקוריאה מבשרים על הניסוי המוצלח | צילום: חדשות
שיגור בצפון קוריאה, ארכיון (צילום: רויטרס)
ארכיון | צילום: רויטרס
קים ג'ונג און. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
קים ג'ונג-און | צילום: רויטרס, חדשות

ראש הממשלה היפני שינזו אבה כינה את הניסוי "בלתי נסבל" ואמר כי יביע את מחאתו בפני פיונגיאנג ומנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג-און. לדברים הצטרף מזכיר הביטחון היפני, שאמר כי "הניסוי הגרעיני הצפון-קוריאני הוא איום ישיר על ביטחונה של יפן". עוד הוסיף כי בכוונת יפן לפנות לאו"ם בבקשה להגביר את משטר הסנקציות המופעל נגד הדיקטטורה המבודדת.

דרום קוריאה, שכנתה המאוימת מהדרום שחררה גם היא הצהרות בעקבות הניסוי הגרעיני. נשיאת המדינה פאק ג'ו הייה טענה כי הניסוי הוא מהלך של "חוסר אחריות פנאטי" והוסיפה כי מדינתה תפנה גם היא לאו"ם בבקשה ותגיש תלונה רשמית.

גם באירופה גינו את הניסוי הגרעיני. מלשכת הנשיא הצרפתי הולנד נמסרה הודעה שלפיה צרפת מגנה את הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה בשעות הבוקר. הצרפתים קראו גם למועצת הביטחון של האו"ם לאכוף את ההחלטות שקיבלו בנוגע לדיקטטורה המבודדת.

גם קולות אחרים נשמעו היום בעולם. הממשלה הסינית שחררה הודעה לפיה על כל הצדדים המעורבים לשמור על איפוק. הסינים אמנם כינו את הניסוי הצפון קוריאני "לא חכם", אך טענו כי זהו האינטרס של הצדדים לא להגביר את המתיחות סביב חצי האי הקוריאני.

שיגור טיל צ. קוריאני (צילום: רויטרס)
"חוסר אחריות פנאטי" | צילום: רויטרס

זהו הניסוי החמישי של צפון קוריאה בנשק גרעיני והגדול ביותר שנמדד עד כה. הניסוי הקודם נערך בחודש ינואר השנה, אז האדמה רעדה גם כן. בעקבות הניסוי האחרון הטיל השנה האו"ם סנקציות נוספות על המדינה המסוגרת, בעקבותיהן שיגר און איום למדינות המערב: "נהיה מוכנים לשגר נשק גרעיני בכל עת".

הסנקציות שאושרו באו"ם נגד צפון קוריאה כללו איסור לייצא משאבי טבע של המדינה כמו כסף, פחם, ברזל, זהב וטיטניום. בנוסף, על פי ההחלטה, הבנקים במדינות החברות באו"ם לא יוכלו לסחור עם הבנקים הצפון קוריאנים שמזוהים כמממנים של תכניות הגרעין ותכנית הטילים של פיונגיאנג. האו"ם אף קרא למדינות החברות לגרש דיפלומטים צפון קוריאנים ולאסור על מתן הכשרה לאזרחי צפון קוריאה בתחומים כמו הנדסה, חלל, הדמיית מחשבים ועוד.