"מוכרח לעמוד לצידם של אנשים שסובלים מדיכוי", קפרני (צילום: רויטרס)
"זה נושא גדול בהרבה מפוטבול", קפרניק | צילום: רויטרס

שחקן הפוטבול האמריקני קולין קפרניק דבק בהחלטתו לא לעמוד בהשמעת ההמנון הלאומי במשחקים כחלק ממחאתו על הגזענות כלפי שחורים בארה"ב. החלטתו גררה תגובות מעורבות, כשלצד תמיכה והזדהות, ספג גם ביקורות רבות. אך בשבת בערב ההתנגדות למחאותו עלתה מדרגה, כשאוהדי קבוצתו ה"סאן פרנסיסקו 49", העלו לרשת סרטונים בהם הם שורפים את חולצתו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

אוהדים זועמים תועדו כשהם שורפים את חולצתו של קפרניק, לאחר שזה שוב סרב לעמוד בהמנון במשחק של הקבוצה ביום שישי. "הוא טוען לקיפוח ומרוויח 126 מיליון דולר", כתב שיין וויט בדף הפייסבוק שלו, המגדיר את עצמו כאוהד של ה"סאן פרנסיסקו 49" כל חייו. לכיתוב צרף וויט סרטון בו הוא שורף את החולצה עם שם ומספר השחקן לצלילי ההמנון האמריקני. "קולין, הנה המחווה שלי כלפיך", סיכם.

אוהד נוסף שכינה עצמו "נייט3914" שרף גם הוא חולצה של קפרניק כשהוא פונה לשחקן: "אם אתה לא אוהב את המדינה שלנו, לך מפה. צריך למנוע ממך לשחק בליגת ה-NFL, תעבור לקנדה".

קפרניק לא שבר אף חוק קבוצתי או חוק של הליגה בכך שסרב לעמוד בהמנון. השחקן, בן לאמא לבנה ואב שחור, אומץ בצעירותו על ידי משפחה לבנה שהשקיעה בכך שיכיר את המורשת והתרבות של אבותיו. הוא בחר לשבת על הספסל בשעה שההמנון התנגן ואמר כי ידע שהמהלך יגרור תגובות רבות.

"אני לא מתכוון לעמוד ולהביע כבוד למדינה שמדכאת אנשים שחורים, ומיעוטים נוספים", אמר קפרניק בכלי התקשורת. "עבורי זה נושא גדול בהרבה מפוטבול, וזה יהיה אנוכי מצידי להתעלם מהעוולות שנעשות. יש גופות ברחובות ואנשים חומקים מעונש על רצח", הסביר השחקן.

קבוצת ה"סאן פרנסיסקו 49" הגיבה למעשה של קפרניק ואמרה כי הוא עומד בקנה אחד עם "ערכים אמריקנים כמו חופש הדת וחופש הביטוי". גם מאמנו צ'יפ קלי אמר כי הוא תומך בזכותו למחות.

"גם אם יקחו ממני את הפוטבול, לפחות אדע שעשיתי את המעשה הנכון"

ליגת ה-NFL הגיבה במסמך רשמי בו נאמר כי השחקנים "מעודדים אך לא מחוייבים לעמוד בהמנון". כתב הספורט איאן אוקונור הגן עליו ואמר: "בדיוק על כך נלחמו חיילי וחיילות צבא ארצות הברית- על זכותו של קפרניק לשיר את ההמנון האמריקני בכל נשמתו או לסרב לשיר אותו בדיוק באותה מידה".

אנקוואן בולדין, חבר קבוצה לשעבר של קפרניק, דווקא עמד לשירת ההמנון במשחקו האחרון עבור קבוצת ה"דטרויט ליונס", לאחר שבן דודו נורה למוות על ידי שוטר בשנה שעברה. הוא הביע תמיכה בזכותו של קפרניק למחות ואמר: "אני בטוח שהוא יחטוף על זה, אבל זה מה שנפלא בלהיות אמריקני, זאת זכותו המלאה".

קפרניק ביקש להדגיש כי לא ביקש רשות מהליגה או מהקבוצה לפני שפעל: "אני לא מחפש אישור, אני פשוט מוכרח לעמוד לצידם של אנשים שסובלים מדיכוי. גם אם יקחו ממני את הפוטבול, לפחות אדע שעשיתי את המעשה הנכון".