עשרות אלפי בני אדם השתתפו ביממה האחרונה בהפגנות שנערכו באתונה בירת יוון, לקראת משאל העם הגורלי שיתקיים מחר (ראשון) ועשוי לקבוע את עתידה של המדינה, שנמצאת במשבר כלכלי חריף. ברחבי הבירה נערכו מספר עצרות מרכזיות, חלקן של מתנגדי תכנית הסיוע האירופית וחלקן של התומכים בתכנית - שעשויה להכניס את יוון לתקופת צנע ממושכת ולהשית עליה גזירות כלכליות קשות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המשטרה המקומית השתמשה בגז מדמיע ובאמצעים לפיזור המפגינים. לא דווח על נפגעים או על עצורים בקרב המוחים.

מהומות באתונה (צילום: רויטרס)
המשטרה פיזרה את המוחים | צילום: רויטרס

סקרים שנערכו ביוון בסוף השבוע מצביעים על מאבק צמוד בין תומכיו של ראש הממשלה אלכסיס ציפראס, שמתנגדים לתכנית הגזירות של האיחוד האירופי, לבין תומכי התכנית, שמאמינים כי יוון צריכה להישאר בגוש האירו.

לא דווח על נפגעים או עצורים (צילום: רויטרס)
לא דווח על נפגעים או עצורים | צילום: רויטרס

על פי סקר שפורסם אמש עולה כי ישנו יתרון קל לתומכי ראש הממשלה, שצפויים להצביע "לא" בקלפי, עם 44% אחוזי תמיכה. מנגד, תומכי התכנית שמציע האיחוד האירופי, הקוראים לאזרחים להצביע "כן", זוכים ל-43% אחוזים.

אנשי ה"לא" חוגגים (צילום: רויטרס)
רוב זעום למתנגדי התכנית | צילום: רויטרס

בתוך כך, שר האוצר של יוון, יאניס וארופאקיס, הכחיש את הדיווחים בעיתון "פייננשל טיימס", לפיהם ישנה תכנית מגירה על פיה מתכננת הממשלה להלאים פיקדונות וחסכונות של אזרחים מעל 8,000 יורו. וארופאקיס תקף את המדיניות של אירופה כלפי יוון ואת תכנית הסיוע שהציע האיחוד האירופי למדינה וכינה אותה "מעשה טרור".

גם שר האוצר האוסטרי, הנס יורג שלינג, התייחס למשבר הכלכלי ביוון ואמר כי אירופה תוכל להתמודד עם עזיבתה של המדינה את גוש האירו. "אירופה תוכל להתמודד עם ההשלכות", אמר השר. "עם זאת עבור יוון המהלך צפוי להיות הרבה יותר דרמטי".

"הכל אפשרי". ציפראס (צילום: רויטרס)
ציפראס מדבר להמונים, אתמול | צילום: רויטרס

לפי ההערכות במערכת הפוליטית ביוון, במידה ומתנגדיו של ראש הממשלה ציפראס ינצחו במשאל העם, הדבר עשוי להוביל להפלת הממשלה ולהכניס את המדינה לסחרור פוליטי נוסף ולבחירות חדשות.

עצרת ענק בבירה (צילום: רויטרס)
עצרת ענק בבירה | צילום: רויטרס