איילאן וגאליב שטבעו באסון
האחים שטבעו למוות: גאליפ ואיילן | צילום:

התמונות שזעזעו את העולם ישנו את היחס באירופה לפליטים? המנהיגים באירופה מסרבים בשלב זה לקלוט את זרם המהגרים שנמלטים על חייהם מהמזרח התיכון ומאפריקה, אך התצלומים שפורסמו אתמול (רביעי) - בהם נראים ילדים סורים שטבעו למוות בדרך לחופש - עוררו מחאה בעולם המערבי וקריאה לראשי המעצמות להתערב. במקביל נחשף הסיפור הטרגי שמאחורי התמונות של האחים גאליפ כורדי בן החמש ואחיו איילן בן השלוש, שנסחפו לחוף ללא רוח חיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפי הדיווחים בכלי התקשורת המקומיים בטורקיה, 17 מהגרים הועמסו על סירה קטנה שמתאימה רק לעשרה אנשים. לנוסעים, ובמיוחד לילדים, לא היו חליפות הצלה – והתמונות קורעות הלב מוכיחות שלא היה להם סיכוי לשרוד. גם אמם של הילדים, ריהאן בת ה-35, ככל הנראה טבעה למוות ואביהם הוא היחיד מהמשפחה שניצל. 13 נוסעים מתו באסון, בהם שלושה ילדים נוספים.

"הסירה שקעה ברגע שהגענו לים הפתוח"

אישה אחרת שניצלה תועדה מוכת צער לאחר שאיבדה את שני ילדיה, זיינב והיידר בני ה-11 וה-9, בהתהפכות הסירה. סירה נוספת שהפליגה באותו מסלול התהפכה גם כן, ושמונה מהגרים נוספים מהמזרח התיכון טבעו למוות. ארבעה פליטים עדיין מוגדרים נעדרים, כשרק ארבעה חולצו.

עומר, אחד הפליטים ששרד, סיפר כי 175 בני אדם שנמלטו על חייהם מאימת דאע"ש בסוריה נדחפו לתוך 12 סירות קטנות לאחר ששילמו 2,050 אירו עבור הנסיעה, אך הסירה טבעה חצי שעה לאחר תחילת ההפלגה מטורקיה ליוון.

"העמיסו אותנו על סירה שנועדה רק לעשרה בני אדם, היא שקעה ברגע שהגענו למים הפתוחים בחושך מלא. לאלו שלא יכלו לשחות לא היה סיכוי לשרוד - לא היו מצופים או חליפות הצלה", הוא שחזר.

הטרגדיה האנושית הזו מצטרפת למותם של עוד כ-2,500 איש שניסו השנה להגיע לאירופה דרך הים וטבעו, רובם מאפריקה. בתמונה נוספת שפורסמה אתמול ועוררה סערה נראים כוחות הביטחון בצ'כיה כשהם רושמים מספרים על ידיהם של ילדים שהגיעו למדינה - תצלום שהזכיר לרבים מראות נוראיים מהעבר.

משפחת פליטים בהונגריה (צילום: רויטרס)
מספרים על ידי הפליטים בהונגריה | צילום: רויטרס

הגבול בין מקדוניה ליוון נפרץ

העימותים בין הפליטים לכוחות הביטחון נמשכים בשעות האחרונות ברחבי אירופה. כמה מאות מהגרים פרצו את מערך הגבול במקדוניה ונתקלו בשוטרים המקדוניים, זאת לאחר ששהו כמה שעות בצדה היווני של הגדר. המשטרה המקדונית ניסתה לעצור את המהגרים ולמנוע את כניסתם אך ללא הצלחה.

המחנה שהוקם במקדוניה בסמוך לגבול כבר מלא. נמצאים בו 1000 מהגרים המחכים לאישור להמשיך במסעם לסרביה ובהמשך להונגריה. הממשלה המקדונית מספקת רכבת הפועלת פעמיים ביום להעברת המהגרים לגבול סרביה. גם באזור תחנת הרכבת המרכזית בבודפשט שבהונגריה ממתינים מהגרים רבים להחלטת הרשויות על עתידם -  ובינתיים נאלצים לחפש אוכל בפחים ולהתקלח ברחוב.

"הילדים החליקו לי מהידיים" (צילום: cnn)
תמונת אחת הגופות במים | צילום: cnn

בטורקיה זכו התצלומים מהאסון לכינוי "האנושות שנשטפה לחוף", וגולשים רבים ברשת מחו על האובדן. הכותרת ב"דיילי טלגרף" הבריטי זעקה: "זוהי התמונה שמראה את הטרגדיה האמיתית של משבר הפליטים".

פליטים בתחנת הרכבת בצ'כיה (צילום: רויטרס)
מהגרים ממתינים לגורלם בצ'כיה | צילום: רויטרס

ה"אינדיפנדנט" הבריטי אף שאל: "אם התמונה הנדירה של ילד סורי מת על החוף לא תשנה את גישת העולם לפליטים, מה כן ישנה". המהדורה האנגלית של האתר "האפינגטון פוסט" קראה לראש הממשלה המקומי דיוויד קמרון "תעשה משהו כדי למנוע את הזוועה". גם בספרד התמונה הכתה גלים, ובאתר "אל פריודיקו" נכתב: "זו התמונה שמציגה את טביעת אירופה".

בתוך כך פרסם האו"ם דוח חריף על השפעת הסכסוכים האלימים במזרח התיכון: על פי הדוח, 13 מיליון ילדים לא זוכים להשכלה באזורי לחימה. במחקר שעוסק בהשפעת הסכסוכים באזור על ילדים נטען כי בתי ספר רבים הושמדו או שהם משמשים כמתקנים צבאיים.

ירון שניידר השתתף בהכנת הידיעה.